Mira, här med mamma Hanna Tolke, har kontakt med biskop Martin Modéus. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Biskopsvisitation i Folkungsbygdens pastorat
 

Under förra veckan inleddes biskop Martin Modéus visitation av Folkungsbygdens pastorat. Sveriges Radio P4 var på plats vid församlingsbesöket i Västra Harg - lyssna till reportaget här. Mer information om visitationen finns på pastoratets hemsida.
 
Insamling av statistik för 2018 följer tidigare års blankett – mall för övergång kommer i slutet av mars
 

En ny kyrkohandbok för Svenska kyrkan tas i bruk på Pingstdagen den 20 maj 2018. Det betyder att vi har glädjen att fira gudstjänst enligt den nya kyrkohandboken, men det innebär också förändringar när det gäller statistikinsamling på grund av ändrade kategorier som beskriver gudstjänstfirandet.

För att kunna följa utvecklingen i gudstjänstbesök över tid behövs statistik av hög kvalitet. Förutsättningen för detta är att statistik som är tillförlitlig rapporteras in av alla församlingar och att det inte finns brott i statistikserien. Av den anledningen behöver samma kategorier gälla under hela året, mätperioden, vilket innebär att statistikinsamlingen inte kan förändras under ett pågående verksamhetsår. Inrapporteringen för församlingar kommer under 2018 att ske enligt tidigare formulär.

Analysenheten kommer i sin årsredovisning att redovisa statistiken efter gudstjänstordningarna i den nya kyrkohandboken. I slutet av mars kommer en mall att distribueras för hur ”översättningen” mellan gudstjänstkategorierna i den gamla och nya kyrkohandboken ska göras.

Blanketten för insamlingen av 2019 års statistik tas också fram. Den kommer att finnas tillgänglig hösten 2018 för att det ska finnas möjlighet att förbereda övergången både för dem som för statistik manuellt och för dem som har automatiserad insamling av statistik via lokalbokningsprogram.

Hälsningar,

Patrik Svensson
Statistiker, Ledningsavdelningen, Kyrkokansliet
 
Brådskande: Statliga medel för insatser mot hemlöshet bland unga vuxna
 

Den 8 mars beslutade regeringen om medel till ideella organisationers insatser mot hemlöshet bland unga vuxna (ofta ensamkommande som bedöms vara 18 år som tvingas flytta från sitt HVB-hem). Det finns nu möjlighet att få del av dessa medel för att som församling anordna boendelösningar (exempelvis fadderhem) eller ge psykosociala insatser för dessa unga. Medel kan också sökas till handledning eller annat stöd till de anställda eller ideella som möter ungdomarna. Ansökningsprocessen sker skyndsamt och ansökan ska vara skickad senast nu på fredag 23 mars kl 12.00 till susanna.lofgren@svenskakyrkan.se. Du kan få mer information och ansökningsblankett genom att maila Susanna Löfgren, stiftsdiakon.
 
Under fastan publiceras fem krönikor till eftertanke i Stiftsnytt. Texterna är skrivna av diakon- och prästkandidater i Linköpings stift efter en MSS-dag i februari om Bibelns betydelse i Martin Luthers spiritualitet och att be med Guds Ord. I denna veckas nummer möter vi prästkandidaten Sunniva Rettinger som skriver utifrån det lutherska arvet att lägga bibeltexter på hjärtat.

"Learning by heart"
 
Jag kan i princip inga bibelverser utantill. Det känns som om det hör ihop med halvt sönderlästa biblar. En sådan har jag alltid velat ha. Det brukar också höra ihop med människor som ber mycket och får Guds tilltal. En sådan har jag alltid velat vara. Men det funkar inte riktigt för mig.
"Bibeln är ett Guds kärleksbrev till dig, som längtar efter att bli läst av dig och besvarat”, har någon sagt. Under Martin Luthers 16 år i kloster läste och mediterade han kring Bibelns ord i minst en timme varje dag. Vi har anledning att tro att han fortsatte så dagligen utöver sitt arbete med översättningar, predikoförberedelser.

