Limpmacka och familjegudstjänst!
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Herdens tankar...
 
Jag tänkte aldrig på det när jag bodde hemma i Sverige. Då var det liksom självklart. Så vardagligt att det nästan blev lite tråkigt. En limpskiva med smör, ost och kanske lite kaviar på. Det var den där snabba mackan som snabbt gjordes iordning och åts på väg mellan skola och träning. Alternativt den enkla frukosten. Med ett glas mjölk till.
Nu som utlandssvensk har den snabba enkla frukostmackan blivit exklusiv lyx. Att få sätta tänderna i en färsk limpmacka, med smör, ost och kanske till och med kaviar på, allt nedsköljt med ett glas kylskåpskall mjölk, frammanar minnen av barndomens somrar.
På söndag är temat Livets bröd. Vi kommer få höra om hur Jesus mättar flera tusen människor. Nej, jag tror inte att det var en svensk limpmacka med ost och kaviar som bjöds. Samtidigt är just den för mig en symbol för liv.
Den enkla smörgåsen. Delad tillsammans med någon annan. Vid köksbordet. Nedpackad i väskan som utflyktsmat. På vintern när vi åkte skidor aldrig med ost, utan alltid med prickig korv på.
Idag när jag går i min nya hemstad ser jag hur man i allt från de enkla gatustånden och kioskerna till de mer hippa restaurangerna och barerna alltid kan köpa en smörgås. Brödet är annorlunda. Påläggen likaså. Jag går förbi två personer som sitter på tunnelbanas perrong och delar en baguett. Det är långt ifrån barndomens skidbacke och limpmacka med prickig korv. Men grunden är densamma. Bröd och gemenskap.
Min tanke återvänder till den där gången för 2000 år sedan. Brödet, att dela och äta tillsammans, är samma då som nu. Gemenskapen i att dela en måltid. Uttrycket Livets bröd får en dubbel betydelse. Inte bara det rent näringsmässiga. Att brödet mättar. Utan gemenskapen. Att få dela sin måltid med andra. Att i det öppna mötet, i måltidens gemenskap, få energi och kraft. Inte bara kroppsligt, utan också själsligt. Det är långt mellan barndomens limpmacka och nattvardens lilla oblat. Samtidigt så nära.
Vi delar brödet. Vi delar gemenskap. Vi delar Liv.

Maria Scharffenberg
 
11.3 Familjegudstjänst
 
 
På söndag är det dags för familjegudstjänst.
Söndagens tema är
Livets bröd.
Barn från Förskolan medverkar i gudstjänsten.
Till kyrkkaffet blir det både bulle och varmkorv med bröd.

Söndagens texter finner du här Midfastosöndagen
11.3 Gitarrenkonzert
Solo und Duo
 
Bought & Bergek Duo
Jonatan Bought Solo

Kl 13:00 nu på söndag
den 11 mars

Fri entré
men en frivillig spende tas tacksamt emot

Lyssna här!
 
Jaël
8.3 Internationella kvinnodagen
 
 
På torsdag är det den internationella kvinnodagen och vi går ut hårt med en frågesport över Kvinnor i Bibeln.
Hämta ditt frågeformulär i caféet och besvara frågorna efter bästa förmåga.

Det finns fina priser att vinna.

Obs! i tävlingen kan alla delta.
Händer i veckan...
 
Onsdag 6 mars
9 – 18 Öppet
9:15 Morgonbön
12 – 18 Caféet öppet
15:00 Syförening
18:00 Veckomässa
Torsdag 8 mars                       
9 – 18 Öppet
9:15 Morgonbön
9:30 Walk n’ Talk
12 – 18 Caféet öppet
Söndag 11 mars                      
11:00 Familjegudstjänst
Kyrkkaffe i anslutning
16:00 Ung i Berlin
Måndag 12 mars
9 – 18 Öppet
9:15 Morgonbön
12 – 18 Caféet öppet
16:30 Öppen förskola i Pankow
18:30 Kyrkokör
Tisdag 13 mars
9 – 18 Öppet
9:15 Morgonbön
12 – 18 Caféet öppet
15:00 Öppen förskola
19:00 Victorias Unga Röster
 
Thomas och Susanna Petersson
Thomas Petersson blir ny biskop i Visby
 
 
Vänner i Svenska Victoriaförsamlingen i Berlin,
det känns stort och fantastiskt att ha blivit vald till biskop i Visby, både på ön och i utlandet. Det är med glädje och med ödmjukhet jag vill gå in i den uppgiften. Att bli biskop är inget jobb man söker utan man ställer sig till förfogande för kyrkan, det är en del av kallelsen till präst. Det känns som en stor utmaning och jag ser fram mot denna resa tillsammans med familjen. Det blir ett stort steg för hela familjen att flytta till Visby men vi ser fram mot både äventyr och utmaning. På många sätt är det fantastiskt att åter få bli en del av Svenska kyrkan i utlandet och att få göra tjänst på detta sätt. Svenska kyrkan i Berlin är en fantastisk församling och som jag bär med mig i mitt kommande arbete i erfarenheter.
Vi hoppas att få komma till er och att vi åter får mötas. Hela familjen hälsar till er.
 
Bed för oss som jag ber för er.
 
Allt gott och Guds välsignelse
 
Thomas 
Biskop electus