Nya vägledningar i PBL kunskapsbanken
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
5 juni 2018
Nya vägledningar i PBL kunskapsbanken
 
Foto: Sweco/Boverket
Bygglov för byggnader
 
Boverket har publicerat ny vägledning i PBL kunskapsbanken som handlar om lovplikt för nybyggnad, tillbyggnad, ytterligare bostad eller lokal och om bygglovsbefriad tillbyggnad med balkong, burspråk och uppstickande byggnadsdelar. I vägledningen om lovplikt för tillbyggnad och nybyggnad finns beskrivande illustrationer till flera av rättsfallen. Den befintliga vägledningen om lovplikt för ekonomibyggnader har uppdaterats med bland annat nya rättsfall.

På PBL kunskapsbanken kan du ta del av vägledningen om nybyggnad

På PBL kunskapsbanken kan du ta del av vägledningen om ytterligare bostad eller lokal

På PBL kunskapsbanken kan du ta del av vägledningen om tillbyggnad

På PBL kunskapsbanken kan du ta del av vägledningen om balkong mm

På PBL kunskapsbanken kan du ta del av vägledningen om ekonomibyggnad
Verkställa bygglov, rivningslov och marklov – lagändring 1 juli 2018
 
En ny förvaltningslag träder i kraft den 1 juli 2018. Den innehåller bland annat bestämmelser om när beslut får verkställas. På grund av detta införs särskilda bestämmelser i plan- och bygglagen, PBL, om när beslut om bygglov, rivningslov och marklov får verkställas. Även denna lagändring träder i kraft den 1 juli 2018.
På PBL kunskapsbanken kan du ta del av nyheten om att verkställa bygglov, rivningslov och marklov
Bostäder med gemensamma delar
 
Bostäder kan göras med delar som är gemensamma för flera bostäder. Reglerna skiljer sig lite åt beroende på om det är bostäder för en person, för en person som är student eller andra bostäder.
På PBL kunskapsbanken kan du ta del av vägledningen om bostäder med gemensamma delar
Foto: Jörgen Ragnarsson
OVK
 
I plan- och bygglagstiftningen finns bestämmelser om obligatorisk funktionskontroll av ventilationssystem i byggnader, OVK. Det är byggnadens ägare som ska se till att OVK utförs enligt bestämmelserna i plan- och bygglagen, PBL, plan- och byggförordningen, PBF, samt Boverkets föreskrifter. Kontrollen ska utföras av en certifierad sakkunnig funktionskontrollant.
På PBL kunskapsbanken kan du ta del av vägledningen om OVK
Tillgänglig hiss
 
Om det behövs för att en byggnad ska vara tillgänglig och användbar för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga, ska byggnaden vara försedd med en eller flera hissar eller andra lyftanordningar. Kravet på hiss har som syfte att personer med nedsatt rörelseförmåga ska kunna använda byggnaden och på så sätt delta i samhället på lika villkor som andra människor.
På PBL kunskapsbanken kan du ta del av vägledningen om tillgänglig hiss
 
Boka in webbseminarium i din kalender!
 
Foto: Boverket
PBL-nyheter och regeländringar 28 juni
 
Torsdagen den 28 juni klockan 14.00 sänder Boverket ett webbseminarium om ändringar i plan- och bygglagen från och
med 1 juli 2018: 
  • Sanktioner för kommunerna
  • Detaljplanekrav
  • Lovbefriade åtgärder
  • Digitalisering
I sändningen tar vi även upp vår nya BAB-handbok med vägledning om bostadsanpassningsbidrag, ekonomiska planer och egenskapsbestämmelser. Webbseminariet innehåller också Boverkets byggregler avsnitt 1 (inledning), 5 (brandskydd) och 6 (hygien, hälsa och miljö) och det senaste om den nya riksarkitekten. Godbitar från årets PBL-uppföljning presenteras också. Med andra ord blir det fullspäckat så titta gärna!
Läs mer om webbseminarier och titta på tidigare sändningar på Boverkets webbplats
Nästa webbseminarium
 
14 juni sänder vi "Vägledning om och bidrag till grönare städer". I webbseminariet presenterar vi en utvecklad metod och ger exempel på hur kommuner kan ta tillvara och integrera stadsgrönska och ekosystemtjänster i fysisk planering

Tiden är kl 14.00 och dag för webbseminarier är torsdagar. 
Boverket förbehåller sig rätten att ändra i programinnehållet. 
 
Ny kurs för nyanställda inom PBL-administration
 
Arbetsgruppen som tar fram utbildningen består av (från vänster) Magdalena Sjödahl, arkivarie och konsult ArkivIT, Anna Andersson, beredningsjurist på Mark- och miljödomstolen vid Nacka tingsrätt, Johan Larsson, Förbundsjurist SKL och PBL-komptenskansliet, Benn Liljestrand, Enhetschef bygglovsadministration och information, Uppsala kommun, Eva Gullberg, Bygglovsamordnare, Österåkers kommun och Fredrik Ingmarson, Utredare, Boverket.
För närvarande pågår produktionen för fullt av en ny kurs inom Boverkets PBL kompetens. Målgruppen är nyanställda tjänstemän inom den kommunala förvaltningen som arbetar med administrativa uppgifter inom en eller flera ärendetyper inom samhällsbyggnadsprocessen.

Kursen omfattar bland annat hantering av allmänna handlingar, kommunicering, kungörelseförfarande, expediering, administration av överklaganden, arkivkunskap och informationshantering.

Vi planerar för att hålla två fysiska pilotutbildningar under hösten 2018 och med lansering av en digital kurs under första kvartalet 2019. Vi hoppas att utbildningen blir ett givet inslag vid introduktionen av nyanställd personal.
PBL kompetensdagar 29-30 november
 
Foto: Karolina Rosenqvist /creativecommons.org
Anmäl dig till PBL kompetensdagar på Malmö Live 29-30 november
Antalet platser är begränsade, föranmäl dig redan nu på pblkompetens@boverket.se!
 
Om nyhetsbrevet
 
Nyhetsbrevet PBL Kompetens ger dig information om Boverkets vägledning för tillämpningen av plan- och bygglagen genom PBL kunskapsbanken, webbseminarier och aktiviteter inom kompetenssatsningen.