Vad är Vårt uppdrag - Kommande rikskollekter - En insamlingsdag
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Innehållet
 
Vårt uppdrag - för dig som brinner för det internationella arbetet
 
 
Nyhetsbrevet Vårt uppdrag är ett nyhetsbrev som går till dig som är ombud, engagerad, anställda eller förtroendevalda. Vårt uppdrag handlar om den internationella verksamheten och innehåller tips, exempel, fakta och inspiration.

Berätta vad du tycker
Vi vill veta vad du tycker om Vårt uppdrag! Berätta gärna hur du använder det, eller om du inte använder det. Och i så fall varför. Hur kan vi göra det ännu bättre så att du får det du behöver för att kunna göra ditt arbete.

För att få nyhetsbrevet behöver din e-postadress vara registrerad i organisationsregistret. I varje församling finns det någon som ansvarar för registreringen - vänd dig till honom eller henne för att få hjälp. Det är viktigt att du som engagerad i det internationella arbetet också får tillgång till våra utskick.

Thomas Ekelund
Redaktör
 
Kommande rikskollekter
 

I samband med årets rikskollekter till Svenska kyrkans internationella arbete kommer församlingarna att erbjudas mer material. Materialet går bra att använda även vid församlingskollekter och insamlingsaktiviteter:
  • Kollektvädjan av internationella chefen
  • Kollektaffisch/bild/annons att använda lokalt i församlingsblad och annonsering
  • Kollektfilm på ca 2 minuter med levande bilder och berättelser från aktuellt projekt via Svenska kyrkans internationella arbete
  • Artikel/reportage om en person som fått stöd via det aktuella projektet
  • Bön  
 
Första kollektmaterialet erbjuds inför rikskollekten den 2 april och lyfter vårt arbete mot könsstympning i Tanzania.

Kollektmaterialet finns tillgängligt ca en månad innan varje rikskollekt

Om ni har frågor, förslag eller önskemål kring kollekter till Svenska kyrkans internationella arbete, kontakta susanna.olivin@svenskakyrkan.se
 
Foto Lennart Andreasson
Månadens projekt i april
 
 
Stöd flickornas kamp mot könsstympning i Tanzania

Rätten till hälsa Könsstympning är ett av de mest brutala sätten att minska kvinnors rätt till sitt eget liv. Stöd arbetet som gör att flickor och föräldrar säger nej till övergreppen!

DET HÄR GÅR DIN GÅVA TILL:

Utbildning till lärare och elever om könsstympning och annat våld mot kvinnor, och de negativa effekter det för med sig.
Utbildning och påverkansarbete riktat mot föräldrar.

Läger för flickor och pojkar i tonåren. Genom att utbilda den nya generationen om könsroller, kroppsmedvetenhet, lagar och rättigheter, skapas förutsättningar för en hållbar förändring.

Regionala kommittéer över religionsgränserna, som får utbildning i sakfrågorna, samt i hur man påverkar andra och för kunskapen vidare. Kommittéerna ansvarar sedan för att rapportera in misstänkta fall av könsstympning eller våld mot kvinnor i sina respektive områden.

Läs och stöd arbetet

 
Ann-Sofie Orrdal - engagerad för det internationella arbetet
 

Ann-Sofie Orrdal är församlingspedagog har samordnande uppgifter för bland annat församlingens internationella arbete.

- Det innebär att jag på olika sätt informerar och inspirerar till engagemang och insamling. Dessutom sitter jag i Göteborgs stifts internationella råd.

Varför är det viktigt för dig att engagera dig i det internationella arbete?
- För mig är det en del i att vara kristen och en del av en världsvid kyrka; att bistå människor i nöd och att hjälpa på det sätt vi som har det bra kan är att ta sin tro på allvar och låta ord bli till handling.
 
Vad skulle du vilja säga till den som vill engagera sig men som kanske tvekar?
- Prova att vara med! Du måste inte ta på dig ett stort engagemang utan gå in i ett tidsbegränsat projekt. Jag tror inte du kommer att ångra dig för det är väldigt kul att arbeta med detta och det ger gemenskap samtidigt som det gör nytta i världen!
 
Berätta om ett möte som påverkat dig 
På utbildningsresa i Sydafrika besökte vi Stellenbosch University. Där pratade jag med Kefas, ung student från Nigeria, och mot slutet av samtalet tittar han på mig och säger ”Varför gör Svenska kyrkan detta för mig? Utan er hade jag aldrig haft denna möjligheten att studera!” Då kände jag att det vi gör här hemma genom olika insamlingar faktiskt förändrar villkoren för människor och gör livet lite bättre. Vi kan göra skillnad!
 
