"Okunskapen i Sverige är fortfarande besvärande"
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Andy Suter: Läkarens uttalande om Echinaforce är helt fel
 
Ett annat exempel på bristande kunskap är när läkaren säger att studierna är publicerade i obskyra tidskrifter med dålig källkontroll. Han säger att om det verkligen hade fungerat hade det varit publicerat i några av de stora vetenskapliga tidskrifterna. Ett av förkylningspreparaten som han anser inte fungerar är det växtbaserade läkemedlet Echinaforce.
Andy Suter, som är forskningschef på Bioforce i Schweiz, och som studerat verkningsmekanismerna hos Echinaforce har fått ta del av läkarens uttalande och han bemöter kritiken så här:  
– Det finns flera kliniska studier på det Echinaforce som varit publicerade i välrenommerade tidningar som Phytomedicine och Planta Medica. För att en studie ska få publiceras krävs det att oberoende forskare läser studien och sedan godkänner tillvägagångssättet. Det har också gjorts tre metaanalyser på Echinaforce och andra produkter som innehåller echinacea. En av metanalyserna publicerades i The Lancet Infectious Diseases, en tidskrift som är en av de mest ansedda i världen
Läkaren påstår också att: "Immunförsvaret står på vakt hela tiden, och består av miljontals celler i hela kroppen. Det är inte en sak som man kan gå in och stärka. Medel som påstår sig boosta immunförsvaret är monumentalt skitsnack."
Andy Suter svarar: "Om doktor Olsen har rätt så skulle vi alla ha samma immunförsvar, vilket inte är sant. Immunförsvaret ligger inte alltid på samma nivå. Du kan hämma ditt immunsystem om du röker, sover dåligt och stressar, och du kan förbättra ditt immunförsvar genom att bland annat äta en balanserad kost och utöva fysisk aktivitet. Kliniska studier som nyligen gjorts visar att Echinaforce kan stärka ett svagt immunförsvar och att läkemedlet kan minska både symtom vid förkylning samt komplikationer av förkylningar."