Sök vistelsestipendier
till Ōmihachiman och Gotland 
 

Konst i Halland inbjuder härmed alla bild- och formkonstnärer med anknytning till Halland att ansöka om två vistelsestipendier; ett till Ōmihachiman i Japan, samt ett till Lokatta Keramik på Gotland. 

Staden Ōmihachiman ligger intill den vackra Biwasjön ca 3 h med tåg från Tokyo. Stipendiet innefattar medverkan i Biwako Biennalen som bland annat syftar till att genom samtidskonst synliggöra övergivna kulturhistoriska byggnader. 

Som stipendiat på Gotland ges du möjlighet att arbeta fram en stor monolitisk keramikskulptur utifrån en metod där skulpturen byggs i ett stycke och bränns på plats. 

Under båda vistelserna får du en unik möjlighet att arbeta koncentrerat, låta dig inspireras och träffa människor i en ny stimulerande miljö.

Sista ansökningsdag är den 28/1.

Läs mer
Övre bilden; vy från Ōmihachiman
Nedre bilden; verkstadsinteriör Lokatta Keramik

 
 
Halland får ny konstnärlig grundutbildning
 

Region Halland startar från hösten 2018 en grundläggande konstnärlig utbildning i Halland. Den nya utbildningen Hallands Konstskola får en spetsinriktning mot samtidskonst och ska ge en grund för deltagare att söka sig vidare till högre konstnärliga studier. 

Läs mer
 
Hallands Konstförenings
jurybedömda Vårsalong 2018
 

Även nästa år visas Vårsalongen på Hallands kulturhistoriska museum i Varberg. Snart är det dags att lämna in bidrag för jurybedömning. Mer information kommer inom kort på Hallands Konstförenings hemsida.

Ur Vårsalongen 2017
 
TIPS!
 

Slöjdhandledarutbildning
Vill du utbilda dig till Slöjdhandledare? Kultur i Halland – Slöjd startar grundutbildning för slöjdhandledare med start 16 januari 2018. Sista anmälningsdag är den 10/1 och det finns ett fåtal platser kvar. Läs mer

Konferens Konstkritik och konstpedagogik

Den 2/2 arrangeras konferensen Konstkritik och konstpedagogik - hållbara framtidsperspektiv på Linnéuniversitetet i Växjö. Fokus ligger på erfarenhetsutbyte mellan inbjudna internationella föreläsare inom konstpedagogik och konstkritik samt viktiga regionala och lokala aktörer och nätverk. Sista anmälningsdag 19/1. Läs mer

Konstnärsnämndens stipendier och bidrag
Konstnärsnämnden delar årligen ut en rad stipendier och stöd - arbetsstipendier, utbytesstipendier, Kulturbryggan m fl. Nu finns samtliga ansökningsdatum för 2018 på deras hemsida. Läs mer
 
Ljusworkshop för konstnärer -
fåtal platser kvar
 

Konst i Hallands konstnärsträffar ger dig som konstnär möjlighet att träffa kollegor under trevliga former.

Höstens andra träff har flyttats fram till onsdagen den 31/1 kl 13-22. Då låter ljusdesignern Torbjörn Eliasson oss upptäcka ljusets möjligheter. Bland annat genom att visa på olika typer av armaturer och ljuskällor, men också via experiment med ljus och olika material. 

Träffen är kostnadsfri. Endast föranmälan senast 15/1 till konstihalland@hallandskonstmuseum.se 

Läs mer
 

Rodney Smith, Jerry in Innertube with Duck,
Lake Placid NY, 2006
Aktuella utställningar
 

Till och med den 7/1 visar Kungsbacka konsthall Kan själv! en ljudupplevelse för barn i åldern 0-2 år. Och för den som beundrade kläderna i TV-serien Downton Abbey visas Dräkter från Downton Tjolöholms slott fram till den 30/12.
 
Materiell Tanke på Varbergs Konsthall presenteras sju samtida finländska konstnärskap. Utställningen pågår till och med den 7/1. På Galleri Hamnmagasinet i Varberg kan man fram till och med den 21/12 se Lilla formatet, en julutställning med Varbergs konstnärsförening.  

På Halmstads konsthall belyses dubbeltydighet och motsatta känslor i Vanna Bowles utställning Allt är bra. Utställningen pågår till och med den 16/1. Fram till den 28/1 bjuder Mjellby konstmuseum i sin tur på surrealistisk fotokonst signerad Rodney Smith - en av vår tids mest välrenommerade fotografer inom konst, reklam och mode. 

På Teckningsmuseet i Laholm kan man se verk av Ann Margret Dahlquist-Ljungberg. Här visas också Från samlingen: Halländskt mörker med verk av Roj Friberg, Olle Agnell och Bernt Jonasson. Båda utställningarna pågår till och med den 7/1. Och fram till och med den 4/1 visas akvareller av Eva Magnusson på 
Stadshusgalleriet i Laholm. 

God Jul & Gott Nytt År
önskar vi på Konst i Halland!

 
 
 
OBS!

Vi har just nu problem med vår hemsida konstihalland.se Vi arbetar på att återgärda det så snart som möjligt och hoppas ni har överseende med detta.