Gröna Bilisters nyhetsbrev
 
 
Save the date - anmälan till årets Mobilitet och Beteende-konferens öppnar snart! 

Den 22 mars anordnar Gröna Bilister tillsammans med Eskilstuna kommun den tredje upplagan av den årligt återkommande konferensen Mobilitet och Beteende. Konferensen är den enda i sitt slag i Sverige och kraftsamlar i frågor som rör beteendeomställning kopplat till hållbara transporter. Mer info kommer snart, men se till att boka datumet i din kalender redan nu!
Anta ett smart nyårslöfte - bli en mobilist! 

”Spara pengar”, ”Börja träna”, ”Bli mer klimatsmart”. Nytt år nya ambitioner? Varför inte slå tre flugor i en smäll och anta nyårslöftet att bli en mobilist! Som mobilist gör du nämligen både dig själv, samhället och planeten en tjänst genom att helt enkelt resa mer hållbart.

Läs Johanna Grants 10 tips för att bli en smart mobilist
 
Nya färdmedelstest från Gröna Bilister

Lånecyklar har ett problem - man måste hitta stället där de finns och lämna tillbaks dem till ett ställ för att avsluta hyran. Det utmanar cykeltjänsten Obike från Singapore, som nu lanserat sin ”flytane cykelpool” i Stockholm. Du hämtar och lämnar cykeln var du vill. 


Läs hela testet
Nytt test för hantverkare! 

Man måste köra en för att upptäcka alla de andra. De vita skåpbilarna syns knappt, men de finns överallt. Mest i innerstan, och nästan alla är dieseldrivna. En eldriven skåpbil kan verkligen bidra till bättre innerstadsluft och minskat buller - men funkar den för hantverkaren? Vi testar marknadsledande Kangoo ZE. 

Läs hela testet
TakeActionTalks: Vi måste ändra vårt beteende!
 
Ett poddavsnitt med Johanna Grant. Om vi ska nå klimatmålen så behöver vi ändra våra ohållbara beteenden och normer i samhället. Men för att lyckas med det så måste bekvämligheten, coolheten och lusten med de nya hållbara alternativen vara det som kommuniceras, inte att det är bra för miljön och klimatet.

Lyssna här
 
Barn som tar sig självständigt till skolan mår och presterar bättre

Forskning visar att valet av transportsätt och aktiviteter under resan påverkar barns välmående och prestation i skolan.

– Barn som inte reser självständigt, det vill säga utan föräldrars översikt, förlorar naturliga möjligheter att utforska sin närmiljö och att interagera med kompisar på egen hand. Det leder till att de blir mindre självständiga och trygga i sin närmiljö, säger Jessica Westman, doktor i psykologi vid Karlstads universitet. 
 
Läs mer
Uppdrag om laddinfrastruktur längs större vägar

Regeringen har beslutat att ge Trafikverket i uppdrag att göra en översyn av hur tillgången till laddinfrastruktur längs större vägar kan främjas.

– Tack vare regeringens satsning på laddinfrastrukturen har den byggts ut i många kommuner och städer. Nu tar vi nästa steg för att också kunna öka laddinfrastrukturen längs större vägar i hela landet, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth.


Läs mer
 
Gröna Bilister ställer upp, gör du?

Årets roligaste elbilshändelse – elbilsrallyt! Den 25-26 maj kommer nordens största elbilsrally tillbaka till Halmstad och är nu större, svårare och roligare än någonsin. Tävlande kommer få besöka både Helsingborg/Helsingör, Halmstad och Varberg. Två fullmatade dagar med roliga tävlingsmoment och ett tillfälle för spännande och roliga möten med både nya och gamla relationer.

Läs mer
 
Ännu ett bittert rekordår för nybilsförsäljningen

En kartläggning från 2030-sekretariatets visar att 2017 blev ett rekordår för bilförsäljningen. Fortfarande är en övervägande majoritet av de bilar som säljs bensinbilar men förhoppningsvis kommer vi se en förändring under 2018, skriver Aktuell Hållbarhet.

Efter rekordförsäljningen även 2016 yttrade sig Gröna Bilister om behovet av styrmedel för att minska försäljningen av främst bensin- och dieselbilar samt även för att minska trafikarbetet. 

Aktuell Hållbarhet om nybilsförsäljningen 2017
Gröna Bilister om nybilsförsäljningen 2016
Transporter nu största utsläppskällan i USA

Transportsektorn har tagit över från den koleldade el-produktion som den största källan till utsläpp av växthusgaser i USA - och situationen kommer sannolikt att förvärras, eftersom Trump-administrationen planerar att försvaga rådande utsläppsnormer i landet.

Transport & Environment säger att politiken som förs bara kommer amerikanska bilproducenter till skada. Transport har varit Europas största enskilda utsläppare av växthusgaser sedan 2016.

Läs mer
 
Elbilspoolen Move About erbjuder Gröna Bilisters medlemmar förmånlig medlemsrabatt!

Du vet väl att du som är medlem hos Gröna Bilister kan förflytta dig ännu mer hållbart via elbilspoolen Move About? Som medlem i Gröna Bilister kan vi erbjuda dig de 3 första månaderna i Move About kostnadsfritt och därefter halva priset på bilpoolsmedlemskapet. Läs mer och ta del av erbjudandet
Fortsatt nedgång för dieselbilar, samt stark ökning av el, gas och etanol

Under december månad 2017 nyregistrerades 35 357 personbilar, en minskning med 6,6 procent jämfört med december månad föregående år. Dieselbilar minskade med 7 procent jämfört med december föregående år samtidigt som el, etanol eller gas stod för 13,2 procent av nyregistreringarna, jämfört med 8,5 procent under december 2016.

Läs statistiknyhet från SCB och Trafikanalys
 
 
Följ oss i sociala medier 
 Följ              Följ             Följ