Konserter i Umeå mars 2018
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Lyssna till Stabat Mater
 
Långfredag 30 mars kl 15.00 i Backens kyrka
Evgraf Semenovich Sorokin, 1873
Stabat Mater handlar om Jesu moder Maria vid korset. Verket har tre tydliga avsnitt. Det första handlar om att betrakta. Den smärtfyllda modern står gråtande vid korset, medan Sonen hänger där. Den andra delen handlar om att känna empati. Vem blir inte förstämd när han tänker på Kristi moder som delar Sonens smärta? Slutligen handlar det sista avsnittet om att omsätta känslorna i praktiken och handla därefter. Att jag i sanning gråter med dig, låter mig känna Jesu smärta och kärleken som brinner i mitt hjärta.

Texten är skriven av den italienska skalden Jacopone da Todi som levde på 1200-talet. Den har under åren tonsatts av många kompositörer. En av dem är Giovanni Battista Pergolesi (1710-1736). Han avlade 1731 sin examen vid musikhögskolan i Neapel och fick sin första opera uppförd samma år. Han dog emellertid endast 26 år gammal i tuberkulos. Förmodligen är Stabat Mater Pergolesis sista komposition.

- Stabat Mater passar för det ska kännas som långfredag, det är sorgligt och allvarligt samtidigt som det är fantastiskt vackert säger Maria Axell som kommer att spela cembalo.

Övriga medverkande är Veronica Janunger sopran, Susanna Levonen alt, Per-Erik Andersson violin, Per Brännström, Roger Konradsson viola och Johanna Brännström cello.
Serien med Buxtehudes samtliga verk fortsätter
 
Lördag den 24 mars kl 18.00 är det dags för organist Lisa Oscarsson att fortsätta konsertserien i Umeå stads kyrka.

- Att spela Buxtehude är att gräva djupare i vår musikaliska historia. Det är väldigt lärorikt! Jag lär mej på så sätt mer även om annan musik jag spelar. Till exempel så var JS Bach väldigt inspirerad av Buxtehude och det märks tydligt i Bachs musik säger Lisa Oscarsson.

Kompositören Dieterich Buxtehude (1637-1707) föddes i Helsingborg. Han var en betydelsefull kompositör, som större delen av livet var organist i Mariakyrkan, Lübeck. Dit vandrade den 20-årige JS Bach över 40 mil för att höra Buxtehudes konsertserier och lära sig komposition.
 
Konserter i mars
 
Fri entré om det inte står något annat vid respektive konsert.
Orgelkonsert med Robert Pauker från Kiruna
 
Lördag 10 mars kl 18.00, Umeå stads kyrka
 
Orgelsoppa i centrala Umeå
 
Onsdag 14 och 28 mars kl 12.00, Umeå stads kyrka
Stanna till en stund i kyrkan mitt på dagen. Lyssna på en orgelmusik med organist Lisa Oscarsson, som spelar cirka 15 minuter. Sedan serveras sopplunch i Martalsalen
Musiken är gratis, maten kostar 40 kr.
 
Konsert med Kammarkören Sångkraft
 
Söndag 18 mars kl 18.00, Mariakyrkan
Kammarkören Sångkraft bildades 1972 i Umeå och sjunger bland annat konstmusik, pop-jazz och folkton. Kören består idag av ca 40 sångare.
 
Konsert med Troedegruppen
 
Söndag 18 mars kl 19.00, Umeå stads kyrka
 
Konsert, Buxtehudes samtliga orgelverk
 
Lördag 24 mars kl 18.00, Umeå stads kyrka
Orgelmusik av kompositör Dieterich Buxtehude. VId orgeln Lisa Oscarsson, organist.
 
Hjältar
 
Söndag 25 mars kl 18.00, Tegs kyrka
Konsert med barnkörerna Cirrus, Himlagnister och Stjärnväsen tillsammans med musiker under Per Wållbergs ledning. Intäkter går till Svenska kyrkans fasteinsamling ”Att resa sig starkare”.
”The Crucifixion” av John Stainer
 
Söndag 25 mars kl 18.00, Umeå stads kyrka
Mats Carlsson tenor. Johan Wållberg bas, Kyrkokören, kören Turbulens, Lisa Oscarsson orgel och Jonas Östlund dirigent.
Entré 100 kr.

 
 
 
Passionskonsert
 
Onsdag 28 mars kl 18.30, Ålidhemskyrkan
Konsert med stycken som betonar fastetid och temat under stilla veckan. Med organist Tomas Pleje och textläsning av Ingrid Hammarberg.
 
Stabat Mater av Pergolesi
 
Långfredag 30 mars kl 15.00, Backens kyrka
Veronica Janunger sopran, Susanna Levonen alt, Per-Erik Andersson violin, Per Brännström, Roger Konradsson viola, Johanna Brännström cello och Maria Axell cembalo.
Fasteoratorium av Andreas Söderberg
 
Play movie
Långfredag 30 mars kl 18.00, Umeå stads kyrka
Mats Carlsson tenor, Oratoriekören och orkester. Dirigent Jonas Östlund.
Entré 150 kr.

 
 
Dessutom mycket mer musik...
 
Gospelmässor, musikgudstjänster och barnkörer!
Se program i Svenska kyrkans kalender.
Konserter och kulturverksamhet sker i samverkan med Sensus studieförbund.