Har Gud autogiro? 
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Har Gud autogiro?
 
För någon som undertecknad, som har minne som en guldfisk med Alzheimers, dvs väldigt intensivt men ack så kort, så är autogiro en väldigt bra uppfinning. Viktiga räkningar blir nu automatiskt betalda i tid och jag slipper riskera avstängd el eller vatten och telefonen kommer att fortsätta fungera. Jag behöver inte tänka på det helt enkelt.
Ibland känns det som att mitt förhållande med Gud är lite likadant. Jag behöver inte tänka så mycket på det. Automatiskt så finns den bara där: Kontakten med Vår Herre. Det fortsätter fungera och jag behöver inte riskera att stå utan.
Nu fungerar ju detta med mitt autogiro på banken bara så länge det finns pengar på kontot. Och jag funderar på hur jag fyller på det konto jag har med Gud? Vår Herre är ju som bekant ointresserad av pengar och andra värdsliga ting. Och vi som minns vår Luther vet att gärningar inte heller fungerar för att fylla på mitt konto hos Gud.
Nej Guds konto fylls på genom Närvaro och Nåd. När jag har en relation med Gud.
För mig sker det ibland annat i gudstjänsterna. I bön och nattvard. Där känner jag hur mitt ”Guds-konto” fylls på och jag kan vila i att jag kanske inte varje dag tänker på Gud. Men att Gud varje dag tänker på mig.
Var fyller Du på ditt konto hos Gud?

Maria Scharffenberg, kyrkoherde
 
Det är dags att betala medlemsavgiften för 2018.
Medlemsavgift 2018 - Nytt! autogiro/SEPA Lastschrift
 

Som medlem i församlingen kan du bl.a. låna böcker och filmer i församlingsbiblioteket, sjunga i någon av körerna, väva i vävstugan, delta i läsgruppen Läslysten, Syföreningen, Öppna förskolan och Ung i Berlin m.m.

Som medlem i Svenska kyrkan i Berlin bidrar Du till
• att den Svenska kyrkan i Berlin kan finnas kvar.
• att Du och andra kan vigas och döpas här. 
• att Du  och andra har någonstans att ty sig i livets "gränssituationer":
födelse, död, sorg och förtvivlan 
• att det finns en plats att finna gemenskap, i firandet av kristna högtider och svenska traditioner tillsammans.
• att bevara att det här i kyrkan finns ett lyssnande öra som också har tystnadsplikt 


Vi behöver Dig som medlem! 

 

Medlemsavgiften 2018 är:
30 €  för pensionärer, studenter och "Sozialhilfeempfänger" 
50 €  för ensamstående 
80 €  för familjer (två vuxna + ev. barn under 18 år)
Ungdomar som endast är i Berlin ett halvår, betalar halv årsavgift.
Medlemsavgift kan sättas in på följande konto.
Skriv namn, adress och att det gäller medlemsavgift 2018.
Commerzbank
Schwedische Victoria-Gemeinde e.V.
IBAN  DE87100800000433350000
BIC DRESDEFF100


Du som betalar Kirchensteuer i Berlin kan istället låta skatten gå till Svenska kyrkan i Berlin. Genom vårt avtal med EKBO är detta möjligt. 
Kontakta Karin Rydén Thomas på församlingsexpeditionen om du vill föra över din Kirchensteuer till Svenska Victoriaförsamlingen.
Autogiro/SEPA Lastschrift
 
Vill du på ett enkelt sätt betala din medlemsavgift kan du begära att den dras direkt från ditt konto med autogiro (Lastschriftsverfahren). Hör av dig till expeditionen under berlin@svenskakyrkan.se eller 030-8649590 om du vill göra det med start 2018.
 
St Hedwigs-Kathedrale 
Söndagsskola varje söndag
 
Barn är alltid välkomna att fira gudstjänst. Små ben kan inte alltid sitta still så länge som en vanlig gudstjänst varar och ibland kan det faktiskt vara svårt att hänga med i vad prästen egentligen pratar om.
Söndagsskolan kan vara sång, bön, skapande, lek och berättelser ur Bibeln. Här kan barnet fråga om det som verkar konstigt eller svårt att förstå. Under lekfulla former lär vi oss mer om kristen tro och hur vi ska vara mot varandra. Och har kul ihop!
En bit in i söndagsgudstjänsten går barnen ut tillsammans med söndagsskoleledaren. Innan gudstjänsten är slut kommer barnen tillbaka.
Våra volontärer Anna och Johanna och vår diakon Carina håller i programmet
18.1 Ekumenisk gudstjänst
 
Nyårsmottagning och gudstjänst med ÖRBB och Internationalen Konvents Christlicher Gemeinden in Berlin und Brandenburg samt utdelande av Ökumenepreis 2018.
Svenska Victoriaförsamlingens kyrkokör medverkar i gudstjänsten under ledning av Claes Sandström.

