Hej!

Vi har ett händelserikt och spännande år bakom oss!
 
Ett år där vi både producerat nytt och hållit repertoar vid liv. Ett år där vi tydligt fått känna att den queera scenkonst vi arbetar med är angelägen och efterlängtad. Att allas vår gemensamma historieskrivning mår bra av att uppdateras, omformuleras och verklighetsanpassas. Att queera vår historia och samtid genom att fysiskt gestalta den är kommunikativt och starkt - en rörelse som MHS verksamhet vill fortsätta med.
 
Vi vill tacka vår publik. Alla er som upplevt våra föreställningar »Parveln« och »Missionären«, er som tagit del av skapandeprocessen och ni som inte haft möjlighet att delta men på olika sätt uttryckt både intresse och entusiasm för det arbete verksamheten bedriver. Vi vill tacka alla er som arbetat med oss. Fantastiska medarbetare är ovärderliga. Vi vill tacka våra arrangörer och våra bidragsgivare. Tillsammans har vi skapat betydelsefull scenkonst!
 
Nästa år blir också ett spännande år. Föreställningen »Rosa löften« firar 10 - årsjubileum, »Missionären« åker ut i landet med Riksteatern och vi sjösätter ett nytt spännande projekt! Om detta nya berättar vi i nästa nyhetsbrev.
 
Till sist vill vi dela ett citat av Klara Johanson, som hen skrev i sin dagbok 1914:
 
Igår morse fann jag en ny definition på lycka: stoffets förandligande. Termen är ful och otymplig, behöver förandligas, men jag tror att dess innebörd står sig. Lyckan tycks ligga i själva processen och resultatet, om en gång ett sådant uppstår, måste lösas upp och gå igenom förvandlingens flod på nytt för att visa väsen.

Vi önskar er alla ett gott nytt 2018!
Rosa löften i Oslo
 
Publikfavoriten »Rosa löften« tioårsjubilerar nästa år! Solot skapades för och tillsammans med dansaren Marianne Kjærsund och har spelat med jämna eller ojämna mellanrum sedan premiären 2008. »Rosa löften« har sin utgångspunkt i ett undersökande av kropp, identitet och samtida dans i relation till dansbandskulturen och dess musik. Verket är en romantisk värderingsövning kring en mycket populär och levande kulturyttring. I februari 2018 spelas föreställningen på Dansens Hus i Oslo.

10 feb kl 17 / Studioscenen, Dansens Hus Oslo
11 feb kl 17 / Studioscenen, Dansens Hus Oslo

Läs mer och boka din biljett HÄR.
Missionären på turné med Riksteatern
 
Vår succéföreställning »Missionären« om lesbiska kristna missionärer ska turnera i landet med Riksteatern. Turnépremiär blir den 20 februari i Hova. I skrivande stund har vi börjat repetera in vår nya missionär Sofia Rönnegård! Hon kommer tillsammans med Louise Löwenberg framföra vårens föreställningar. Vi ser fram emot att möta publiken igen och sprida vår kärlekshistoria.

Sofia Rönnegård har frilansat på många av landets institutionsteatrar och fria grupper bl.a. Boulevardteatern, Dramaten, Länsteatern i Örebro och Norrbottensteatern. Senast har hon spelat »Svindlande höjder«, »Rödluvan-upprättelsen« och »Tartuffe på banken« på moment:teater i Stockholm. Sofia har även medverkat i en lång rad TV- och filmproduktioner, t.ex. i »Innan vi dör«, de fyra säsongerna av »Fröken Frimans krig« och i långfilmen »Den allvarsamma leken«. Sofia utbildades på Teaterhögskolan i Stockholm 1994-1998.

Läs mer om Sofia Rönnegård HÄR.
 
Missionären spelar:
20 feb / Hantverkshuset, Hova
21 feb / Kulturhuset, Mölnlycke
23 feb / Kävlinge Kulturscen, Kävlinge
5 mars / Folkets Hus, Vilhelmina
7 mars / Församlingshemmet, Strömsund
8 mars / Fröjas Oasen i Ås, Krokom
11 mars / IOGT-NTO, samlingslokal/Godtemplaregården, Vadstena
7 april / Folkets Hus, Umeå
8 april / Folkets Hus, Umeå

Mer information om Riksteatern turné HÄR.

»Sanning och konsekvens - att gestalta ett arkivmaterial«

I samband med att »Missionären« spelar i Umeå medverkar MHS i samtalet »Sanning och konsekvens - att gestalta ett arkivmaterial« tillsammans med Love Ersare, Karin Holmgren och Robert Herrala och samtalsledare Anki Berg.

7 april / Västerbottens museum

Ett samarbete mellan Västerbottens museum och Umeå Teaterförening.
Danspodden Isadora
 
Vi vill tipsa om att MHS medverkade i Danspodden Isadora tidigare i år. Journalisten Anita Emthén och MHS talar om tid, kvinnliga kristna lesbiska missionärer i Västerbotten och om föreställningen »Parveln«.
 
Lyssna på podden HÄR.
Malin Hellkvist Sellén
 
Malin Hellkvist Sellén/MHS arbetar som koreograf med bas i Stockholm. MHS arbete utforskar koreografi som en kroppslig och språklig praktik och processerna startar nästan alltid i behovet av ett samtal med sig själv, de medverkande, en samtida danskontext, historien och publiken men framförallt med allmänheten. Med sitt arbete omformulerar MHS gränserna för vad som är möjligt och monterar ner trösklarna till koreografins rum. Bland MHS tidigare verk kan nämnas »Parveln«, »Missionären«, »Jag minns dig som du var då«, »Rosa löften« och »Bättre folk«.

MHS verksamhet 2017 stöds av Kulturrådet, Stockholms Stad, Svenska Kyrkans Kulturstipendium & Konstnärsnämnden.

Tipz! Följ oss på Instagram.
 
Bild:
»Parveln« - en koreograferad monolog om Klara Johanson (1875 – 1948).
Fotograf Sofia Runarsdotter, på fotot skådespelare Andrea Björkholm. »Parveln« hade urpremiär i september på Fri Scen Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm.