Vad är Vårt uppdrag - Kommande rikskollekter - En insamlingsdag
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Vårt uppdrag - för dig som brinner för det internationella arbetet
 

Nyhetsbrevet Vårt uppdrag är ett nyhetsbrev som går till dig som är ombud, engagerad, anställd eller förtroendevald. Vårt uppdrag handlar om Svenska kyrkans internationella arbete och innehåller tips, exempel, fakta och inspiration.

Thomas Ekelund
Redaktör
 
 
Innehåll
 

AktuelltFrivilligt arbeteMaterial
 
Foto Josefine Casteryd
 
 
 
Ett stort och varmt tack till var och en av er, som på olika sätt, bidragit till ännu en lyckad fastekampanj! Tillsammans samlade vi in nära 31,7 miljoner kronor till vårt viktiga internationella arbete. Pengar som kommer att användas i kampen för alla människors rätt till ett liv utan fattigdom och förtryck.

I årets fastekampanj ligger ett månadsskifte mindre än förra året. Det gör att vi inte kan räkna in de autogirodragningar och alla de inbetalningar som normalt görs vid månadsskiftet. Så årets resultat är därför fullt jämförbart med 2017. Det känns mycket bra!

Här finns resultatet per stift

Tack för ditt engagemang!
 

I sommar är det fotbolls-VM. Då vill vi berätta om hur fotbollen faktiskt kan vara livsviktig! Fotboll för barn och unga, i exempelvis ett flyktingläger, blir ett sätt att hitta struktur, samhörighet, trygghet och gemenskap i en vardag som många gånger kantas av oro och kaos. Fotbollen motverkar våld, förtryck och fördomar. För flickor, som är en särskilt utsatt grupp, kan fotbollen ge nya möjligheter att vara aktiv i samhället. Det skapar självförtroende och utveckling.

Kommunicera sommarkampanjen på er hemsida och sociala medier och samla in pengar vid sommarcaféer, konserter, vägkyrkor och alla andra evenemang i sommar.

Här hittar du insamlingstips, affischer, annonser, artiklar och banners samt kollektvädjan, filmklipp och sociala medie-aktiviteter att använda i församlingen
 
Kakuma flyktingläger, Kenya: Akelo trotsar fördomarna om att tjejer inte kan spela fotboll
Foto: Jesper Wahlström
 
Ahalya kämpar för bättre villkor för hushållerskor
Foto: Josefin Casteryd

Missionsdagen 27 maj är nästa rikskollekt till Svenska kyrkans internationella arbete. Passa på att göra det internationella arbetet extra synligt i församlingen under den veckan! Det finns affischer, bild och text om vårt arbete i Indien samt en förbön som kvinnor i Indien sänt till oss för att be tillsammans med dem. Om ni har konfirmationsgudstjänst denna söndag är förbönen mycket passande för konfirmanderna att läsa upp i kyrkan, då bönen är tänkt som växelläsning med olika röster som ska tala. Konfirmanderna har säkert goda idéer om hur Indien och kvinnors rättigheter kan lyftas, i kölvattnet av #metoo finns ett stort intresse för flickors och kvinnors rättigheter som kan passa fint att koppla till Svenska kyrkans internationella arbete och manifestera under gudstjänsten.
Det kommer även att finnas en kollektfilm om vårt arbete i Indien som beräknas vara klar i mitten av maj.

Allt kollektmaterial
 
Liz McDaid och Makoma Lekalakala Foto: Goldman Environmental Prize
Liz McDaid som arbetar för Svenska kyrkans partnerorganisation Southern African Faith Communities’ Environmental Institue (SAFCEI) i Kapstaden, har tillsammans med Makoma Lekalakala från Earthlife Africa tilldelats The Goldman Prize, ett av världens största och mest prestigefyllda miljöpris med fokus på gräsrotsarbete.