Ett citat som betyder mkt för dig i livet…
”Ibland måste man göra saker man inte vågar, annars är man ingen människa utan bara en liten lort.” – Jonathan i Bröderna Lejonhjärta
 
Namn: Ann-Sofie Orrdal
Ort: Halmstad
Församling: Halmstad
 
Fastekampanjen - se livesändningarna från Kakuma
 
Under fastekampanjens avslutningsveckan rapporterade Svenska kyrkans internationella arbete direkt från Kakuma i Kenya, ett av världens största flyktingläger. I kampanjens slutspurt lyfte vi på plats arbetet som ger människor möjlighet att gå från att överleva till att leva.
 
Foto: Magdalena Wernefeldt
 
Sommarkampanj 2018 - När fotbollen blir livsviktig!
 

I sommar är det fotbolls-VM. Då vill vi passa på att berätta om hur fotboll kan vara livsviktig för barn och unga på flykt. Fotbollen blir ett sätt att hitta struktur, samhörighet, trygghet och gemenskap i en vardag som många gånger kantas av oro och kaos.

Fotbollsverksamheten blir också en demokratisk skola där barn och unga får lära sig om sina rättigheter. I Kakuma, ett av världens största flyktingläger, är fotboll en viktig fritidsaktivitet för tiotusentals barn och ungdomar. Nu i mars genomfördes en resa till Kakuma flyktingläger och i skrivande stund produceras material i form av affischer, annonser, artiklar och banners samt kollektvädjan, filmklipp och sociala medie-aktiviteter för er att använda i församlingens insamlingsarbete.  

Planera för sommarkampanjen ”När fotbollen blir livsviktig” i din församling redan nu!

Håll utkik efter material här
 
 
En inspirationsdag om insamling och engagemang för det internationella arbetet!
 
 
GÖRA SKILLNAD - en inspirationsdag om insamling och engagemang för Svenska kyrkans internationella arbete!

När?
Fredagen den 7 september mellan 8.30 – 16.15
Var? Missionskyrkan i Uppsala
För vem? För dig som är ombud, samordnare, eller anställd och som brinner för de internationella frågorna!

Vill du möta kollegor, förtroendevalda och engagerade och tillsammans dela inspiration och erfarenheter inom Svenska kyrkans internationella arbete? Då är du välkommen till Uppsala den 7 september 2018!

Du får ta del av en blandning av inspirerande föreläsningar och korta seminarier. Du får också möta Erik Lysén, chef för Svenska kyrkans internationella arbete, som ger sin bild av de utmaningar och glädjeämnen som vi står inför. Vid tre tillfällen kommer du även att kunna välja mellan olika arbetsområden inom vår kyrkas internationella arbete.
Något ur innehållet:
  • Hur arbetar det internationella arbetet med katastrofinsatser?
  • Betydelsen av olika aspekter på genderfrågor i det internationella arbetet.
  • Hur kan man arbeta med kollekter- och församlingsanslag i sin församling?
  • Hur gör vi församlingens jul- och fastekampanj?
  • Hur kan vi jobba med digitalt givande och projektgivande?
Dina erfarenheter från det sammanhang du står i är naturligtvis ett viktigt bidrag till programmet. Dagen avslutas med möjlighet att ställa frågor och dela erfarenheter.

Kostnad? Sändande församling/Du betalar resa och eventuellt boende. Vi står för lunch och fika
Anmälan: Anmäl dig på länken nedan. Det finns 300 platser så först till kvarn…

Varmt välkommen!
Urban Jormeus,
Chef Sektionen för Insamling och Engagemang

Anmälan Insamlardag 7 september 2018
 
Volontärutbildning - anmälan är öppen!
 
 
Den 18 - 20 maj är det dags för nästa grundutbildning för Ageravolontärer. Då har unga vuxna som vill engagera sig för internationella rättvisefrågor möjligheten att gå en kostnadsfri utbildning. Under helgen får de lära sig mer om Svenska kyrkans internationella arbete och efter helgen väljer de själva om de vill bli aktiva volontärer.                   
 
Ageravolontärerna är unga vuxna från 18 år och uppåt som med tron som drivkraft agerar lokalt för global rättvisa. Genom aktion, information, livsstilsarbete och insamling är de changemakers för en rättvisare värld. Tipsa gärna om utbildningen till personer som kan vara intresserade!
 
Läs mer om Ageravolontärerna och om nästa grundutbildning
 
 
Har du frågor?
 
Har du frågor om nyhetsbrevet Vårt uppdrag eller om Svenska kyrkans internationella arbete? Kontakta Svenska kyrkans givarservice:
 
e-post: givarservice@svenskakyrkan.se
telefon 018-16 96 00
 
Du kan också kontakta din församling för att få veta mer om hur internationella frågor drivs lokalt.

Mer om vårt uppdrag
 
Vårt uppdrag
 
Nyhetsbrevet ges ut av Kommunikationsavdelningen, kyrkokansliet.
 
Svenska kyrkan
751 70 Uppsala
 
www.svenskakyrkan.se/internationelltarbete
 
Swisch: 9001223

Plusgiro 90 01 22-3, bankgiro 900-1223
 
Nästa nummer: Maj 2018