Observera arbetsgivare nr 9 2018
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Nytt från 1 juli: Rehabiliteringsplan ska upprättas inom 30 dagar
 
Från och med den 1 juli 2018 skärps arbetsgivarens ansvar för rehabilitering. Arbetsgivaren ska upprätta en plan för återgång i arbetet senast den dag när arbetstagarens arbetsförmåga varit nedsatt under 30 dagar, om det kan antas att en arbetstagares arbetsförmåga kommer att vara nedsatt på grund av sjukdom under minst 60 dagar. 
Läs mer här.
 
Facklig tillhörighet ska raderas när löneöversynen är klar
 
I samband med löneöversynen behöver arbetsgivare behandla personuppgifter om facklig tillhörighet. Det är tillåtet enligt den nya dataskyddsförordningen som träder i kraft den 25 maj, eftersom det krävs för att arbetsgivaren ska kunna fullgöra sina skyldigheter enligt kollektivavtal. Uppgifterna får dock endast sparas så länge de behövs, vilket innebär att uppgifterna ska raderas så snart löneöversynen är klar. 

Observera att anställda normalt inte kan samtycka till behandling av sina personuppgifter, på grund av att den anställde anses vara i beroendeställning gentemot arbetsgivaren. Därför måste all behandling av anställdas personuppgifter ha rättslig grund. Arbetsgivaren är alltid ansvarig för att personuppgifterna endast registreras när det behövs och därefter gallras.

Du kan läsa mer om dataskyddsförordningen i Vera.
 
Inför sommaren 2018
 
Allt du behöver veta inför sommarens semestrar, säsongsanställningar, semestervikariat och läger hittar du som vanligt i webbhandboken Vera.  

Några tips:
  • Semester måste läggas ut som ledighet om anställningen är längre än tre månader, oavsett anställningsform. För kortare anställningar kan man välja att ge semesterersättningen som pengar istället. Alla har rätt till semesterersättning.
  • Heltidsanställda har rätt till minst fyra veckors sammanhängande ledighet under period juni-augusti.
  • Minst 20 semesterdagar måste tas ut under semesteråret. Semesterdagar därutöver som inte tas ut kan arbetstagaren spara, men man kan maximalt ha 40 sparade semesterdagar.
  • Det går bra att anställa semestervikarier utan att de ersätter specifika personer eller befattningar.
  • Se upp med de nya reglerna om när en tidsbegränsad anställning automatiskt omvandlas till en tillsvidareanställning. Lagen om anställningsskydd uppdaterades den 1 maj 2016 och det finns även regler om konvertering i Svenska kyrkans kollektivavtal.
  • Om du anställer personer som är yngre än 18 år, gäller särskilda bestämmelser för arbetsmiljö och arbetstider.
 
O-tillägg B hela dagen den 30 april
 
Medarbetare som har rätt till ersättning för obekväm arbetstid och som arbetade den 30 april får i år O-tillägg B hela dagen, eftersom Valborgsmässoafton infaller på en måndag, vilket innebär att den blir en klämdag mellan två röda dagar. Läs mer här.
 
Anmäl dig nu till höstens första utbildningar!
 
Du hittar som vanligt fler utbildningar, information och anmälan på arbetsgivarorganisationens intranätplats
 
 
Vilka får det här nyhetsbrevet?
 
Nyhetsbrevet skickas till dig som
  • anmält dig som prenumerant
  • är kyrkoherde eller kyrkorådsordförande och har din e-postadress registrerad i Kyrksam
  • alla församlingars, pastorats och stifts allmänna e-postlådor.
För att anmäla dig som prenumerant till Observera klicka här.

Du kan enkelt skicka brevet vidare till någon som du tror är intresserad genom att klicka på "Skicka vidare" längst upp i brevet.