Det här med att be om hjälp...
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Foto: KRT
Herdens tankar...
 
Det här med att be om hjälp kan vara svårt. Man vill ju liksom vara självständig och stark. Klara sig själv. Men ibland kan uppgiften, eller till och med livet självt, bli en övermäktigt, och man måste be om och få hjälp och stöd. Det är inget misslyckande. Utan fullständigt naturligt och ett konstaterande av fakta.
Men frågan är om det ibland inte är lika svårt att ge hjälp som att be om att få den. Nej, inte det att vi inte vill hjälpa och stötta. Tvärtom! Ofta så vill vi verkligen hjälpa och stötta våra medmänniskor. Kanske till och med lite för mycket. Någonstans därinne glittrar också självgodheten till. ”Någon bad just MIG om hjälp!!” och så tar man på sig sin mentala superhjältekostym och hjälper. Ja, man hjälper till så mycket att man nästan tar över. Den som bett om hjälp, behöver nu inte göra något mer. För vi tar över, tar hand om, Hjälper!
 
Eller gör vi det?
 
Ibland kanske bästa hjälpen istället är en försiktig stöttning. En hjälp, inte genom att ta över och göra åt utan istället stötta bredvid. Hjälpa personen att göra själv. På så sätt har både den jag hjälper och jag själv fått en chans att växa och utvecklas.
”Hjälp mig” gnäller barnet och vill att jag skall knyta skorna. Jag kan hjälpa till och knyta skorna åt barnet. Men bättre är om jag hjälper genom att lära barnet hur man knyter ett par skor.
Vi närmar oss pingsten. Den Helige Andes högtid. Gud sänder sin Helige Ande, Hjälparen till oss. Genom den Helige Ande finns Gud alltid närvarande hos oss. Som stöd och hjälp. Inte en hjälp som magiskt löser alla våra problem och får dem att försvinna. Utan ett stöd som får oss att bli bättre.
Jag kan alltid vända mig till Gud och be om hjälp, för jag vet, att tillsammans med den Helige Ande får jag hjälp och stöd att utvecklas och växa som människa och som kristen.

 
Maria Scharffenberg, kyrkoherde
 
20.5 Pingstdagen
Högmässa klockan 11:00
 
Pingsten är kyrkans tredje stora helg vid sidan av jul och påsk. Den är den heliga Andens högtid. Anden är Guds osynliga närvaro bland oss människor. När Jesus visat sig för lärjungarna efter uppståndelsen lämnar han jorden. Redan då talar Jesus om att lärjungarna inte kommer att överges. Gud låter sin Ande vara hos dem. Det firar vi vid pingsten - Anden, Guds närvaro hos människan och i skapelsen. 

Nu på söndag leder Jan Sjöberg gudstjänsten och vi tar för första gången den nya Kyrkohandboken i bruk.

Kyrkohandboken utgör ett av Svenska kyrkans viktigaste instrument för dess grunduppdrag att förkunna evangelium. Den ska ge ramar, inspiration och stöd för församlingarnas gudstjänstfirande. Samtidigt ska den ge uttryck för Svenska kyrkans tro, bekännelse och lära. I kyrkohandboken finns ordningar för bland annat gudstjänster som högmässa, sjukkommunion, dopgudstjänst, bikt konfirmationsgudstjänst, vigselgudstjänst och begravningsgudstjänst.
Den kyrkohandbok som nu antagits är den åttonde för Svenska kyrkan sedan reformationen.
 
Söndagens texter finner du här
 
Olle Holmgren och Magnus Andersson
Foto : Eric Bleckert
23.5 klockan 19:00 
OLLE HOLMGREN och
MAGNUS ANDERSSON
 
på sång, gitarr och luta
bjuder på svenska och engelska örhängen från fyra sekel
- John Dowland, Evert Taube,
Olle Adolphson m fl.

Fri entré, med möjlighet till spende
30.5 klockan 19:30
Kyrkokören med solister sjunger in sommaren
 
Vår och sommarsånger i ord, ton och bild!
Kom och njut av vacker sång och njut av fotograf Eric Bleckerts bilder.

Efter konserten är caféet öppet.
Veckomässa - varje onsdag 18:00
 

Mitt i veckan bjuder vi in till att fira mässa tillsammans i kyrkan. 

Våra gudstjänster är öppna för alla!
3.6 klockan 11:00
Biskopsvigning i Uppsala domkyrka
 
Söndagen den tredje juni sänder vi biskopsvigningen direkt via länk på storbild. Så kan Svenska Victoriaförsamlingen i Berlin vara med när vår tidigare kyrkoherde Thomas Petersson vigs till biskop i Visby stift.

Kyrkkaffe i parken efteråt
 
6.6 klockan 19:00
Nationaldagsfirande med musik ur Kristina från Duvemåla
 
Svenska kyrkan i Berlin
bjuder in till Nationaldagsfirande
onsdagen den 6 juni klockan 19:00

Musik ur Kristina från Duvemåla, en musikal av Björn Ulvaeus och Benny Andersson, framförs av Svenska kyrkan i Berlins körsångare och solister under ledning av Claes Sandström.

Nationaldagsfirandet avslutas med sekt och jordgubbar i kyrkparken.
 
10.6 Familjegudstjänst med Musikalen Ängel utan vingar
 
I familjegudstjänsten medverkar församlingens förskola och barnkör i musikalen Ängel utan vingar, skriven av Karin Runow.

Efter gudstjänsten inbjuds vi till kyrklunch. 
 
22.6 från 16:30 Midsommarafton 
 
Vi behöver HJÄLP!
Har du tid och lust att hjälpa till på midsommarafton med matförsäljningen?

Kontakta Husmor Kerstin Nilsson på kerstin.nilsson3@svenskakyrkan.se
eller 030-8649590
 
Dataskyddsförordningen - GDPR
 
Den 25 maj 2018 träder den nya Dataskyddsförordningen i kraft, även kallad GDPR (General Data Protection Regulation).
Den nya förordningen gäller i hela EU och syftar till att stärka skyddet för den enskilda individen vid behandling av personuppgifter.

För oss inom Svenska kyrkan i Berlin är det viktigt att du ska känna dig trygg med hur vi hanterar dina personuppgifter. 
Vi skyddar den information som du anförtror oss med, samt följer de lagar och regler som finns för att skydda din integritet.  

Behandling av personuppgifter
Om du är medlem i Svenska kyrkan i Berlin, Svenska Victoriaförsamlingen e.V., behandlar vi vissa av dina personuppgifter för att kunna fullgöra avtalet mellan oss – det involverar att ta ut avgifter, skicka ut relevant information m.m. De uppgifter som behandlas om dig är namn, födelsedatum, adress, telefonnummer och epostadress.

 
Bilder
Vi publicerar inga bilder på vår hemsida, nyhetsbrev, trycksaker eller i sociala medier utan ett muntligt eller skriftligt samtycke och godkännande från de som går att identifiera på bilderna. 
Vid stora evenemang fotograferar vi ofta och informerar om detta i programblad och/eller skylt vid ingången. Vill du inte förekomma på bild från t ex midsommarfirandet i kyrkparken ber vi dig kontakta någon i personalen så ser vi till att du inte förekommer på de bilder som publiceras.
 
Ett skriftligt samtycke som upprättats eller ett muntligt samtycke som givits kan när som helst hävas genom att kontakta Svenska kyrkan i Berlin