Nyheter, aktuella utbildningar och annat smått och gott.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Frågor och svar om konfirmandlägren i Undersvik
Foto: Jim Elfström
Konfirmandlägren kommer fortsättningsvis inte att bedrivas i den form där Uppsala stift står som arrangör för ett fyraveckorsläger under sommaren alternativt uppdelat mellan sommar och påsk.

Däremot kommer andra läger att erbjudas, i samverkan med församlingar och andra organisationer. Just nu utreds formerna för detta och en person har tilldelats uppgiften att arbeta med detta.

Här får du svar på alla dina frågor om konfirmationslägren
Nya kyrkohandboken - om statistik och agendor
 
För att hjälpa församlingar att rapportera in 2018 års statistik för de nya gudstjänstordningarna har Analysenheten på nationell nivå skapat en mall med tips om hur man ska fylla i statistiken.

Mer information finns på intranätet svenskakyrkan.se

Den 5 april lanserades det nya webbverktyget där du enkelt kan sätta ihop och skriva ut olika gudstjänstagendor. I verktyget finnns kyrkohandbokens texter och noter och en utförlig lathund.

Läs mer om det nya webbverkyget
Hjälp Svenska Kyrkans Unga bli ännu bättre
Foto: Anna Sohlberg
Distriktsstyrelsen i Svenska Kyrkans Unga i Uppsala stift vill utveckla sitt arbete med informationsspridning och kontakten med församlingsanställda. Vi behöver nu din hjälp att göra det!

En enkät har tagits fram med frågor som berör detta område. Vi hoppas att så många som möjligt vill ta sig tid att svara på den.
Dina åsikter och tankar är viktiga för oss. Undersökningen tar cirka fem minuter att göra och samlar inte några personuppgifter.

Här hittar du enkäten
 
Biskop Ragnar Persenius går i pension 2019 och en ny biskop för Uppsala stift ska väljas under hösten 2018. Senaste nytt hittar du på våra sidor om biskopsvalet på intranätet
Content Studio, grundutb. i webbverktyget, 25 april
 
En grundutbildning i verktyget Content studio som används för att bygga Svenska kyrkans externa webbplatser. Utbildningen innehåller både teori och praktiska övningar.
 
Utbildningar Mer än jobb, start 6 sep
 
Mer än jobb erbjuder tre olika utbildningar för församlingar som vill starta praktik för arbetslösa eller som redan är i full gång och vill utveckla verksamheten.
  • Små steg för hållbar utveckling, 6 sep + 25 okt
  • Från idé till handling, 26-27 sep + 14 nov i Växjö
  • Handledarutbildning - ett bemötandekoncept, 7-8 nov i Lund
Sista anmälan 6 maj. Mer information om utbildningarna på intranätet svenskakyrkan.se
Pastorala utmaningar i en multikulturell/religiös värld, Bossey, 2-13 juli
 
Kyrkornas världsråd inbjuder till en sommarkurs på det ekumeniska centret Bossey utanför Genéve. Kursen tar upp de utmaningar som det innebär att tro i en multikulturell och multireligiös värld. Syftet är att skapa förståelse för andra kulturella och religiösa uttryckssätt än det egna. OBS! Det står 2 april som sista anmälan i länken men det går bra att ansöka till mitten av maj

Mer information och anmälan på intranätet
Studiedag om Godly play, Bollnäs 31 maj
Godly Play är en undervisningsmetod för berättande av bibliska berättelser med bakgrunden i Montessori-pedagogik. Metoden baserar sig på lek i olika nivåer. Under studiedagen får du lära känna metod och material. Du kommer också få ta del av olika typer av berättelser som finns i Godly play.
Det ideella engagemanget, 4 juni
En studiedag för dig som samordnar församlingens ideella engagemang.
Det ideella engagemanget växer i församlingarna. Hur många kan vi ta emot? Ska alla som vill få komma? Hur ska vi hitta uppgifter? Det går så trögt, varför kommer de inte? Vilken glädje det är när det växer! Frågorna är många och olika. Ju mer ett arbete utvecklas desto fler blir frågorna.
Välkommen att dela dina erfarenheter och få påfyllning.

