Milano visade upp en underbar designvecka med sol, värme och vår. Årets Möbelmässa - Salone de Mobile på mässområdet i Rho kompletterades av Badrumsmässan - Salone Internazionale del Bango och Köksmässan - EuroCunica. Samt ett antal showrooms och utställningar på stan fördelade på inte mindre än 11 egna distrikt.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
NYHETSBREV 19En fotograf presenterar möbelmässan i Milano

Milano visade sig från sin bästa sida med sol, värme och vår under designveckan. Årets Möbelmässa - Salone del Mobile - på mässområdet i Rho kompletterades av Badrumsmässan - Salone Internazionale del Bagno - och Köksmässan - EuroCunica. Dessutom fanns ett antal showroom och utställningar fördelade på inte mindre än elva distrikt i stan.

Det går inte att se allt, vilket är lite av charmen. Man ser och upplever olika saker beroende på tid och intresse, men man stöter alltid på något nytt, oplanerat och fantastiskt. I detta nyhetsbrev delar jag med mig ett urval av vad jag såg och upplevde under årets designvecka. Vill du se alla detaljer, klicka på bilderna så öppnas de i ett större format.

Mycket nöje!


Välkommen in i mässans minsta monter

Som besökare gillar vi de största och mest spektakulära tillverkarna. Så därför letade jag upp kriskadecor med mässans minsta monter på 40 kvm, som kändes både öppen och välkomnande.
 
Den största montern hade Minotti med hela 1200 kvm (varav en stor del i två plan) vilket ger en annan status. Utåt är den sluten och man släpps bara in om man har ett bokat möte. Inte ens besökare med presskort (vilket jag har) släpps in så bilden nedan är tagen genom en glasruta från gången utanför.

 


Mässans färger

Vilka som är årets färger är inte lika lätt att se som på möbelmässan i Stockholm, där alla lydigt går på led. Här finns de allihop; de som leder, de som sitter fast i sitt självvalda fack och de som spretar och struntar i allt. Men som oftast syntes färger i en röd och en gul skala. Vill du avvika från den kan du komplettera med ett blommigt mönster och så marmor, även på stora konferensbord.


Let it Snow

För att fira 10-årsjubileet av stolen Snow för Pedrali har desigern Odo Fioravanti tagit fram fyra specialversioner av stolen under namnet Let it Snow, varav du ser två här. Var och en har utgångspunkt i ett musikstycke.


Möbler med tredimensionellt djup

Den italienska konstnären Manuela från Crema arbetar sedan 2011 uteslutande för Galleria Rossana Orlandi. Hennes speciella teknik är att gjuta in växter, små figurer och allt annat hon hittar i klar plast. Det ger hennes möbler en särskild lyster och ett tredimensionellt djup.


Tense i marmor - best in show!

Marmorbordet Tense av P & M Cazzaniga för MDF Italia kom redan 2009 och var då en teknisk sensation med en tjocklek på bara 35 mm. Bordet går att få i storlekar upp till 1500 x 4000 mm. Numera har bland andra holländska Arco och svenska Swedese gjort liknande bord, men inte med dessa gigantiska mått.

Nyheten på årets mässa är att Tense bordet går att få klätt helt i marmor! Ytan är gjord av marmorstoft blandat med bindemedel som täcker alla ytor med 3 mm utan skarv. Mönstret i bordskivan är gjort i intarsia enligt reglerna i den berömda teorin ”point line plane” av Vasilij Kandinskij.


På köksmässan var det strikt

Visst fanns det kök i lantlig stil men det stora flertalet utställare, och framförallt de största, visade slimmade och skinande kök. Som Valcucine med sitt kök Genius Loci ovan, designat av Gabriele Centazzo. För dig som inte har full takhöjd finns luckan i en ledad variant som i uppfällt läge snyggt kan fällas in ovanför skåpen.

I bakre delen av kökshallarna låg en avdelning med köksteknik. För dig som är rädd att komma för nära köket finns löningen med en app i mobilen som gör (nästan) allt.

 


Marmor så lång ögat når

Även på badutställningen lyste det lantligt romantiska med sin frånvaro. Tycker du om marmor och vill gå hela vägen så kan italienska I Conic hjälpa dig. De levererar skräddarsydda badrum med golv, väggar, förvaring helt i marmor. Och då är det ingen tunn fuskyta. Det är äkta, tjock sten rakt igenom.
 
Nedan till vänster kan du se den sensationella vattensängen Zerobody lanserad av Starpool som numera heter ”Wellness a Dry Floating Experience”.
Nedan till höger visade Schweiziska Laufen toalettstolar för dig som inte vill göra allt själv.

 


Milanos palats fylls med design

Under designveckan flyttar många tillverkare in i några av Milanos vackra palats. Nackdelen var kanske att de fantastiska rummen stal fokus från möblerna. Men danska Gubi huserade med bravur på Palazzo Serbelloni på Corco Venezia 16 (till vänster ovan) där de lyckades med att visa upp såväl sina möbler som rummen.

På den 1200 kvm stora innergården i samma palats presenterades Swarovski Palazzo i ett skräddarsytt växthus. Där visades en mängd nyheter från flera av designvärldens största som John Pawson och Nendo samt Patricia Urquiola vars skålar syns i bilden till höger.

Nedan syns Adnet Coffee Table av Jacques Adnet, en av Gubis nyheter för mässan.

 


Nendo var bäst!

På Superstudio i Zona Tortona visade Nendo tio koncept baserade på rörelse i en mystisk svart labyrint i en 800 kvm stor utställning.
 
