Valborg och Gökotta!
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Herdens tankar
 
Tiderna förändras, och vi med dem.
I ännu ett försök att lära mig Tyska, ett språk jag ännu inte riktigt är överens med, laddade jag ner en tysk språkkurs till telefonen.
En välmodulerad stämma säger nu tydligt ”Januar“ följt av några sekunders tystnad där jag skall repetera, för att sedan gå vidare till ”Februar“.
Frågan är dock hur stor nytta jag kommer att ha av meningar som ”Var kan jag köpa film till min kamera?” Eller ”Var kan jag köpa batterier till min Freestyle?”
Tiderna har förändrats och det som var aktuellt då är historia idag.
Även om jag tyckte om min fina gula Freestyle och tillbringade många timmar lyssnande på mina 80-tals idoler måste jag erkänna att jag inte saknar den mer än lite lätt nostalgiskt då och då.
Tiderna har förändrats och musiken till förströelse laddas nu ner till telefonen tillsammans med ljudböcker och kartor. Kameran som behöver film ligger och samlar damm i bokhyllan och korten tas numera digitalt.
Tiderna förändras. Samtidigt finns det som är konstant. Som ger trygghet och stabilitet.
Då på det glada 80-talet när jag med sprayad lugg och färgglada plastörhängen spänt väntade på den framkallade filmen hängde runt min hals ett litet kors.
Luggen är nu ett minne blott. Likaså plastörhängena. Men samma kors hänger där fortfarande. Den Gud som är, som har varit och som alltid skall vara, följer oss genom hela livet.  Var vi än är. Vad som än händer. Modetrender ändras. Livssituationer förändras och utvecklas. Tiderna förändras, och vi med dem.
Samtidigt finns det som består.
En del av de psalmer vi sjunger i gudstjänsten har klingat i våra kyrkor i generationer. När vi bjuder in till nattvardens bröd och vin, fortsätter vi en tradition som började för 2000 år sedan.
Genom allt, i går, i dag och i morgon, finns Gud som vår starka klippa och grund att vila på. 
I förvissning om detta och i förtröstan på Gud, ser jag så framtiden an med tillförsikt.
För jag vet, att även när tiderna förändras, går Gud vid din sida och håller dig i sin hand. 

Maria Scharffenberg, kyrkoherde
 
Den nya kyrkohandboken för Svenska kyrkan tas i bruk på Pingstdagen 20 maj 2018. Kyrkohandboken innehåller ordningar för gudstjänster, till exempel högmässa, dopgudstjänst och vigselgudstjänst.
Här kan du ladda hem en digital version.
 
29.4 Högmässa, 11:00
 
Femte söndagen i påsktiden

Temat är "Att växa i tro" och
Jan Sjöberg leder gudstjänsten.
Solist är Marieke Wikesjö, sopran


Söndagens texter finner du här
 
2.5 Veckomässa, 18:00
 
När du behöver en paus mitt i veckan och tid till eftertanke och bön.
Varje onsdag klockan 18:00.
 
 
6.5 Högmässa, 11:00
 
Bönsöndagen

Temat är "Bönen" och
Maria Scharffenberg leder gudstjänsten.
Solist är Olle Holmgren

Söndagens texter finner du här
10.5 Gökotta, 8:00
 
Kristi himmelfärds dag

Temat är "Herre över allting"
Gudstjänsten firas utomhus,
i kyrkparken.
Danmarks kyrkokör
från Uppsala gästar oss.

Dagens texter finner du här
 
Välkommen Jan!
 

Jan Sjöberg är ny i Berlin och hade faktiskt aldrig varit här förrän han kom i mitten av april. Men det är också det enda som är nytt – platsen. För övrigt är Jan en mycket berest och erfaren präst och musiker som vi har glädjen att få lära känna som vikarierande komminister fram till midsommar.


Jan är född i Etiopien och uppväxt i Tärnaby innan studier och prästyrket tog honom till Uppsala, Boden, Härnösand, södra Tanzania, Umeå, Luleå, San Francisco, Ådalsbygden och tillbaka till Härnösand.
På frågan var HEMMA är, blir svaret Högsjö, Härnösand. Där bor han med sin fru Åsa som är diakon i Härnösands Domkyrkoförsamling. Tillsammans har de 6 barn och 15 barnbarn (nr 16 väntas i sommar).
Ja, där bor han när han inte säger ja! till de erbjudanden som tycks komma så fort Jan tror att han skall vara pensionär. Han har försökt en gång tidigare men då behövdes han som kyrkoherde i Ådalsbygden – och planerna på att mata änder i Härnösand lades på hyllan.
Ett telefonsamtal från SKUT på Långfredagen gjorde att han knappt två veckor senare var redo och på plats i Berlin. Änderna vid Skeppsbron i Härnösand får vänta och även skrivandet som Jan tänkt ägna sig åt när han blir pensionär.
Under åren i Svenska kyrkan i San Francisco, som medföljande till frun Åsa, uppskattade Jan den öppenhet, tolerans och kulturella mångfald som han fann i staden. Vi hoppas att han skall komma att tycka om Berlin och främst att han skall trivas i församlingen.
Text:KRT

På söndag, den 29 april, leder Jan högmässan klockan 11:00
och finns i kyrkan måndag till torsdag och under jan.sjoberg2@svenskakyrkan.se
 
Inget slår en älgskylt, renklämma och en leksandskulla!
Igår såg kyrkoherde Maria och husmor Kerstin till att sverigekunskaperna fördjupades hos besökarna på
Fest der Nationen i Potsdam. Vilket team!
 
3.5 Kurs i HLR, Hjärt-lungräddning
 
Torsdagen den 3 maj kl. 17:00 i församlingssalen.
Röda korset kommer med övningsdockor och vi får lära oss hur man utför HLR. Kostnader per person: EUR 10,00 som oavkortade går till Röda Korset. Detta är ett samarbete mellan Berlin Swea Care och Svenska kyrkan i Berlin
Bindande anmälan senast 23.04.2018 till Swea Care på epostadressen: scb-stickler@harkort.com. Max antal deltagare 20 personer