Nyhetsbrev Landskrona Foto, April
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Foto: Yazan Smadi
PARTICIPATE
 
Nu är förberedelserna igång för den sjätte fotofestivalen i Landskrona! I år har festivaldatum flyttats längre fram i september, vi ses nu mellan den 14 och 23. Sedan 2012 har Landskrona Foto Festival vuxit in i de ambitioner festivalen haft från början: Att bli en mötesplats för fotointresserade, där det bästa och mest intressanta konstfotografiet i världen visas och samtidigt erbjuda en uppsjö av deltagarmöjligheter. Fotofestivalen har portfolio reviews, workshops, fotoboks-dagar, seminarier, konstnärssamtal – du kan delta som volontär eller flanera bland utställningar. Mer om detta nedan. Var inte blyg, kom och var med på det vis som passar dig.
 
Foto: Viktoria Blomberg Book

MÅLBILD

Som vanligt, berättar Christian Caujolle – en av festivalens konstnärliga ledare, har Landskrona fotofestival inget övergripande tema. De konstnärer festivalen ställer ut är sådana som ofta arbetar med vår tids sociala och miljömässiga ödesfrågor. Fokus hamnar därför naturligt på miljö och genus; hoten mot vår planet, uppvärmningens katastrofala effekter och ojämlikheten mellan män, kvinnor och människor generellt.

Kanske låter det som en paradox men kärnan i programmet är att visa ett myller av perspektiv på globala ämnen, ta itu med visuella klichéer, ifrågasätta hur vi ser andra och oss själva och hur detta översätts till bild. Det är den originella blicken fotofestivalen söker hos de fotokonstnärer som bjuds in, fotografer med anknytning till fotografiets dokumentära styrka som på ett seriöst, skickligt och underhållande vis levandegör vår situation – vår tid och plats på den här planeten.


PARALLELL

Landskrona Foto samarbetar med PARALLEL, en europeisk plattform för fotografi och fotobaserad konst som nu är öppen för ansökningar från konstnärer och kuratorer som är intresserade av att bli en del av PARALLELS nätverk.

Stämmer följande in på dig?
Du är i ett tidigt skede i din karriär men har visat stor konstnärlig potential, du är konstnär med egen praktik, engagerad i samtida diskurs och är socialt och politiskt medveten, du har inte haft fler än två individuella eller tre kollektiva utställningar; eller har kuraterat fler än tre utställningar med ny media/bildkonst.

Inget specifikt tema gäller, vi ser gärna en variation av sökande och urvalet sker med uppmärksamhet på jämställdhet och mångfald. Detta är PARALLELS andra cykel, den pågår mellan juni 2018 – september 2019 och ansökningar tas emot fram tills den 4 maj.

Till ansökan för fotografer
Till ansökan för kuratorer
För mer information: parallel@procurarte.org
 
 
Foto: Sarah Mei Herman, Leah and Kirstie, Ireland 2013

OPEN CALL

Utställningen som bygger på fotofestivalens ”Open Call” är den mest tillgängliga och kanske den roligaste delen av festivalen – där hela Landskrona centrum förvandlas till ett utställningsrum.

Tema för ”Open Call 2018” är ”Hittills/So far”. Ansökan är nu stängd och vi har mottagit 3 646 bilder från 976 fotografer ifrån 78 olika länder. 50 bilder kommer att väljas ut av en jury och visas i fönster på butiker, hotell och restauranger.

Utställningen pågår hela sommaren och en fin katalog med de utvalda bilderna kommer att produceras.
Foto: Theo Elias

DUMMY AWARD

Många fotografer har bokprojekt, dessa är ofta krävande och kostsamma att förverkliga. Landskrona Foto Dummy Award grundades 2015, man ansöker med sitt projekt och vinner förverkligandet av det.

Spanska Gloria Oyarzabal var förra årets vinnare och hon vann med den mörka och expressiva: ”La Picnolepsia de Tshombé” – en samling bilder, historiska och egna, som belyser kolonialismen i Congo.

Ansökningar sker med en digital kopia av bokprojektet och vinnaren får hjälp att utforma, trycka och distribuera boken, samt ett antal böcker att ge bort eller sälja på egen hand. Vinnaren utses under sommaren 2018 och denna bjuds sedan in till Landskrona fotofestival för att göra en presentation av sitt projekt inför en publik. Ansök senast den 15 juni.
 
