Nyhetsbrev Landskrona Foto, December
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Foto: Viktoria Blomberg Book
FÖRDJUPAT SAMARBETE MELLAN JENNY NORDQUIST OCH LANDSKRONA FOTO
 
Landskrona Foto har glädjen att meddela att fotograf Jenny Nordquist från och med februari är anställd på heltid som chef och konstnärligt ansvarig för hela Landskrona Fotos verksamhet. Sedan 2016 har Nordquist varit konstnärlig ledare för Landskrona Foto Festival.

Nordquist är en bygdens dotter, hon växte upp i Landskrona och redan under gymnasietiden gick hon med i den lokala fotoklubben och började fotografera sin hemstad. Hon utbildade sig på London College of Communication och på Goldsmiths, University of London och Nordquist var verksam i den brittiska huvudstaden under ett decennium då hon kombinerade kommersiella uppdrag med sitt konstnärskap. 2009 flyttade Nordquist till Köpenhamn och blev kursansvarig för fotografiutbildningen på Östra Grevie Folkhögskola, där hon också varit utbildningsledare för konst- och designavdelningen. Mellan 2011–2016 grundade och drev Nordquist ett uppmärksammat projektrum (Kontor Projects) för fotografi i Köpenhamn. Med detta steg i Nordquists karriär får Landskrona Foto en viktig operativ och konstnärlig förstärkning. Både inom arbetet med visningar av samtida fotografi, där festivalen är det stora årliga evenemanget, och med det pågående utvecklingsarbetet för att skapa ett centrum för svensk fotohistoria.
Foto: Kristis Balčiūnas
PARALLEL – EN EUROPEISK PLATTFORM FÖR FOTOGRAFI OCH FOTOBASERAD KONST

Sedan hösten 2016 har Landskrona Foto Festival varit en del av PARALLEL, en sammanslutning av kulturorganisationer, utställningskuratorer och konstnärer som på olika vis är involverade i fotografi och fotobaserad konst.

Sexton olika kulturinstitutioner bildar PARALLEL, till exempel Organ Vida i Kroatien, Format Festival i Storbritannien och Maribor Art Gallery i Slovenien – den geografiska spridningen är stor. PARALLEL är en mötesplats som främjar nya idéer och olika sorters konstnärligt samarbete; ett gemensamt rum där gränser röjs mellan konstnärer och kuratorer och där konstnärliga processer kan initieras och underlättas.

Nyligen reste Landskrona Foto Festival tillsammans med konstnär Emanuel Cederqvist till Kaunas för ett kurator-möte, där fick blivande kuratorer se verk av unga konstnärer och de kunde börja planera för en utställning. Cederqvist kommer under våren att visa på Fotofestiwal i Lodz och Capa Centre Budapest och vi är stolta över att kunna marknadsföra honom och andra svenska konstnärer på den internationella konstscenen.

I maj kommer konstkurator Emese Mucsi från Capa Center i Budapest till Landskrona för att lära känna Landskrona Fotos verksamhet och utställningsplatser. Mucsi kommer i september att kurera en utställning för Landskrona Foto Festival med sju konstnärer från olika europeiska länder: Antonina Gugala (Polen), Ramona Guntert (Tyskland), Pedro Koch (Portugal), Joshua Phillips (Storbritannien), Milan Racmolnar (Ungern), Laura Ramo (Finland) och Jacopo Tomassini (Italien).
 
Foto: Carl Christersson,1910.


GRATTIS TILL SVENSKA RIKSARKIVET,
400 ÅR I ÅR!


Landskrona Foto deltar i firandet av det svenska Riksarkivet som fyller 400 år. Jubileet firas bland annat genom att Riksarkivet arrangerar konferenser på olika platser i landet kring teman som har anknytning till deras verksamhet.

Landskrona Foto kommer att stå värd för ”Bevarande och tillgängliggörande av det fotografiska kulturarvet”, vilket passar oss väl.
Vid konferensen medverkar riksantikvarien Karin Åström Iko. Arrangemanget går av stapeln den 16 mars och äger rum på Landskrona teater. Allmänheten är hjärtligt välkommen.
 


"HIMLENS MÖRKRUM" PÅ TURNÉ

Dokumentärfilmen ”Himlens mörkrum” om fotografen Jean Hermanson och hans arbete med att dokumentera svenskt arbetsliv under 1960- och 70-talet har blivit en succé.

Filmen är gjord under flera år av Hermansons tidigare assistent Nils Petter Löfstedt, den har rönt stor uppskattning hos publik och kritiker och är nominerad till en Guldbagge för bästa svenska dokumentärfilm.

Från och med den 24 mars, och vidare under 2018 och 2019, kommer "Himlens mörkrum" att turnera tillsammans med en mindre utställning av Hermansons porträtt av de arbetare han mötte under sina resor i det tunga svenska industrilandskapet. I utställningen ingår också några uppföljande porträtt Löfstedt har tagit cirka femtio år efter Hermansons arbete.

Utställningen är ett samarbete mellan Landskrona Foto och Folkets Hus och Parker. Turnéstart sker i värmländska Björneborg, Björneborgs järnverk (numera Scana Steel) var en av de arbetsplatser Hermanson dokumenterade.
 
 
LANDSKRONA FOTO ÖVERTAR PER HEMMINGSONS SAMLING

Per Hemmingson, nestorn i svensk fotohistoria, gick ur tiden 2017; nu har Landskrona Foto förvärvat Hemmingsons samling av fotolitteratur, arkivalier och bilder.

Under ett helt liv samlade, forskade och publicerade sig Hemmingson inom det fotografiska området. Han kontaktade, samtalade och följde flera fotografers verksamhet och blev en av de mest sakkunniga någonsin inom svenskt fotografi. Dessa kunskaper använde han bland annat till att grunda och driva Fotografiska museet som var en underavdelning till Moderna museet. Hemmingson var den som uppmärksammade August Strindbergs intresse för den fotografiska bilden och han bedrev omfattande forskning om pionjären för den internationella konstfotografin Oscar Gustav Rejlander.

Det förvärvade materialet har stor bredd; fotolitteraturen omfattar cirka 2200 böcker om såväl svensk som internationell fotografi och av särskilt värde är att i många av böckerna ligger recensioner av boken och Hemmingsons egen brevväxling med fotografen eller författaren. Samlingen kommer att utgöra en väsentlig del av Landskrona Fotos samlingar och bibliotek, ett arv vi är hedrade över att kunna förvalta.
landskronafoto.org
Facebook
Instagram
Twitter
YouTube