Webbseminarium om digital tillämpning av PBL den 31 maj, fortsatt brist på bostäder i landets kommuner, ny publikation om lovbefriade åtgärder, ny webbutbildning om PBL, PBF och BBR.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
22 maj 2018
Foto:Elsa Mångård
Webbseminarium den 31 maj: Samlat grepp om digital tillämpning av PBL
 
Torsdagen den 31 maj klockan 14.00-15.00 bjuder Boverket in till ett webbseminarium om den framtida digitala samhällsbyggnadsprocessen. Vi kommer att beskriva de förändringar vi driver i nära samarbete med Lantmäteriet och andra aktörer. Exempel kommer också att visas på projekt som redan har startat. 
 

Webbseminarium den 14 juni klockan 14.00-14.30 
Vägledning om och bidrag till gröna städer
 
På detta webbseminarium kommer Boverket att presentera en utvecklad metod och ge exempel på hur kommuner kan ta tillvara och integrera stadsgrönska och ekosystemtjänster i fysisk planering.
Regeringen har beslutat om ett nytt etappmål om stadsgrönska. Senast 2025 ska kommunerna integrera stadsgrönska och ekosystemtjänster i urbana miljöer vid planering, byggande och förvaltning i städer och tätorter. Mer information kommer på Boverkets webbplats.
 
Foto: Hans Ekestang
Läget på bostadsmarknaden – mer måste byggas
 
Varje år gör Boverket en enkät om bostadsmarknaden som besvaras av nästan alla Sverige kommuner och slutsatsen i årets enkät är att fler bostäder behövs. 243 kommuner svarar att de har underskott på bostäder och nästan 200 förutspår att de fortfarande kommer att ha underskott om tre år. Situationen är särskilt svår för de grupper som är nya på bostadsmarknaden, som till exempel unga, nyanlända och äldre som vill flytta till en mer tillgänglig bostad.

På Boverkets webbplats kan du läsa mer om årets bostadsmarknadsenkät
 
Så tillämpades plan- och bygglagen 2017
 
Boverket följer varje år upp hur tillämpning och vägledning av plan- och bygglagstiftningen utvecklas. Vi redovisar statistik över lov, byggande, tillsyn, översiktsplanering och detaljplanering. I samband med uppföljningen görs också vissa fördjupade studier och denna gång har Boverket fördjupat sig i friytor vid skolor och förskolor. En annan del belyser några extra aktuella frågor som till exempel vad som händer när allt fler lovpliktiga åtgärder undantas från kraven på bygglov.

Ta del av PBL-uppföljningen på Boverkets webbplats
 
Ny publikation om lovbefriade åtgärder, utvändiga ändringar och anmälan
 
Regeringen har gett Boverket i uppdrag att utreda undantag från krav på bygglov för altaner, solcellspaneler och solfångare. Även lovplikten för byte av färg, fasadbeklädnad och taktäckningsmaterial ska utredas. Boverket ska även se över kraven på anmälan och genomföra en bred analys av de bygglovsbefriade åtgärder som infördes den 2 juli 2014. Boverket redovisar i publikationen, förutom uppföljning och analys av de lovbefriade åtgärderna som infördes 2014 (Attefallsåtgärder) också förslag om utökad lovbefrielse för komplementbyggnader och ändringsåtgärder och förändringar av kraven på anmälan. 

Du kan läsa och ladda ner publikationen på Boverkets webbplats
 
Boverket har en ny webbutbildning om byggreglerna och deras tillämpning. Här syns en del av utbildningsmaterialet som handlar om byggnaders utformningskrav, tekniska egenskapskrav och ändring.
Ny webbutbildning om PBL, PBF och BBR
 
Den här utbildningen riktar sig till dig som arbetar med frågor som rör krav på byggnadsverk och regler för byggande och tar cirka 25 minuter. Oavsett om är du arbetar som till exempel byggnadsinspektör, på byggföretag, som konsult eller leverantör av byggmaterial behöver du känna till byggreglerna och deras tillämpning. 

Filmen finns också på Boverkets webbplats

Där kan du också ta del av andra webbutbildningar
 
5 juni: Bygg för Sverige i Skövde
 
Under rubriken Bygg för Sverige arrangerar Boverket och länsstyrelserna informationsmöten om att bygga bostäder med investeringsstöd. Den 5 juni är det dags för besök i Skövde och det är redan runt 100 stycken anmälda. Kom och lyssna till fem spännande projekt som byggts med investeringsstöd och du får också byggprognoser, inspirationsföreläsningar och mycket mer. Den 20 juni kommer ett informationsmöte att arrangeras i Stockholm och då blir det presentation av studentbostäder.

På Boverkets webbplats kan du läsa mer om Bygg för Sverige och anmäla dig till informationsmötena
 
På gång
 
I kalendern hittar du möten och konferenser som Boverket deltar i.
Kalender
Skicka vidare
 
Tipsa en kollega eller vän om Boverkets nyhetsbrev!
Skicka vidare
 
Författningssamling
 
Här hittar du Boverkets författningssamling, BFS.
Författningssamling