Fler bostäder behövs, nya bidrag och film
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
28 februari 2018
Låt staden grönska - ett budskap som kan kännas avlägset när hela landet är vintervitt. Nu finns ett bidrag för grönare städer. Foto: Ulrika Åkerlund/Boverket
Sök nytt bidrag för grönare städer!
 
Nu finns ett nytt statligt bidrag som kan sökas av kommuner för åtgärder som ökar eller utvecklar stadsgrönska och ekosystemtjänster i urbana miljöer. Under 2018 är det två ansökningsomgångar. Den första pågår till och med den 30 april och den andra från den 1 maj till och med den 14 september. E-tjänsten för ansökan öppnas i början av april, men du kan redan nu läsa mer om bidraget på Boverkets webbplats.
Läs mer om bidraget på Boverkets webbplats
 
Stöd till utemiljöer i socioekonomiskt utsatta områden – nya ansökningsomgångar 2018
 
Stödet för att förbättra utemiljöer i socioekonomiskt utsatta områden ska stimulera till aktivitet och social gemenskap samtidigt som områdets gestaltning bevaras eller utvecklas. För 2018 finns det två ansökningsomgångar. Den första pågår den 1 mars till och med 16 april och den andra pågår från den 17 april till och med 31 juli.
På Boverkets webbplats finns mer information om stödet och om hur man ansöker
 
Boverket har gjort en förklarande film om varför det behöver byggas så många bostäder.
Fler bostäder behövs
 
Sammanlagt under hela 2017 ökade bostadsbyggandet, jämfört med föregående år. Men man kan se en förändring under slutet av året då antalet nybyggda bostäder stagnerade. Samtidigt visar Boverkets prognoser att bostadsbyggandet inte är tillräckligt. Fram till år 2025 behöver vi i Sverige bygga 600 000 bostäder för att fylla behovet.
På Boverkets webbplats kan du läsa mer om läget på bostadsmarknaden
 
Anmäl dig till "Bygg för Sverige!". Illustration: GoBrave
"Bygg för Sverige!"
informationsmöten
om investeringsstöd
 
Under 2018 genomför Boverket tillsammans med länsstyrelserna informationsmöten runt om i landet under rubriken "Bygg för Sverige!". Syftet är att byggherrar berättar för andra byggherrar vad de byggt med hjälp av investeringsstödet till hyresbostäder och bostäder för studenter.
Få mer information och anmäl dig på Boverkets webbplats
 
Ny vägledning:
 
Regeländringar för utsläpp från vedeldning
 
Från den 1 juli 2018 ska ändrade regler tillämpas vid installationer av kaminer och pannor som eldas med pellets och ved, syftet är att minska utsläppen. Nu har Boverket tagit fram information och vägledningar till konsumenter och kommuner om vad som gäller.

Ändringarna innebär inget förbud mot vedeldning eller återanvändning av äldre vedspisar. Alla som redan har till exempel en vedspis i byggnaden berörs inte av ändringarna. Det är först den dagen det är dags för byte, installation eller renovering som reglerna blir aktuella.
Vägledningen och mer information om vedeldning hittar du på Boverkets webbplats
 
Klicka på bilden för att se en film om bostäder med tidsbegränsade bygglov. I filmen ges svar på var dessa bostäder kan byggas och när kraven för tidsbegränsade bygglov för bostäder uppfylls.
Film:
Rätt, snyggt och snabbt
 
I dagens samhälle behöver vi flera olika lösningar för att tillgodose ett ökande men också växlande bostadsbehov. Bostäder som byggs på en plats kan användas under en begränsad tid, för att sedan flyttas och göra nytta på annan plats. Boverket har tagit fram en kort inspirationsfilm om bostäder med tidsbegränsade bygglov.
På boverkets webbplats kan du läsa mer om tidsbegränsat bygglov
 
Räddningstjänstens roll i lov- och byggprocessen
 
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har i samverkan med Boverket tagit fram en vägledning om räddningstjänstens roll i lov- och byggprocessen. Huvudsyftet med den är att få byggnadsnämnden och räddningstjänsten att skapa rutiner för deras samarbete i lov- och byggärenden enligt PBL samt att öka kunskapen om lov- och byggprocessen inom framförallt räddningstjänsten.
Läs mer om vägledningen på Boverkets webbplats
 
På gång
 
I kalendern hittar du möten och konferenser som Boverket deltar i.
Kalender
Skicka vidare
 
Tipsa en kollega eller vän om Boverkets nyhetsbrev!
Skicka vidare
 
Författningssamling
 
Här hittar du Boverkets författningssamling, BFS.
Författningssamling