Gemensam information från Storsthlm och Hälso- och sjukvårdsförvaltningen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Gemensam information från Storsthlm och Hälso- och sjukvårdsförvaltningen
Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård
 
Övergången till nya arbetssätt i enlighet med lag (2017:612) om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård sker den 7 juni 2018
 
  • De nya arbetssätten gäller för alla verksamheter inom kommun och landsting med ansvar för individer som vid utskrivning bedöms ha behov av vård- och/eller omsorgsinsatser efter utskrivning.
  • Samtliga berörda verksamheter kommer att gå över till de nya arbetssätten den 7 juni 2018. I och med övergången till de nya arbetssätten återinträder det kommunala betalningsansvaret.
  • Inför övergången behöver varje verksamhet planera för de förändringar som krävs för ett ändrat arbetssätt utifrån lagen om samverkan. För mer information om hur verksamheterna kan förbereda sig, se informationsmaterialet som beskrivs nedan.
Information och utbildning
Samverkan i länet stärks
 
Hälso- och sjukvårdsförvaltningen (HSF) och Storsthlm har under mars och april genomfört tre dialogmöten för att stärka samverkan mellan landstinget och kommunernas verksamheter kring gemensamma patienter.

Cirka 400 intresserade deltagare har visat stort engagemang för att diskutera frågor som rör den nya lagen. Vid diskussionerna har några punkter lyfts fram som särskilt viktiga att ta hänsyn till framöver, exempelvis:
  • Att uppnå samverkan och tillit mellan landsting och kommun
  • Att etablera nya arbetssätt och ansvar för alla berörda aktörer
  • Att stötta berörd personal med information, utbildning och diskussion
  • Att varje enhet måste upprätta sin egen konkreta plan utifrån riktlinje och rutiner
Samverkansarbetet fortsätter under våren med stöd från länets FoU:er. För psykiatri-, socialpsykiatri- och missbruk- och beroendeområdet erbjuds uppföljande samverkansmöte. Mer information om dessa möten finns här.
Dialogmötena ska stärka samverkan mellan landstinget och kommunernas verksamheter kring gemensamma patienter
Informationsmaterial för utbildning och inläsning nu tillgängligt
 
För att stötta berörda verksamheter inom landstinget och kommunerna inför övergången har ett övergripande informationsmaterial för utbildning och inläsning tagits fram av Storsthlm och landstingets hälso- och sjukvårdsförvaltning. Informationsmaterialet finns tillgängligt på Storsthlms hemsida och Vårdgivarguiden.
WebCare
Stöd för övergången till ett anpassat WebCare
 
IT-systemet WebCare anpassas till de nya arbetssätten som lagen föreskriver. Den uppdaterade versionen av WebCare kommer att sättas i drift den 7 juni. Inför övergången kommer:
  • Funktionsbeskrivning och frågor och svar om den uppdaterade versionen av WebCare publiceras.
  • Manuella rutiner för eventuella driftstörningar tillgängliggöras på Storsthlms hemsida och Vårdgivarguiden.
Har du frågor kring det pågående arbetet, kontakta Charlotte Damberg, processledare på Storsthlm eller Gunilla Benner-Forsberg, utredare och projektledare på Hälso- och sjukvårdsförvaltningen.