Nedan till vänster är ett av de tio rummen där blommor i tunn metall långsamt slår ut och vecklar ihop sig när de får en anpassad strömstyrka. Ovan ses den långa kön till utställningen där många kunde få vänta i upp till en timme. Men utställningen var värd att vänta på! I motsats till de flesta andra släpptes bara några få besökare in åt gången. Så alla kunde i lugn och ro se och uppleva allt utan att behöva trängas eller stressa. En extra eloge för det!

En annan utställning på Superstudio var ”Crystal Rain” av ljuskonstnären Takahiro. Där ställde pianotillverkaren Kawai ut en transparant flygel som svävar på vattenvågor. När flygeln spelar en ton faller en droppe regn i synk med respektive tangent.

 


Design med attityd

Hos Rosanna Orlandi visade Nika Zupanc sin Soulcare för Flikka Bords. I produktionen används återvunnet EPS-skum med vegetabilisk epoxi och linfiber från hållbar EU-produktion.

I Herman Millers permanenta showroom på Corso Garibaldi 70 fick vi en preview av arbetsstolen COSM från Studio 75. Stolen anpassar alla rörelser efter användarens vikt och den kommer att lanseras i höst.


Två av de bästa

Paola Lenti ställde ut på Via Orobia 15, granne med Fondazione Prada. Det var andra året i rad och minst lika fantastiskt som i fjol. Här ser du den snurrbara utefåtöljen Orbity av Victor Carrasco (vänster).

Även för DePadova och Boffi (höger) var det andra året. I deras gemensamma permanent showroom på Via Santa Cecilia, 7. Lokalen, produkterna, detaljerna och helheten gör det till Milanos finaste.


Lava från Etna blir till ny sten

Golvet från Nero Sicilia är en lavasten från vulkanen Etnas sluttningar. Den bränns i extremt höga temperaturer och gjuts till plattor. Under hela behandlingen tillsätts ingen emalj eller kemisk behandling. Endast eld får lavastenen att återfå sitt naturliga tillstånd.

Det nya solhuset Toku från Paola Lenti har en stomme i impregnerat cederträ för tuff utemiljö. Två fasta och två justerbara solskydd kan flyttas efter behov.


Concrete flyttade sitt kontor till Moooi

Arkitektbyrån Concrete från Amsterdam fick fria händer att skapa ett kontor med Mooois produkter i Mooois utställning i Zona Tortona. 50 anställda flyttade in och jobbade där under hela veckan medans vi gick och tyckte (innan vi visste) att ”statisterna” kämpade på riktigt bra.

Till i år utökade Moooi sitt sortiment med tapeter och ett antal egna tyger. Mönster och strukturer är inspirerade av teckningar på unika utdöda djur som upptäckts i dammiga bibliotek runt om i världen. Flera mönster går att matcha så att de smälter ihop.


Hur såg det ut hos Moooi? Klicka här, så kan du vandra runt virtuellt i lokalen och se allt själv.

 


Toiletpaperbar och ljuddämpande tapeter

I biblioteket Mediateca Santa Teresa (till vänster) öppnade Toiletpaper Magazine tillsammans med Lavazza en Toiletpaperbar med kaffeprovning.

Glamora tillverkar tapeter där mönstren kan anpassas och skalas efter väggen. När du har valt mönster kan du välja mellan tre strukturer varav en har ljuddämpande egenskaper. Till höger ser du en del av Glamoras nya showroom på Via Solferino 27.


Ventura Lambrate ställde in och återuppstod

Efter åtta år ställde distriktet Ventura Lambrate in sina aktiviteter under mässan. Anledningen var höjda hyror p.g.a. social statushöjning i deras område, något de unga designer och studerande som var själva grunden för utställarna, inte längre hade råd med.
 
Men distriktet återuppstod i mindre skala i två nya områden; Ventura Centrale vid centralstationen och Ventura Future vid Bar Basso, en välkänd bar där ALLA samlas mycket sent om kvällarna, trots att det finns en morgondag…

I en av hallarna på Ventura Centrale hade David Rockwell designat ”The American Diner” en pop-up-bar och restaurangmiljö som man känner igen från filmer som ”Grease”, ”När Harry mötte Sally”, och ”Pulp Fiction” samt TV-serier; ”Arnolds” i ”Happy Days” och ”Pitch Pi” i ”Beverly Hills 90210”.


Salone de Mobile ökade med 26%!

Till mässan i Roh kom i år 434 509 besökare (som Malmö och Lund tillsamanas!) från 188 olika länder. Det är en ökning med 26% jämfört med 2017 och 17% mot den likvärdiga utgåvan med bad och kök från 2016. Antalet utställare ökade med 27% till 1841, fördelade på 33 länder.
 
För att kunna ta mot så många besökare har många montrar en mottagningsdisk där man kan få pressmaterial och information om nyheter. Man kan också söka efter sina kontakter utifrån sitt eget land. Bilden är från MDF Italias monter. För att kunna visa mottagningsdisken är bilden tagen strax innan stängningsdags, annars hade den bara visat en stor folksamling.


Arrividerci Milano!

Nästa års möbelmässa i Milano går av stapeln den 17-22 April. Vi ses då!
Se mer från Milano på Instagram   
 

En del av det som inte fick plats här kan du se på mitt nya Instagram.         Klicka här
Läs alla nyhetsbreven igen
 

Vill du läsa detta eller något av de tidigare nyhetsbreven igen,                     Klicka här
finns dom numera på min hemsida under nyheter.
Lasse Olsson Photo fotograferar inredning, arkitektur och belysning. Mitt nyhetsbrev kommer ut 6-8 gånger per år och presenterar fotograferade projekt samt rapporter från möbelmässorna i Stockholm och Milano.