Webbseminarier, ny film, utbildningar och vägledning
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
29 mars 2018
Foto: IBL bildbyrå
Vägledning om översvämningsrisker
 
Boverket har publicerat en vägledning i PBL kunskapsbanken om länsstyrelsernas tillsyn av översvämningsrisker i kommunernas detaljplaner. I vägledningen presenteras utgångspunkter för riskbedömning för olika typer av bebyggelse, tillämpning och avsteg, samt info om relevanta planeringsunderlag.

Ta del av vägledningen på Boverkets webbplats
 
Spara i din kalender – vårens webbseminarier
 
26 april: återbostadisering och vedeldning
 
Under våren kommer Boverket att sända fyra webbseminarier. De första sänds den 26 april klockan 14.00–15.00. Då handlar det om återbostadisering, vedeldning och obligatorisk ventilationskontroll, OVK.

Vad är det som gäller vid återbostadisering? Det vill säga om en bostadslägenhet under en tid har använts som kontor, och om man åter vill göra om den till bostad, så finns det ett stort utrymme att anpassa kraven.

Från den 1 juli 2018 tillämpas ändrade regler vid installationer av kaminer och andra rumsvärmare såsom vedspisar samt pannor som eldas med pellets eller ved.

Obligatorisk ventilationskontroll (OVK) och regler som gäller från 1 februari tar vi också upp. Främst gäller det certifieringskrav för de som utför kontrollerna.

Läs mer om webbseminariet på Boverkets webbplats

Tre andra webbseminarier kommer också att sändas under våren:
  • 31 maj: Samlat grepp om digitalisering
  • 14 juni: Gröna städer vägledning och bidrag
  • 28 juni: PBL-nyheter och regeländringar.
Om du missar något webbseminarium går det också att se i efterhand.
 
Investeringsstödet till hyresbostäder utökas
 
Stödet till hyresbostäder och bostäder för studenter infördes hösten 2016 för att öka byggandet. För att ytterligare öka möjligheten att bygga hyresbostäder till rimliga kostnader reformerar regeringen nu stödet för hyresbostäder. Både nivån på stödet och den högsta tillåtna normhyran höjs. Dessutom införs en påbyggnadsbonus som förbättrar möjligheterna att bygga fler våningar på befintliga fastigheter. De nya nivåerna träder i kraft den 1 maj och är tillämpliga på ansökningar som kommer in från och med detta datum.

På Boverkets webbplats kan du läsa mer om stödet för hyresbostäder och bostäder för studerande
 
Illustration: GoBrave
”Bygg för Sverige!” – så kan man bygga med hjälp av investeringsstöd
 
Boverket och länsstyrelserna kommer att genomföra sju informationsmöten runt om i landet för att öka kunskapen om vad som byggs med hjälp av investeringsstödet för att bygga hyresbostäder och bostäder för studenter. Under mötena presenterar offentliga och privata byggherrar exempel på hyresrätter och studentbostäder som nu är klara eller som är på gång.

”Bygg för Sverige!” kommer att arrangera möten om hyresbostäder på följande orter:
  • Helsingborg, 18 april, Good Morning Hotel
  • Skövde, 5 juni, First Hotel Billingehus
  • Sundsvall, 29 augusti, Quality Hotel
  • Luleå, 12 september, Quality Hotel
  • Örebro, 24 oktober, Stora Hotellet.
Och följande orter har valts ut för att presentera byggande av studentbostäder:
  • Lund, 16 maj, Elite Hotel
  • Stockholm, 20 juni, Näringslivets Hus.
Läs mer om "Bygg för Sverige!" på Boverkets webbplats
 
Play movie
Film: Över gränsen
 
Utbildningsfilmen Över gränsen är framtagen av Lantmäteriet och Boverket för att  medvetandegöra problem som kan uppstå tidigt i planprocessen, där det är viktigt att upprätta en dialog mellan planarkitekt och upprättaren av grundkartan. Filmen visar på vilka konsekvenser det kan få om man inte tar vara på och för samman kompetenserna som planerare och lantmätare har.
 
Ny på jobbet som detaljplanehandläggare - BETA
 
Produktion av en digital kurs för nya detaljplanehandläggare är i full gång och den beräknas publiceras under hösten. Kursinnehållet har utvärderats under några pilotkurser och en av dessa, i Karlstad oktober 2017, filmades och finns nu tillgänglig på PBL Akademin som en ”betaversion” av den kommande digitala utbildningen. Observera att du måste vara registrerad för att kunna se kursen! Den inspelade pilotursen har 11 avsnitt och totalt filmtid är ca 11 timmar. Det lämpar sig att t.ex. boka in några timmar under flera veckors följd för att genomföra kursen och vi vill rekommendera att följa utbildningen gemensamt med kolleger för att kunna diskutera och kanske knyta an till egna ärenden.

På utbildning.boverket.se registrerar du dig eller loggar in på PBL Akademin.
 
Ny som byggnadsinspektör?
 
Då vill vi välkomna dig på en två-dagars introduktionsutbildning med Boverkets PBL kompetens. Här kan du lära dig mer om tekniskt samråd, BBR i sitt sammanhang och mycket mer. Kursen ges i Stockholm 18-19 april och i Malmö 24-25 april.

Läs mer om utbildningen på Boverkets webbplats
 
På gång
 
I kalendern hittar du möten och konferenser som Boverket deltar i.
Kalender
Skicka vidare
 
Tipsa en kollega eller vän om Boverkets nyhetsbrev!
Skicka vidare
 
Författningssamling
 
Här hittar du Boverkets författningssamling, BFS.
Författningssamling