De tilldelas priset för sitt ihärdiga arbete med att föra den sydafrikanska regeringen till domstol för att ha slutit ett kärnkraftsavtal med Ryssland till ett värde av 76 miljarder dollar. Processen inleddes 2014 och efter år av hårt arbete kom utslaget i Högsta domstolen: regeringens avtal stred mot den sydafrikanska konstitutionen och fick rivas upp. Priset är ett stort erkännande och ett fantastiskt bevis på att ihärdigt gräsrotsarbete kan göra stor skillnad för många människor.

Läs mer:

The Goldman Environmental Prize
Huffington Post
BBC

Se även en kort film med en intervju med pristagarna
 

Den 18 - 20 maj är det dags för nästa grundutbildning för Ageravolontärerna. Då har unga vuxna som vill engagera sig för internationella rättvisefrågor möjligheten att gå en kostnadsfri utbildning. Denna gång kommer mycket handla om sommarens festivalturné och andra kommande evenemang.

Ageravolontärerna är unga vuxna från 18 år och uppåt som med tron som drivkraft agerar lokalt för global rättvisa. Genom aktion, information, livsstilsarbete och insamling är de changemakers för en rättvisare värld. Tipsa gärna om utbildningen till personer som kan vara intresserade!

Läs mer om Ageravolontärerna och om festivalturnén
 
Foto:Amanda Björksell
 
Den 6-9 maj är det dags för World Fairtrade Challenge 2018. Världens största fika är tillbaka! Samla dina vänner, dina arbetskollegor eller klasskamrater. Ju fler vi blir som fikar Fairtrade, desto större skillnad gör vi för de människor som odlar och producerar våra råvaror. Anslut dig till världens största rättvisa fika redan nu!
Man kan alltså räkna med alla fika som görs söndag 6 maj i fikautmaningen. För kyrkorna är ju söndagen det tillfälle som samlar flest fikare!

Läs mer och anmäl din fikapaus


 
På intranätet hittar du en uppdaterad verktygslåda att använda i församlingens arbete med fairtrade. Här finns tips och ideer, filmer, fördjupningsmaterial och länkar till andra användbara sidor. Här finns mycket inspiration att hämta!
Läs mer
 
Foto: Magnus Aronson/Ikon

Carina Etander Rimborg
 

Varför är det viktigt för dig att engagera dig i Svenska kyrkans internationella arbete?
Det är en viktigt verksamhet som gör gott på många olika nivåer.

Vad skulle du vilja säga till den som vill engagera sig i det internationella arbetet men som kanske tvekar?
Tveka inte! Svenska kyrkans internationella arbete är gediget, förankrat och beprövat under lång tid. Det finns både stora och små frågor att engagera sig i. Kom igen!

Vilka frågor brinner du för?
Barns rättigheter och möjlighet till säker och trygg uppväxt!

Berätta kort om ett möte som påverkat dig.
Han som var pastor från Rowanda, som lämnat sin familj för så lång tid för att kunna få utbildning på Stellenbosch om kvinnors rättigheter och hur han vill åka tillbaka till sin familj och undervisa på universitetet om detta.

Ett citat som betyder mkt för dig i livet…
Gör om, gör rätt!

Ort: Tjörn
Gör: Kommunikatör på Svenska kyrkan Tjörn. Är dessutom förtroendevald och sitter bland annat i Svenska kyrkans kyrkomöte.
 

I samband med årets rikskollekter till Svenska kyrkans internationella arbete kommer församlingarna att erbjudas mer material. Materialet går bra att använda även vid församlingskollekter och insamlingsaktiviteter:
  • Kollektvädjan av internationella chefen
  • Kollektaffisch/bild/annons att använda lokalt i församlingsblad och annonsering
  • Kollektfilm på ca 2 minuter med levande bilder och berättelser från aktuellt projekt via Svenska kyrkans internationella arbete
  • Artikel/reportage om en person som fått stöd via det aktuella projektet
  • Bön  
Kollektmaterialet finns tillgängligt ca en månad innan varje rikskollekt

Om ni har frågor, förslag eller önskemål kring kollekter till Svenska kyrkans internationella arbete, kontakta susanna.olivin@svenskakyrkan.se
 
 
GÖRA SKILLNAD - en inspirationsdag om insamling och engagemang för Svenska kyrkans internationella arbete!