Foto: Åsa Sjöström

PORTFOLIO REVIEW

För fjärde året i rad ordnar Landskrona Foto portfolio reviews – professionella bedömningar av fotografers arbeten. Tillfället går av stapeln den 15 och 16 september i Landskronas rådhus och är en fantastisk möjlighet för yrkesverksamma fotografer och nya talanger från hela världen att visa sitt fotografi för personer med gediget kunnande och stort inflytande i den internationella fotovärlden.

För andra året kommer det att vara Beate Cegielska och Moritz Neumüller som organiserar och ansvarar för portfolio review-dagarna. Cegielska och Neumüller är båda välkända och erfarna kuratorer inom fotovärlden och de ställer hela sitt nätverk till förfogande för Landskrona Foto portfolio reviews.

Bästa portfolio får ställa ut på nästa års festival och utställningsproduktionen är sponsrad av Artproof www.artproof.fi/ till ett värde av 5 000 euro. Tidigare vinnare är till exempel Johan Österholm, Johan Willner, Kacper Kowalski och fjolårets vinnare – Anna Ehrenstein. Ansökan öppnar i maj månad på www.picter.com
 
Foto: Yasan Smadi

CONFERENCE

Hur lär vi ut fotografi till nästa generation? Behovet av en mötesplats för lärare inom konst- och fotovärlden har varit stort. Förra året drog Akademin Valand, Biskops Arnö, Fridhems folkhögskola och Landskrona Foto igång RE:THINK, en konferens för pedagoger inom fotografi.

Konst- och fotovärlden är föränderlig, fotografiet är vår tids bildleverantör och vi lever i en våg av intryck från olika sorters bilder. Sociala medier, den digitala verkligheten och den ökade takten har förändrat hur vi producerar och konsumerar fotografi och fotografer möter nya utmaningar. Hur anpassar sig fotoutbildningar och fotografer till dessa förändringar? Bör vi alls göra det?

Landskrona Foto vill erbjuda en plattform för idé och erfarenhetsutbyte samt nätverksbyggande. Därav RE:THINK! Konferensen är öppen för alla som arbetar med utbildning inom det fotografiska området och den äger rum 13-14 september. Frågor skickar du till: festival@landskronafoto.org
 
 
RESIDENCY

Tillsammans utlyser Landskrona Foto och Fröfabriken Creative Space ansökningar för att bli residenskonstnär för Landskrona Foto. Residensen för 2018 kommer att utlysas på picter.com i maj månad 2018.

Tidigare Landskrona Foto residenter är: Coşkun Aral (2014), Elva Lai (2016), Carlos Alba (2017) och Karolina Gembara (2017). Residensprojektet genomförs med ekonomiskt stöd från Kultur Skåne.
 
Foto: Viktoria Blomberg Book
VOLONTÄR

Landskrona Foto Festival behöver dig! Utan volontärer står sig festivalen slätt. Som volontär kan du vara guide eller vakt, då är du den som festivalbesökaren ser som värd för utställningen du vaktar; du kollar festivalpass, svarar på besökarnas frågor och är generellt hjälpsam. Runner är ett annat ansvarsområde, ibland behöver volontärer en paus – då måste vi erbjuda avbytare. Hjälp behövs också till festivalens inbjudna fotografer eller talare och upp- och nedpackning av verk, det sistnämnda sker tillsammans med utbildad personal. Du ger oss av din tid och vi ger dig något av en intensivkurs i modern konstfotografi; du kommer att få träffa några av världens främsta samtida fotografer, kuratorer och fotoproffs. Vidare får du delta i festligheter, mat när du jobbar, värdskapsutbildning, snygg merch, möjlighet att se alla utställningar och lyssna på artist talks.

Sonja Miiros är en av våra veteran-volontärerna, Sonja har varit med alla år utom det första och rekommenderar andra att bli volontärer. Det är ett utmärkt tillfälle säger Sonja, att ”träffa människor från andra länder och städer, njuta av bra konst och lära känna Landskrona lite närmre”. Kom och träffa Sonja och alla oss andra som deltar i Landskrona Fotofestival. Anmäl dig redan idag på hemsidan landskronafoto.org
 
landskronafoto.org
Facebook
Instagram
YouTube