Kommande rikskollekter - En insamlingsdag
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Vårt uppdrag - för dig som brinner för det internationella arbetet
 

Nyhetsbrevet Vårt uppdrag går till dig som är ombud, engagerad, anställd eller förtroendevald. Vårt uppdrag handlar om Svenska kyrkans internationella arbete och innehåller tips, exempel, fakta och inspiration.

Thomas Ekelund
Redaktör
 
 
Innehåll
 

AktuelltFrivilligt arbeteMaterial
 
Aktuellt
 
 
Nu på söndag är det Missionsdagen och rikskollekt till Svenska kyrkans internationella arbete.

Det finns en nyskapad kollektfilm om vårt arbete i Indien, med bilder både från missionsarbete under mitten av 1900-talet och idag.

Det finns även kollektaffischer att sätta upp samt kollektvädjan och förbön att använda i gudstjänsten.

Allt kollektmaterial hittar du här

 
 

I sommar är det fotbolls-VM. Svenska fotbollförbundet och Svenska kyrkan har inlett ett samarbete kring integration och värdegrundsfrågor. Tryggheten för våra barn och ungdomar i samhället skapar vi tillsammans och vi vet att fotboll gör stor skillnad för barn och unga i Sverige och i världen.

Fotboll för barn och unga, i exempelvis ett flyktingläger, blir ett sätt att hitta struktur, samhörighet, trygghet och gemenskap. Fotbollen motverkar våld, förtryck och fördomar. För flickor, som är en särskilt utsatt grupp, kan fotbollen ge nya möjligheter att vara aktiv i samhället. Det skapar självförtroende och utveckling.

Kommunicera sommarkampanjen på er hemsida och sociala medier och samla in pengar vid sommarcaféer, konserter, vägkyrkor och alla andra evenemang i sommar.

Information och material finns på intranätet

 

I sommar vill vi att många ska se och stötta kampanjen #livsviktigfotboll. Du kan hjälpa till genom att göra inlägg på dina sociala medier med hashtagen #livsviktigfotboll.

Gör så här:
* Dela en bild eller film med en fotboll i sociala medier
* Skriv i inlägget att du stödjer #livsviktigfotboll och uppmana dina vänner att också göra det genom att skapa ett eget inlägg och swisha en gåva.

Här hittar du mer information om hur du gör
Kakuma flyktingläger, Kenya: Akelo trotsar fördomarna om att tjejer inte kan spela fotboll
Foto: Jesper Wahlström
 

Din personliga integritet är viktig för oss och därför vill vi informera om var dina personuppgifter hämtas ifrån, hur vi använder dem och vilka rättigheter du har. Där hittar du också information om hur Svenska kyrkans internationella arbete behandlar givares personuppgifter.


Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter

 
 
Som ni vet kan stift, pastorat och församlingar bidra med anslag ur sin budget. Om alla kyrkliga enheter gav 1 % av sin verksamhetsbudget i anslag – skulle detta totalt bli nästan 200 miljoner kronor per år. (2017 uppgick inbetalda anslag totalt till 14,1 miljoner kronor)

Tänk in anslag i budget 2019 redan nu – och undersök också möjligheten att ge mer i anslag till vår viktiga internationella verksamhet redan i år.

Här finns mer information, och handfasta tips till församlingarna och pastoraten
 
Efter den senaste tidens utveckling i Gaza skickas nu ett team specialistläkare och sjuksköterskor från Augusta Victoria sjukhuset till Shifasjukhuset i Gaza. Teamet har med sig medicin och annan sjukvårdsutrustning som börjar ta slut i området.

Svenska kyrkans internationella arbete stödjer Augusta Victoria­-sjukhuset i Jerusalem, som ger palestinier tillgång till den vård som alla har rätt till.

Läs mer om arbetet och hur du kan stöjda
 
Frivilligt arbete
 
 
 
GÖRA SKILLNAD - en inspirationsdag om insamling och engagemang för Svenska kyrkans internationella arbete!

När?
Fredagen den 7 september mellan 8.30 – 16.15
Var? Missionskyrkan i Uppsala
För vem? För dig som är ombud, samordnare, eller anställd och som brinner för de internationella frågorna!

Vill du möta kollegor, förtroendevalda och engagerade och tillsammans dela inspiration och erfarenheter inom Svenska kyrkans internationella arbete? Då är du välkommen till Uppsala den 7 september 2018!

Du får ta del av en blandning av inspirerande föreläsningar och korta seminarier. Du får också möta Erik Lysén, chef för Svenska kyrkans internationella arbete, som ger sin bild av de utmaningar och glädjeämnen som vi står inför. Vid tre tillfällen kommer du även att kunna välja mellan olika arbetsområden inom vår kyrkas internationella arbete.
Något ur innehållet:
  • Hur arbetar det internationella arbetet med katastrofinsatser?
  • Betydelsen av olika aspekter på genderfrågor i det internationella arbetet.
  • Hur kan man arbeta med kollekter- och församlingsanslag i sin församling?
  • Hur gör vi församlingens jul- och fastekampanj?
  • Hur kan vi jobba med digitalt givande och projektgivande?
Dina erfarenheter från det sammanhang du står i är naturligtvis ett viktigt bidrag till programmet. Dagen avslutas med möjlighet att ställa frågor och dela erfarenheter.