Sista anmälan 14 maj. Mer information och anmälan på intranätet
Att leda (och ledas) i utveckling och förändring, 12-13 juni
 
Kursen ger kunskap om förändringsprocesser och fokuserar på ledarens uppgift att leda sammanhanget och människor igenom förändringen.Korta föreläsningar varvas med övningar och reflektioner där deltagarna får möjlighet att konkret koppla till det egna sammanhangets förändringsprocess.
 
Med Rötter & Fötter, Undersvik 26-28 aug
Teologin och vår tro som motivation för antirasistisk handling
Utbildningen "Med Rötter och Fötter" har fokus på intoleranta gruppers ideologi och praktik, de mänskliga rättigheterna utifrån en teologisk grund samt vikten av civilkurage och att ta ställning i olika etiska dilemman som kan uppstå i såväl vardag som tro. Rötter & fötter vänder sig till anställda, förtroendevalda och ideella. Vänd dig till din hemförsamling om du vill delta.

Sista anmälan 29 juli. Mer information och anmälan på intranätet
Inspirationsdag om katekumenatet, 16 okt
 
Katekumenatet är ett sätt för församlingen att möta vuxna som söker en tro. Det är en väg in i kyrkan för människor som längtar, är nyfikna och söker kyrkans och församlingens gemenskap. Under studiedagen går vi igenom katekumenatets idé, hur man kan rekrytera till katekumenatet, de fyra liturgierna som ingår samt tar del av några församlingars erfarenhet av att jobba med katekumenatet.

Sista anmälan 17 september. Mer information och anmälan på intranätet
 
Katedraldagarna den 17 - 19 augusti  2018
Under katedraldagarna finns det möjlighet att ge dig själv tid till andlig fördjupning
genom seminarier, gudstjänster och andakter på temat: Hos dig är livets källa.
Läs mer om dagarna hos Svenska kyrkan i Uppsala.
 
Kommande kollekter
 
R=Rikskollekt, S=Stiftskollekt, F=Församlingskollekt.
Uppdatera församlingens sommarkyrkouppgifter
 
Uppdatera gärna era kyrkor och andra platser i Platsadministrationen med sommarkyrkoinformation. Mer information om hur ni går till väga finns på de nationella sidorna.
Upptäck de gemensamma puffarna
 
De gemensamma puffarna är färdigt material som finns i publiceringsverktyget för webben. En gemensam puff länkar till en sida på de nationella webbsidorna eller till en bloggtext. Kolla in och låt dig inspireras!
Referenspersoner sökes till Samverkande inköp
 
Under 2018 ska ett antal nya upphandlingar genomföras. För att kunna genomföra dem på bästa sätt behövs information om vad församlingar och pastorat har för krav. Du med kunskap och intresse av kravställan på produkter och tjänster är välkommen att höra av dig. Läs mer på Samverkande inköp
 

Läs senaste numren av Stiftsbrevet
 
Stiftsbrevet nr...Stiftsbrevet nr...Stiftsbrevet nr...
Om Stiftsbrevet
 
Stiftsbrevet skickas ut varannan tisdag (udda veckor) och innehåller ett axplock av aktiviteter
och nyheter från stiftsorganisationen och församlingarna i Uppsala stift.

Aktuell information hittar du alltid på intranätet.
http://internwww.svenskakyrkan.se/uppsalastift

Har du en nyhet eller aktivitet som kan vara intressant för Stiftsbrevet? Skicka gärna ett tips (senast en vecka innan utskick) till oss på info.uppsala@svenskakyrkan.se

Tipsa gärna kollegor och vänner om Stiftsbrevet. Alla som har en egen e-postadress kan bli prenumeranter. Använd länkarna här nedanför för att anmäla (eller avanmäla) din prenumeration.

Då det är helgdag tisdagen den 1 maj utkommer nästa nummer av Stiftsbrevet den 2 maj 2018.
Kontakta Uppsala stift
 
Stiftskansliet och stiftsorganisationen finns på olika platser i stiftet och på nätet.
 
Besöksadress:
Dragarbrunnsgatan 71, Uppsala
 
Öppettider växel:
Måndag-fredag 08-16

Öppettider reception:
Måndag-torsdag 08-16
Fredag 08-15
 
Uppsala stift
Box 1314
751 43 Uppsala
Telefon: 018-68 07 00 (vxl)

Kontakt
instagram.com/uppsalastift
facebook.com/uppsalastift
youtube.com/uppsalastift