Från Död till Liv
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Från Död till Liv
 
 
Så går vi då in i årets stora drama: Påsken.
Här finns allt. Kärlek, Svek, Mod, Död och Upprättelse. 
Det börjar redan på Palmsöndagen. Jesus rider in i Jerusalem. Folket jublar. Han hälsas som en konung. Men orosmolnen anas i fjärran. Bakom det jublande ”Halleluja” klingar tonerna i moll.
 
Skärtorsdag. Vänner som samlas. Det är fest och glädje. Så kommer sveket. Förrådd, tillfångatagen, bortförd. Festen och glädjen förbyts i oro och rädsla.
 
Långfredagen träder in med all sin svärta. Sorgen griper om sig med kalla fingrar. Döden har trätt in på scenen. Allt är förlorat.
 
Så kommer den omöjliga Påskdagen. Stenen är bortvält, Kristus har uppstått och Ljuset har återvänt.
Kärleken som övervinner allt övervinner till och med dödens makt och gör den om intet.
 
År efter år spelas detta drama upp inför våra ögon i våra kyrkor. Följ med!
 
Var med på Skärtorsdag och klä av altaret i gudstjänsten. Sitt med oss och upplev Långfredagsgudstjänstens ödesmättade stillhet. Jubla med oss i Påskdagsgudstjänstens glädjefyllda Högmässa.
Vandra med oss från Död till Liv!
 
Påskens drama blir också ett tolkningsmönster för mitt eget liv. För de skärtorsdagars glädje som förbytts i ilska och sorg. För de sorgens långfredagar jag upplevt i mitt liv. Men också för de oväntade underbara ljuvliga påskdagar där ljuset brutit fram och förbytt det jag trodde var dött och hopplöst förlorat, i ljus, lycka och hopp. 
 
Tillsammans med Gud vandrar vi, från Död till Liv.

Maria Scharffenberg, kyrkoherde
 
Sista måltiden, relief 1100-talet Väte kyrka
25.3 Palmsöndagen 11:00
 
Vägen till korset

Söndagen firar vi mässa kl 11:00. Solist: Ulf Schilling, trumpet
Till kyrkkaffet serverar vi v
åfflor med sylt och grädde.

Palmsöndagen är en glädjens dag där vi firar Jesus intåg i Jerusalem under människornas hyllningar. Samtidigt visste Jesus vilket lidande som låg framför honom. Under denna dag kan vi därför tänka på svåra uppgifter som vi ibland måste genomföra.
29.3 Skärtorsdagsmässa 19:00
 
Det nya förbundet

Skärtorsdagens mässa avslutas med en enkel gemensam måltid i församlingssalen.
Ingen anmälan behövs.

Torsdagen före påskhelgen äter Jesus för sista gången tillsammans med sina lärjungar. Medan de äter säger Jesus till de tolv lärjungarna att de ska fortsätta att bryta bröd och dricka vin tillsammans även när han inte finns ibland dem. Gör det till minne av mig, säger Jesus.
30.3 Långfredagsgudstjänst 15:00
 
Korset

Efter att Jesus gripits på natten av de romerska soldaterna förs han till förhör hos Pontius Pilatus. Han fattar beslutet att Jesus ska dömas till döden. Anledningen är att Jesus gjort anspråk på att kalla sig judarnas konung.
1.4 Påskdagsmässa 11:00
 
Kristus är uppstånden

I Påskdagens mässa medverkar kyrkokören under ledning av Claes Sandström. Istället för kyrkkaffe bjuder vi in till en påsklunch.
(Obs! med anmälan; se nedan)

När en grupp kvinnor kommer till Jesus grav är stenen bortrullad och hans kropp är inte där. Jesus har uppstått från döden. Han har dött för människorna. Genom att han dog får människorna nu evigt liv. 
Gudstjänsternas texter finner du här: www.svenskakyrkan.se/kyrkoarets-bibeltexter
 
 
1.4 Påsklunch på Påskdagen
 
Husmor Kerstin förbereder med sina medhjälpare även iår den uppskattade och festliga påskbuffén. Ägg, lax, lamm och primörer utlovas.
I kyrkparken kan barnen leta chokladägg och till kaffet finns det s
åklart marsipankycklingar i glada färger.

Anmälan till kerstin.nilsson3@svenskakyrkan.se el 030-864959-0 /-24

Pris: 10 euro för medlem / 15 euro för icke medlem
Barn 5 - 12 år 5 euro
 
8.4 Familjegudstjänst
 

 
I familjegudstjänsten söndagen den 8 april
gästas vi av en ungdomskör från Kalmar.

Efteråt blir det kyrkkaffe med både bullar och varmkorv med bröd.

 
Tips! 25.3 Passionsoratorium
 
Am Palmsonntag, dem 25. März um 18 Uhr präsentiert Kirchenmusikdirektor Christian Finke in der Ev. Dreifaltigkeitskirche Lankwitz ein besonderes Werk: Das moderne Passionsoratorium von Gunther Martin Göttsche (*1953) ist während dessen fünfjähriger Tätigkeit an der Jerusalemer Erlöserkirche am Ort des Passionsgeschehens selbst entstanden. Daher trägt es auch den Namen dieser außergewöhnlichen Stadt. Es wird zum zweiten Mal überhaupt und zum ersten Mal in Berlin in Gegenwart des Komponisten aufgeführt.
 
Frasvåfflor med hjortronsylt eller hallonsylt? Grädde?
Få våfflan direkt från järnet gyllenbrun, frasig och varm.
19 - 22 mars i kyrkans café!