Torsdagen den 18 januari klockan 19:30
i St Hedwig-Kathedrale

Bebelplatz/Hinter der Katholischen Kirche 3
10117 Berlin

 
Söndagsgudstjänster 2018
 
Januari
21.1
28.1
Februari
4.2
11.2 (Familjegudstjänst med Semlor)
25.2
Mars
4.3
11.3 Familjegudstjänst
25.3 Palmsöndagen
April
1.4 Påskdagen
Efter gudstjänsten påsklunch med anmälan.
8.4 Familjegudstjänst
22.4
29.4
Maj
6.5
13.5 Familjegudstjänst
20.5
Juni
3.6 Friluftsgudstjänst på Schwedenblock i Stahnsdorf
10.6 Familjegudstjänst med musikal
24.6
Så kan kyrkan stötta dig
 
Vistelsen utomlands blir inte alltid som tänkt. När det oväntade inträffar kan vi i Svenska kyrkan möta dig med stöd, samtal, besök i hemmet, på hotellet, på sjukhus eller i fängelse. Tveka inte att ta kontakt med oss!
Präst nås på telefon:
+49 (0)30 86495910
maria.scharffenberg@svenskakyrkan.se

Diakon nås på: 
+49 (0)30 86495944
carina.norlen@svenskakyrkan.se
I brådskande nödfall når du oss enklast på vår jourtelefon
+49 (0) 173-1923923
Vi är en liten församling och kan inte alltid svara genast.

I akuta konsulära ärenden, kontakta Svenska ambassaden i Berlin på telefon: 
+49 (0)30 50 50 60
eller
UD:s konsulära jour:  +46 (0) 8 405 50 05
Volontärer sökes till Berlin! augusti 2018 - juni 2019.
 
Lediga tjänster Svenska kyrkan i utlandet
Sista ansökningsdag: 2018-03-01

Svenska kyrkan i Berlin
2018 firar Victoriaförsamlingen i Berlin 115-år som svensk kyrka i Utlandet. Under årens lopp har församlingen varit en del av en omvälvande historia i Berlin. Idag kommer det ungefär 55.000 besökare till våra lokaler varje år. Här bedrivs en härlig mix av ”vanligt” församlingsarbete med allt från syförening, körer, ungdomsarbete och ett sprudlande gudstjänstliv. Dessutom tar vi varje vecka emot gästande grupper av olika slag.
Nu söker Svenska Victoriaförsamlingen i Berlin volontärer, från september 2018 till och med juni 2019, med inriktning på köksarbete men även barn- och ungdomsarbete såsom: Ung i Berlin, Öppen förskola m.m.
Läs gärna mer om oss på www.svenskakyrkan.se/berlin.
Arbetsuppgifter
I volontärens arbete, 40 timmar i veckan, ingår mycket praktiskt arbete men även mängder av möten med församlingsbor, tillfälliga turister, studenter och au pairer. Volontärerna kommer, som övrig personal, också leda morgonböner och vara med i övrigt gudstjänstliv.
Kvalifikationer
Vi söker dig som är social, flexibel och som kan arbeta lika bra självständigt som i grupp. Det är viktigt att du är initiativrik och ansvarsfull samt har en god kännedom om Svenska kyrkan. Som volontär behövs även erfarenhet av eget boende och det är ett krav att du har innehaft körkort i minst två år samt har en god körvana. Vi förutsätter också att du är medlem i svenska kyrkan.
Vi erbjuder
Ett volontärskap under 10 månader
Fritt boende i delad lägenhet
En ersättning på 500 euro per månad
Resa till och från Berlin vid början och avslut
Närmare upplysningar om tjänsten lämnas av
Kyrkoherde Maria Scharffenberg, telefon +49 173 192 33 24
Är detta något för Dig?
Skriv en personlig ansökan om varför just du vill komma till oss och vad du vill och kan bidra med i Victoriaförsamlingen i Berlin. Skicka med ett foto på dig själv, CV och två referenser.
Skicka ansökan senast 2018-03-01 till
Svenska Victoriaförsamlingen i Berlin
Landhausstrasse 26-28
107 17 Berlin
Tyskland
Märk kuvertet med 17/36 UTL
Intervjuer kommer att ske under försommaren.
Vi har gjort vårt medieval för denna rekrytering och undanber oss därför erbjudanden om annonserings- och rekryteringshjälp i samband med denna annonsering.
Svenska kyrkan i utlandet finns i 24 länder runt om i världen. Uppdraget är att finnas till för svenskar som befinner sig utanför Sveriges gräns. Vare sig man är ute på resa, arbetar eller bor utomlands behöver man ibland en fast punkt i tillvaron där man känner sig hemma och får tala sitt modersmål. En plats där man kan möta nya vänner och uppleva gemenskap och trygghet men också, inte minst viktigt, dela sorg och få stöd i svåra stunder. Utlandsförsamlingarna arbetar på samma sätt som en församling i Sverige. Gudstjänsten står i centrum och omsorgen om medmänniskan är en viktig del i arbetet. Personal och frivilliga besöker även svenskar på sjukhus, ombord på båtar och i fängelser.