När?
Fredagen den 7 september mellan 8.30 – 16.15
Var? Missionskyrkan i Uppsala
För vem? För dig som är ombud, samordnare, eller anställd och som brinner för de internationella frågorna!

Vill du möta kollegor, förtroendevalda och engagerade och tillsammans dela inspiration och erfarenheter inom Svenska kyrkans internationella arbete? Då är du välkommen till Uppsala den 7 september 2018!

Du får ta del av en blandning av inspirerande föreläsningar och korta seminarier. Du får också möta Erik Lysén, chef för Svenska kyrkans internationella arbete, som ger sin bild av de utmaningar och glädjeämnen som vi står inför. Vid tre tillfällen kommer du även att kunna välja mellan olika arbetsområden inom vår kyrkas internationella arbete.
Något ur innehållet:
  • Hur arbetar det internationella arbetet med katastrofinsatser?
  • Betydelsen av olika aspekter på genderfrågor i det internationella arbetet.
  • Hur kan man arbeta med kollekter- och församlingsanslag i sin församling?
  • Hur gör vi församlingens jul- och fastekampanj?
  • Hur kan vi jobba med digitalt givande och projektgivande?
Dina erfarenheter från det sammanhang du står i är naturligtvis ett viktigt bidrag till programmet. Dagen avslutas med möjlighet att ställa frågor och dela erfarenheter.

Kostnad? Sändande församling/Du betalar resa och eventuellt boende. Vi står för lunch och fika
Anmälan: Anmäl dig på länken nedan. Det finns 300 platser så först till kvarn…

Varmt välkommen!
Urban Jormeus,
Chef Sektionen för Insamling och Engagemang

Anmälan Insamlardag 7 september 2018
 

Inför valet lanserar 51 organisationer inom svenskt civilsamhälle det gemensamma valmanifestet #hjärtavärlden under Concord Sveriges paraply. Och med i det är Svenska kyrkans internationella arbete. Organisationerna vill visa politiker kraften och engagemanget bakom internationella utvecklingsfrågor och vikten av att de diskuteras i årets valrörelse. Sammanlagt engagerar organisationerna över hundratusentals medlemmar.

I valmanifestet #hjärtavärlden framförs flera krav på hur den globala utvecklingspolitiken ska utformas efter valet i höst.
 
Följ gärna Svenska kyrkans internationella arbete på sociala medier.

Facebook @svenskakyrkaninternationellt

Twitter @svkint

Instagram - internationellt_arbete
 
 
 
 
Har du frågor?
Har du frågor om nyhetsbrevet Vårt uppdrag eller om Svenska kyrkans internationella arbete? Kontakta Svenska kyrkans givarservice:
 
e-post: givarservice@svenskakyrkan.se
telefon 018-16 96 00
 
Du kan också kontakta din församling för att få veta mer om hur internationella frågor drivs lokalt.

Mer om vårt uppdrag
 
 
 
Vårt uppdrag
Nyhetsbrevet ges ut av Kommunikationsavdelningen, kyrkokansliet.
 
Svenska kyrkan
751 70 Uppsala
 
www.svenskakyrkan.se/internationelltarbete
 
Swish: 9001223

Plusgiro 90 01 22-3, bankgiro 900-1223
 
Nästa nummer: Juni 2018
Berätta vad du tycker
Vi vill veta vad du tycker om Vårt uppdrag! Berätta gärna hur du använder det, eller om du inte använder det. Och i så fall varför. Hur kan vi göra det ännu bättre så att du får det du behöver för att kunna göra ditt arbete.

För att få nyhetsbrevet behöver din e-postadress vara registrerad i organisationsregistret. I varje församling finns det någon som ansvarar för registreringen - vänd dig till honom eller henne för att få hjälp. Det är viktigt att du som engagerad i det internationella arbetet också får tillgång till våra utskick.