Kostnad? Sändande församling/Du betalar resa och eventuellt boende. Vi står för lunch och fika
Anmälan: Anmäl dig på länken nedan. Det finns 300 platser så först till kvarn…

Varmt välkommen!
Urban Jormeus,
Chef Sektionen för Insamling och Engagemang

Anmälan Insamlardag 7 september 2018
 

I sommar är Ageravolontärerna ute på turné med ”Fri att förändra”. Turnén gör i år sju stopp och på samtliga ställen har du möjlighet att träffa Svenska kyrkans changemakers och prata om förändring och internationella rättvisefrågor.

Under turnén kommer Ageravolontärerna dessutom att ha en engagerande aktivitet där du själv får kämpa för kvinnors rättigheter och ta ställning för en mer jämställd värld.

Här kan du läsa mer och se alla stopp på turnén.

Vi hoppas att vi ses i sommar!
 
 
Även i år kommer Svenska kyrkan arrangera och delta i internationella seminarier och andra programpunkter under Almedalsveckan. Både självständigt och i samverkan med andra arrangörer.

Tillsammans med andra stora organisationer vill vi under Almedalen lyfta fram medmänsklighet, tillit och internationell solidaritet – som vi ser som särskilt viktigt i denna valrörelse. Det gör vi bland annat genom #innanförskap och #hjärtavärlden. Vi kommer även lyfta fram vikten av demokratiskt utrymme och kvinnors rättigheter under parollen Fri att förändra.


Bland annat arrangeras ett mingel för troende aktivister, flera seminarier och vi kommer även ha en monter där vi berättar om vårt nationella och internationella arbete.

Läs mer om vad Svenska kyrkan gör under Almedalen här
 
Material
 
 

För tolfte året i rad backar den demokratiska utvecklingen i världen. Bara under 2017 mördades över 300 människorättsförsvarare. De här exemplen finns med i en ny rapport om de ökade hoten mot demokratin globalt. I rapporten föreslås politiska åtgärder för att vända situationen.

Läs rapporten

Läs mer om Concords valsatsning #hjärtavärlden här
 

Under parollen #friattförändra har vi under 2017 lyft fram vikten av att människor är fria att förändra sina liv och sina samhällen. Det är inte bara en förutsättning för demokrati, utan också för en rättvis värld.

Trenden i världen är tyvärr att det demokratiska utrymmet stramas åt och för kvinnor är det demokratiska utrymmet ofta åtstramat redan från början. Därför lägger vi i extra fokus på changemakers som arbetar för kvinnors rättigheter i Fri att förändra 2018.

Fri att förändra-sidan kan du läsa mer om innehållet för 2018, kolla på de nya filmerna och läsa mer om våra changemakers. Dessutom finns det ett nytt och uppdaterat workshopmaterial.
 
 
Du har väl inte missat...
 

...det extra Vårt uppdrag som skickades ut den 9 maj, om Svensk kyrkans internationella arbete och den nya grafiska identiteten.

Läs det här
 
Följ gärna Svenska kyrkans internationella arbete på sociala medier.

Facebook @svenskakyrkaninternationellt

Twitter @svkint

Instagram - internationellt_arbete
 
 
 
 
Har du frågor?
Har du frågor om nyhetsbrevet Vårt uppdrag eller om Svenska kyrkans internationella arbete? Kontakta Svenska kyrkans givarservice:
 
e-post: givarservice@svenskakyrkan.se
telefon 018-16 96 00
 
Du kan också kontakta din församling för att få veta mer om hur internationella frågor drivs lokalt.

Mer om vårt uppdrag
 
 
 
Vårt uppdrag
Nyhetsbrevet ges ut av Kommunikationsavdelningen, kyrkokansliet.
 
Svenska kyrkan
751 70 Uppsala
 
www.svenskakyrkan.se/internationelltarbete
 
Swish: 9001223

Plusgiro 90 01 22-3, bankgiro 900-1223
 
Nästa nummer: september 2018
Berätta vad du tycker
Vi vill veta vad du tycker om Vårt uppdrag! Berätta gärna hur du använder det, eller om du inte använder det. Och i så fall varför. Hur kan vi göra det ännu bättre så att du får det du behöver för att kunna göra ditt arbete.

För att få nyhetsbrevet behöver din e-postadress vara registrerad i organisationsregistret. I varje församling finns det någon som ansvarar för registreringen - vänd dig till honom eller henne för att få hjälp. Det är viktigt att du som engagerad i det internationella arbetet också får tillgång till våra utskick.