Nytt stöd för byggande, webbseminarium och ny lag
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
25 april 2018
Nu finns 275 miljoner kronor att söka för innovativt byggande. Foto: Peter Kroon
Nytt stöd för innovativt och hållbart bostadsbyggande
 
Regeringen har beslutat om ett nytt stöd för åtgärder som främjar ett innovativt och hållbart bostadsbyggande med minskad klimat- och miljöpåverkan. Stödet kan lämnas till projekt som bedrivs av organisationer som introducerar ny teknik inom till exempel bostadens utformning och gestaltning, livscykelanalyser, inomhusmiljö, digitalisering och industriellt byggande. Totalt finns 275 miljoner kronor under perioden 2018-2020. Årets ansökningsomgång pågår från den 1 augusti till och med den 8 oktober 2018.
Läs mer om stödet på Boverkets webbplats
 
Webbseminarium den 26 april: Återställa kontor till bostäder, installera vedspisar – vad gäller?
 
Boverket sänder vårens första webbseminarium den 26 april klockan 14.00-15.00! Då handlar det bland annat om hur man återställer kontor till bostäder, installation av vedspisar och OVK-regler. Det går också att se seminariet i efterhand.

Programpunkterna:
  • Krav vid ändring av byggnad
  • Återbostadisering
  • Ändring av byggnad – kaminer och vedspisar
  • Hur kan man tänka kring byte av kamin?
  • Obligatorisk ventilationskontroll – regler från 1 februari 2018
Återbostadisering innebär att om en bostadslägenhet under en tid har använts som kontor, och man åter vill göra om den till bostad, så finns det ett utrymme att anpassa kraven. 
Du kan se seminariet via Boverkets webbplats och där kan du också läsa mer om innehållet
 
Boverkets expert Hans-Åke Palmgren förklarar den nya prognosen.
Bostadsbyggandet minskar i år
 
Fler bostäder behöver byggas för att räcka till den växande befolkningen, men flera indikatorer tyder på att byggandet minskar. Boverket sänker därför prognosen för antalet påbörjade bostäder under 2018 och enligt den nya prognosen påbörjas 60 000 bostäder i år.
Du kan ta del av hela prognosen på Boverkets webbplats
 
"Bygg för Sverige!" fortsätter under året och den 5 juni är det Skövdes tur att få besök.
Illustration: GoBrave
Bygg för Sverige! 
i Skövde den 5 juni
 
Bygg för Sverige! kommer till Skövde den 5 juni. Boverket och länsstyrelserna informerar om det utökade investeringsstödet, kreditgarantier och fem byggherrar berättar om sina projekt för att bygga hyresbostäder. Det blir också inspirationsföreläsningar, nätverkande med mera. Mötet i Skövde vänder sig till aktörer i Västra Götaland, Värmlands och Jönköpings län.
På Boverkets webbplats finns mer information och du kan anmäla dig redan nu
 
Ny lag om bostadsanpassningsbidrag
 
En ny lag om bostadsanpassningsbidrag träder i kraft den 1 juli 2018. En viktig nyhet är att bidraget ska kunna beviljas om behovet av anpassningen beror på att någon annan än sökanden inte har följt lagstiftningens krav på tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga när bostaden uppfördes eller ändrades. En annan nyhet är att det alltid är personen med funktionsnedsättning som ska söka bidraget. Den som bor i en bostad efter beslut enligt socialtjänstlagen (2001:453) eller lagen (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade kommer inte kunna beviljas bostadsanpassningsbidrag enligt den nya lagen. Och så införs två nya former av bidraget: bidrag i form av att kommunen åtar sig att låta utföra åtgärderna och bidrag genom att kommunen överlämnar en begagnad anordning. Båda dessa nya bidragsformer förutsätter att kommunen och sökanden är överens om att använda dem.
På Boverkets webbplats kan du läsa mer om den nya lagstiftningen
 
31 maj: Nordic Report: Architecture and Design – the Nordic Way
 
Den 31 maj – 1 juni arrangeras en nätverkskonferens med fokus på hållbara miljöer i Norden och Baltikum. Konferens arrangeras av ArkDes i samarbete med bland andra Boverket.
På ArkDes webbplats kan du läsa mer och anmäla dig
 
Nya utlysningar i Statens konstråd satsning "Kunskapsnav offentlig konst"
 
För att stödja konst i gemensamma miljöer bygger Statens konstråd upp ett kunskapsnav för offentlig konst. Våren 2018 utlyser Statens konstråd tre samarbetsmöjligheter för kommuner, fastighetsägare och fria konstaktörer. Sök senast den 20 maj!
Läs mer och ansök på Statens konstråds webbplats
 
På gång
 
I kalendern hittar du möten och konferenser som Boverket deltar i.
Kalender
Skicka vidare
 
Tipsa en kollega eller vän om Boverkets nyhetsbrev!
Skicka vidare
 
Författningssamling
 
Här hittar du Boverkets författningssamling, BFS.
Författningssamling