Gröna Bilisters nyhetsbrev
 
 

Vi kan ha en miljödeklaration av drivmedel på macken nästa sommar, om regeringen får som den vill!

Den 15 mars lämnade regeringen in en lagrådsremiss om miljöinformation om drivmedel. Gröna Bilister applåderar att regeringen lever upp till ambitionerna i sin strategi för hållbar konsumtion och vill göra det möjligt för bilister att utöva vår konsumentmakt.

Läs mer
Miljöministern: ”Det ska märkas på pumpen”
 
Klimatmärkningen ska finnas på pumpen och likna den på kylskåp. Det säger miljöminister Karolina Skog (MP), men vill inte lova att det blir krav på att uppge ursprungsland.

Läs mer

Foto: TT
För och emot miljödeklaration av drivmedel vid pump

I debatten om klimat- och ursprungsdeklaration av drivmedel på macken har Gröna Bilister varit den mest uttalade förespråkaren, medan drivmedelsbolagens branschorganisation SPBI har varit den mest uttalade motståndaren. Nyligen sammanfattade SPBI argumenten för sitt motstånd på sin hemsida. Här bemöter Gröna Bilister dessa argument.

Läs mer

Gröna Bilister släpper ny rapport om effekter av mjuka åtgärder i transportplaneringen

I många av Sveriges kommuner jobbas det enträget med att öka andelen av det hållbara resandet. Förutom investeringar i superbussar och nya gång- och cykelvägar, så kallade hårda åtgärder, kompletteras ofta arbetet med mjuka åtgärder för att uppmuntra fler till att ställa bilen och istället resa mer med just gång, cykel och kollektivtrafik. Med vad blir utfallet av dessa mjuka åtgärder? Den frågan besvarar Gröna Bilister i en ny rapport om effekter av beteendepåverkande åtgärder i transportplaneringen.

Ladda ner rapporten här
Mobilitet och Beteende 2018

Nya regler för reseavdrag, förändringar av tjänstebilssystemet och en nationell stadsutvecklingspolitik. Det var några av budskapen från miljöminister Karolina Skog på Gröna Bilisters konferens i Eskilstuna, skriver tidningen Miljö & Utveckling. 

Läs mer

Foto: M&U
”Ska Sverige bli sämst i Europa på att kontrollera bilars utsläpp?”

”För att säkerställa att bilar som redan finns på våra vägar inte släpper ut mer än de får genomförs kontroller av detta vid bilbesiktningen. Det är dessa kontroller, och vilka avvikelser som ska tillåtas, som Transportstyrelsen nu vill förändra och tillåta mer generösa utsläppsnivåer”, skriver bland andra Johanna Grant, ordförande Gröna Bilister.

Läs mer

Välj en bil ur Gröna Bilisters lista Miljöbästa Bilar 2018!

Trots varningar om att vi är på väg att missa transportsektorns klimatmål för år 2030 kör över 90 procent av bilköparna ut från bilhallen med en fossilbil som kommer att fortsätta att elda på klimatförändringarna ända till år 2035. Välj istället en av de 40 fossil-oberoende, snåla och säkra bilarna från Gröna Bilisters lista Miljöbästa Bilar 2018.

Se hela listan

Tesla Model X 100D

Vi tar världens snabbaste SUV ut i snödrivorna för att se hur den fungerar i vinterväglag och minusgrader, som komplement till tidigare test av Tesla Model X.

Läs hela testet

Volkswagen Polo 1.0 TGI

För Miljöbästa Bil 2018 har Goldmann nominerat gasdrivna Volkswagen Polo som vinnare i klassen för privatpersoner. Varför - när det nu finns så många bra elbilar? Här testar han bilen och reder ut begreppen!

Läs hela testet
 

Mer makt åt kvinnor - för ett hållbart transportsystem

I ljuset av utmaningarna som transportsektorn står inför med trängsel, lokala föroreningar och växthusgasutsläpp, visar en ny studie att om alla skulle resa som en genomsnittlig kvinna i Sverige, skulle vi redan idag vara nära att nå klimatmålen för transportsektorn. En ökad jämställdhet och ett hållbart transportsystem går hand i hand.

Läs vårt utspel i samband med internationella kvinnodagen
 
 
Följ oss i sociala medier 
 Följ              Följ             Följ