På Luthers tid var böcker lite som fridlysta blommor. Hittar man en blir man lycklig. Men också lite ledsen att man inte kan plocka med den hem. Så måste det ha känts för varje bok- och kunskapslängtande människa då. Luther såg till exempel sitt livs första Bibel inlåst i en glasmonter när han var 18. Böckernas bok, handskrivna, rikt illustrerade, var inte var mans egendom.

Tur var det då att Luther tog med sig det gamla sättet att lära in i den nya kristna eran han var med att sätta igång: att memorera. Denna uråldriga metod härstammar från den tid då all kunskap förmedlades i berättandeform och det var viktigt för bevarandet att man kom ihåg det exakt så som det skulle vara.

Memorera. Learning by heart kallas det på engelska. Det är en så mycket djupare formulering än det svenska lära sig utantill, även djupare än att memorera. Här i Sverige säger man ju utan-till, kunna utanför, om att kunna något och om man läser från en bok läser man innan-till, innanför. Det tycker jag är jättekonstigt. Learning by heart däremot – det är djupt. Innerligt. Innanför.
Luther uppmuntrade till att memorera bibelverser. I/med/ur hjärtat. För Bibeln är ett kärleksbrev från en älskande Gud. Och kärleksbrev måste läsas med hjärtat. Det kan vara tufft ibland, men att kärlek och lidande hör ihop är en annan Luthersk tanke.

Vilka bibelord talar till ditt hjärta? Vad skulle hända med dig om du memorerade dem, lärde dig dom utantill, i hjärtat?

/Sunniva Rettinger, prästkandidat
Som en mångfacetterad labyrint är Guds kärlek nedlagt i själva skapelsen. Så som i Bibeln. Foto: Sunniva Rettinger
 
Säker kemikaliehantering i Svenska kyrkan
 
Använder din församling diskmedel, målarfärg, rostlösare och andra kemiska produkter? Enligt lagar inom arbetsmiljö- och miljöområdet måste man då ha såväl kemikalieförteckningar som bedömningar av risker för ohälsa och olycksfall. Svenska kyrkan har ramavtal med Chemgroup som med sitt stöd för kemikaliehantering hjälper församlingen att ha omsorg om medarbetarna, klimatet och uppfylla lagkraven.
Nu kan församlingen/pastoratet enkelt teckna avtal för systemstöd via dator och mobilapplikation hos Chemgroup.

Ladda ner foldern med information från listan längst ner på stiftets sida för samverkande inköp.
 
Distributionen av kyrkohandboken skjuts upp
 

Distributionen av 2017 års Kyrkohandbok för Svenska kyrkan skjuts upp. Orsaken är att det uppstått frågor kring upphovsrätten till ett par nattvardsböner.
– Det får inte råda minsta tvivel kring de upphovsrättsliga frågorna i relation till kyrkohandboken. Därför utreder vi grundligt de frågor som föranletts av två inkomna skrivelser, och avvaktar med distributionen av kyrkohandboken, säger Svenska kyrkans rättschef Maria Lundqvist Norling.

Läs mer här.
Sveriges kristna råd uttrycker stöd för religiösa friskolor
 

Det är både naivt och märkligt att den sekulära inriktningen upphöjs till allena saliggörande och att konfessionella inslag misstänkliggörs utan urskiljning. Det skriver Sveriges kristna råd i Svenska Dagbladet med anledning av debatten att förbjuda religiösa friskolor.

Läs mer här.
 
Kurser och mötesplatser 
 
Nätverksträff för kommunikatörer. Vårdnäs 3-4 maj

Du som arbetar med kommunikation i Linköpings stift, på heltid eller som del av din tjänst, är välkommen till två dagars nätverksträff på Vårdnäs stiftsgård.

