Nyheter, aktuella utbildningar och annat smått och gott.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Magdalena Hedman vigdes till präst
 
Foto: Mats Lagergren
I samband med söndagens högmässa i Uppsala domkyrka vigdes Magdalena Hedman till präst. Nu börjar hon sin tjänst i Bälingebygdens församling. I vigningstalet lyfte biskop Ragnar fram den gränsöverskridande nåden och gjorde en tydlig skillnad mellan gränslöshet och gränsöverskridande. 

- Gränslöshet skapar inte identitet. Ingen finner sitt rätta jag genom att agera gränslöst. Inte heller byggs en självkänsla upp så, sa han när han vände sig till Magdalena Hedman. I stället pekade han på ett gränsöverskridande som spränger alla gränser och som är universell.

Läs hela vigningstalet på Uppsala stifts publika webbplats
Ny dataskyddsförordning - vad måste vi göra?
Foto: CC0_Pixabay
EUs nya dataskyddsförordning (på engelska General Data Protection Regulation, GDPR) om behandling av personuppgifter träder i kraft den 25 maj 2018. Varje enhet inom Svenska kyrkan har ansvar för att inventera och dokumentera vilka personuppgifter man har och vilken typ av behandling man utför. Inventeringsarbetet bör starta omgående, om inte redan påbörjat.

För mer kunskap om vad detta innebär och hur man kan gå tillväga, erbjuder Uppsala stift utbildning för stiftets pastorat och församlingar under februari-mars.

Läs mer om behandling av personuppgifter
Referensgrupp dataskydd, är du vår saknade pusselbit?
Foto: CC0_Pixabay
För att stiftskansliet ska kunna bidra med rätt stöd till pastorat och församlingar i arbetet med anpassning till EUs nya dataskyddsförordning, GDPR ( General Data Protection Regulation), har vi tillsatt en referensgrupp.

Det behövs representanter från fler yrkesroller (diakon, pedagog, musiker och kommunikatör) samt minst en representant från en församling som inte ingår i pastorat. Nästa möte sker i mitten av februari.

Läs mer om referensgruppen och anmäl ditt intresse
Barndygn med Hopp & Skoj
Foto: Linda Mickelsson /Ikon
Den 23-24 mars bjuder Svenska Kyrkans Unga i Uppsala stift in till ett lägerdygn på stiftsgården i Undersvik för barn 6-12 år. 

Temat för dygnet är Hopp & Skoj och vi kommer att leka olika lekar; både inne och ute. Vi kommer också att fira gudstjänst tillsammans och bekanta oss med några av Frälsarkransens pärlor genom att både gå en vandring utomhus och få jobba med pärlorna kreativt!

Läs mer på Svenska Kyrkans Unga i Uppsala stifts webbplats
Boka in 2017 års zimbabwepraktikanter
 
Foto: Uppsala stift

2017 års praktikanter Malin Rundstedt och Christine Aveholt Franzén har kommit hem från Zimbabwe och åker gärna ut till församlingar i Uppsala stift och berätta och visa bilder från sin tid hos lutherska kyrkan, ELCZ och Zezani parish.
 
Tillhör du en församling eller känner till en församling i Uppsala stift som du tycker att de bör komma och föreläsa hos, hör av dig. De kommer att göra ett begränsat antal föreläsningar, så det är först till kvarn som gäller.
 
Läs mer om hur du bokar in Malin och Christine
 
Nytt band i stiftets herdaminne - reformationstiden klar
I serien Uppsala stifts herdaminne har utkommit band IV:3 1527 – 1593. Det är reformationstiden som kartlagts av docent Jan Brunius. Herdaminnet är resultatet av en detaljerad genomgång av arkiv och samlingar från 1500-talet i Riksarkivet men också av inventeringar i kyrkoarkiv och domstolsarkiv.

Läs mer om herdaminnet och hur du kan beställa böcker ur bandet.
Kontraktsdagar för förtroendevalda
Uppsala stift bjuder tillsammans med kontrakten i stiftet in till en inspirationsdag inför den nya mandatperioden 2018-2021. Under dagen lyssnar vi till kunniga och inspirerande föreläsare som både utmanar och uppmuntrar.

Mer information om alla inspirationstillfällen och anmälan på Uppsala stifts intranät.
Diakoners tystnadsplikt - i teori och praktik, 12 feb
Kursdagen syftar till att belysa diakoners tystnadsplikt i teori och praktik för att öka förtrogenheten med dess tillämpning i olika situationer som kan uppkomma i det dagliga diakonala församlingsarbetet.

Sista anmälan 5 februari. Mer information och anmälan på Uppsala stifts intranät
Kyrksam, grundutbildning, 16 feb
Kyrksam är Svenska kyrkans gemensamma register och kommunikationsverktyg. Här hanteras organisationen liksom personer som på olika sätt är aktiva inom Svenska kyrkan. Uppsala stift erbjuder Kyrksamkurs under våren vid tre tillfällen, 16 februari, 5 april och 24 maj.