Syfte och mål med dagarna:
- Gemenskap och stärkta relationer
- Inspiration och delande
- Inblick i stiftsnivåns strategiarbete och fokusområden de kommande fyra åren ·
- Arbeta fram en idé om hur vi tillsammans kan kommunicera inom konfirmandområdet
- Få igång appen ”Kyrkguiden”
Projekt arbetskraft. Linköping 4 april

Kan församlingen vara en plats att komma till för praktik, arbetsträning eller anställning?
Hur kan kyrkan möta människor som söker arbete och en meningsfull vardag? Kan församlingen vara en plats att komma till för praktik eller arbetsträning? Välkommen till en dag om arbetsformer, teologi och samverkan med Arbetsförmedlingen.
Ekonomi för förtroendevalda. Kisa 25 april

Välkommen till en kurs som ger dig viktig kunskap om ekonomin i Svenska kyrkan. Vad betyder olika begrepp? Vad säger en årsredovisning? Vad innebär målkapital?
Kursen underlättar för dig som förtroendevald att bedöma ekonomiska dokument och att fatta beslut kring budget och bokslut.
Den här kursen är till för dig som inte är så van att använda ekonomiska styrmedel eller att jobba med budget och uppföljning av den.

Medverkande: Anette Rinnegård, ekonom på stiftskansliet
 
Kursdag för förtroendevalda - tre baskurser på en dag. Vadstena 28 april

Välkommen till en dag för dig som är förtroendevald och som känner att du behöver höja din kompetens. Den här dagen innehåller tre baskurser: För barnets bästa, Att äga fastigheter och Ansvar för Guds skapelse. Kurserna ger grundläggande kunskap om både ämnet och vilket ansvar du har som förtroendevald.

Medverkande: Malin Attervåg, Frida Gårdmo och Annika Deltin.
 
En ny kyrkohandbok - inspirationsdagar i Eksjö (18/4) och Linköping (21/4)

Vad innebär den nya kyrkohandboken för gudstjänstlivet hos oss?
Den 23 november 2017 beslutade kyrkomötet att en ny kyrkohandbok kommer att tas i bruk på pingstdagen 2018. Vad innebär den nya kyrkohandboken för gudstjänstlivet hos oss? Under en dag dyker vi ned i viktiga utvecklingslinjer i både teologi och liturgi, bekantar oss djupare med orden och musiken och får tillfälle till samtal.

Medverkande:

Biskop Martin Modéus
Stiftsmusiker Karin Wall Källming och lokala kyrkomusiker
Stiftsadjunkt Marie Amnéus Hagman
 
Orgelinventering och stiftsinfo 5, Östgötabygdens kontrakt. Ljungsbro 12 april

År 2017 kom en ny kontraktsindelning och de nya kontrakten besöks nu för redovisning av orgelinventeringen och dess praktiska konsekvenser, som tex vikten av att föra orgeljournal och rapportera skador. Det blir också annan aktuell stiftsinformation.
Under förmiddagen innan lunchmötet ordnar Kyrkomusikerföreningen medlemsmöte med avtalsinformation.
 
Hela kurskalendariet hittar du här.
 
Läs tidigare Stiftsnytt
 
 
Om nyhetsbrevet Stiftsnytt
 
Stiftsnytt är en digital informationskanal från Linköpings stiftskansli. Vårt mål är att Stiftsnytt ska komma ut varje vecka (vanligen på tisdagar) och bjuda på stort och smått från vårt stift, Svenska kyrkan nationellt och från vår omvärld. Vi vill nå alla anställda, förtroendevalda och ideella i Linköpings stift, så hjälp till att sprida nyhetsbrevet och be de som ännu inte får det att registrera sin mailadress här.
 
Linköpings stifts webbplatser
 
Intranätet riktar sig till anställda, förtroendevalda och ideella i Linköpings stift. Detta är den primära, inomkyrkliga informationskanalen och den är öppen för alla även utan login. Intranätet kan dock inte googlas fram.
 
Externwebben riktar sig till allmänhet och press. 
Linköpings stift har en facebooksida med information, länkar och glimtar från verksamheten. Gilla den så syns den i ditt nyhetsflöde!