Sista anmälan 9 februari. Mer information och anmälan på Uppsala stifts intranät
Anpassning till EU:s nya dataskyddsförordning - hur gör man?
Grundkunskaper om vad förordningen innebär och tips och råd om hur man kan gå tillväga med anpassningsarbetet. Utbildningen ges på fem platser i stiftet. Boka i första hand närmaste ort.
 21/2 - Hudiksvall, 22/2 - Söderhamn, 23/2 - Uppsala, 28/2 - Gävle, 1/3 - Märsta

Sista anmälan 16 februari. Mer information och anmälan på Uppsala stifts intranät
Inspirationsdag om kyrkohandboken, 5 mar
För dig, emeriti präst/pensionerad kyrkomusiker, inbjudan till en inspirationsdag om Kyrkohandboken 2017. Vi lär känna det som är förändrat i Kyrkohandboken, i ordningar, texter och i musiken. Med möjlighet till att dela erfarenheter och samtala tillsammans.

Sista anmälan 1 mars. Mer information och anmälan på Uppsala stifts intranät
När livet vänder - koll på pengarna, 19 mar
Svenska kyrkans medarbetare i Uppsala och Västerås stift erbjuds ett välbeprövat koncept som har tagits fram av Finansinspektionen och experter inom en rad samhällsområden. Konceptet är tvådagarskursen Trygga din ekonomiska framtid.

Sista anmälan 5 mars. Mer information och anmälan på intranätet
Konvertiter i asylprocessen, 21 mar
Uppsala stift, Betlehemskyrkan i Gävle och Sveriges kristna råd (SKR) bjuder onsdagen den 21 mars in till en högaktuell utbildning om konveriteter i asylprocessen.

Sista anmälan 9 mars. Mer information och anmälan på Uppsala stifts intranät
Distansutbildningar i asylrätt, våren 2018
Under våren 2018 fortsätter Uppsala stift erbjuda de uppskattade distansutbildningarna i asylrätt. Rådgivningsbyrån för flyktingar och asylsökande håller i de fyra fristående utbildningstillfällena.

Läs mer om distansutbildningarna på Uppsala stifts intranät
 
Allt om fastekampanjen 2018
 
När det fruktansvärda inträffar. När katastrofen är ett faktum. Ge människor kraft att
bli starkare tillsammans! Här får du hjälp att planera fastekampanjen i församlingen. 
 
Madelen Zander/IKON
Kommande kollekter
 
R=Rikskollekt, S=Stiftskollekt, F=Församlingskollekt.
Kyrka - polis i samverkan
 
Kyrka-polis i samverkan handlar om kyrkans samarbete med de olika regionpolismyndigheter i Sverige. Kyrka-polis erbjuder präster och diakoner en grundutbildning som ger fördjupad kunskap om hur polisorganisationen fungerar och de polisanställdas arbetssituation. Läs mer om samarbetet.
Prenumerera på nyhetsbrev
 
Här hittar du en lista över nyhetsbrev från Kyrkokansliet du kan prenumerera på, som till exempel "Fastigheter och Kulturarv" och "Kanslistöds nyhetsbrev". Du hittar också länkar till alla stifts nyhetsbrev.
Läs mer om nyhetsbreven.
Serverflytten är framflyttad - nya datum på gång
 
Just nu pågår ett stort projekt för att flytta Svenska kyrkans it-system till en gemensam driftsleverantör. Den planerade flytten av svenskakyrkan.se och intranätet som skulle skett 23-24 januari är framflyttad och nya datum kommer inom kort. Här kan du läsa om hur du som redaktör berörs av flytten.
 
Läs senaste numren av Stiftsbrevet
 
Stiftsbrevet nr...Stiftsbrevet nr...Stiftsbrevet nr...
Om Stiftsbrevet
 
Stiftsbrevet skickas ut varannan tisdag (udda veckor) och innehåller ett axplock av aktiviteter
och nyheter från stiftsorganisationen och församlingarna i Uppsala stift.

Aktuell information hittar du alltid på intranätet.
http://internwww.svenskakyrkan.se/uppsalastift

Har du en nyhet eller aktivitet som kan vara intressant för Stiftsbrevet? Skicka gärna ett tips (senast en vecka innan utskick) till oss på info.uppsala@svenskakyrkan.se

Tipsa gärna kollegor och vänner om Stiftsbrevet. Alla som har en egen e-postadress kan bli prenumeranter. Använd länkarna här nedanför för att anmäla (eller avanmäla) din prenumeration.

Nästa nummer av Stiftsbrevet utkommer tisdagen den 6 februari 2018.
Kontakta Uppsala stift
 
Stiftskansliet och stiftsorganisationen finns på olika platser i stiftet och på nätet.
 
Besöksadress:
Dragarbrunnsgatan 71, Uppsala
 
Öppettider växel:
Måndag-fredag 08-16

Öppettider reception:
Måndag-torsdag 08-16
Fredag 08-15
 
Uppsala stift
Box 1314
751 43 Uppsala
Telefon: 018-68 07 00 (vxl)

Kontakt
instagram.com/uppsalastift
facebook.com/uppsalastift
youtube.com/uppsalastift