God jul och gott nytt år!
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Källa: Pexels.com
Direktören har ordet
God jul och gott nytt år!
Madeleine Sjöstrand, Storsthlms direktör. Foto: Bengt Säll
Samverkan mellan kommuner, myndigheter och organisationer, är avgörande för den regionala utvecklingen. En av Storsthlms viktigaste uppgifter är att vara en arena för dialog och att samla företrädare inom politik och förvaltning i frågor som vi vill lösa tillsammans.

Tack till alla er som har bidragit till att göra vårt arbete möjligt!

På Storsthlms styrelsemöte tidigare i december tog man beslut om verksamhetsinriktningen för 2018, det sista under nuvarande programperiod. Flera spännande frågor finns på bordet, bland annat samverkan inom kompetensförsörjning, både i arbetet inom den gemensamma gymnasieregionen och en gemensam vuxenutbildningsregion. Samarbetet med Göteborgsregionens kommunalförbund om ett nytt gemensamt antagningssystem till gymnasiet fortsätter, likaså arbetet med det positionspapper inom bostadsförsörjning och infrastruktur som antogs under 2017. Centralt blir även det fortsatta arbetet med Stockholms läns landsting om kommunal hemsjukvård och samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård. Frågorna är förstås många fler och är du nyfiken kan du läsa mer i vår verksamhetsplan.

Men innan ett nytt år med nya och fortsatta samarbeten tar vid vill jag tacka för det snart gångna året och passa på att önska er en riktigt god jul och ett gott nytt år.

Med önskan om en framgångsrik samverkan 2018!

Madeleine Sjöstrand
Direktör, Storsthlm
hälsa och stöd
Aktuellt om Hemsjukvård 2020
 
Vid dialogmötet den 20 oktober diskuterades bland
annat läkarmedverkan och digital informationsöverföring.
Foto: Li Kans
Ännu återstår flera viktiga frågor att lösa innan kommunerna och landstinget är överens om hur en överlåtelse av hemsjukvården ska ske. En avgörande fråga är hur den kommunala hemsjukvården ska få tillgång till och samarbeta med landstingets läkare. En annan är att hitta en fungerande lösning för den digitala informationsöverföringen vilket är en förutsättning för en patientsäker vård.

Den ursprungliga tidplanen innebar att ett avtal skulle ligga klart för rekommendation till kommunerna nu i december. I dagsläget är februari en mer sannolik målbild, för att kommuner och landsting ska kunna fatta ett beslut om att anta avtalet före sommaren. I kommunerna pågår ett förberedande arbete.

Hemsjukvård är ett begrepp som saknar en enhetlig definition och varje enskilt län måste därför enas om vad som ska ingå. Enligt aktuella diskussioner föreslås att kommunerna i Stockholms län ska ta över planerade och oplanerade hemsjukvårdsbesök dygnet runt av sjuksköterska, undersköterska, arbetsterapeut, fysioterapeut och dietist till individer 18 år och äldre som har ett sammanhängande vårdbehov. Kostnadsansvar för material som utförarna använder föreslås också övergå till kommunerna. Till skillnad mot andra län ingår inte hjälpmedel i förslaget.

Överläggningar mellan kommunerna och landstinget pågår. VIS – Vård i samverkan, som är den politiska ledningsgruppen med representanter från Storsthlm och Stockholms läns landsting möts nästa gång den 21 december.

Vid frågor kontakta Madeleine Sjöstrand

Läs mer om arbetet med kommunal hemsjukvård här
 
Nya riktlinjer och rutiner ska stötta överenskommelsen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård

Den 1 januari 2018 träder en ny lag om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård i kraft. Lagen beskriver nya ansvarsområden för landstingets vårdgivare och kommuner i och efter utskrivningsprocessen.

Storsthlm har rekommenderat kommunerna att anta en ny överenskommelse mellan Hälso- och sjukvårdsnämnden (HSN) och länets kommuner. I dagsläget har 21 av länets 26 kommuner fattat beslut om att anta överenskommelsen, som ska skapa förutsättningar för ett gemensamt utvecklingsarbete och stärka samverkan mellan kommuner och landstinget vid utskrivning.

I samband med den nya överenskommelsen kommer Hälso- och sjukvårdsförvaltningen (HSF) och Storsthlm i dialog med kommunerna och vårdgivare utforma gemensamma riktlinjer och rutiner. Dessa ska stötta verksamheterna och beskriva hur de olika aktörerna ska arbeta enligt den nya lagen. Arbetet ska färdigställas under våren.

För frågor, kontakta Charlotte Damberg

Här kan du läsa mer om den nya lagen och den regionala överenskommelsen
 
Handlingsplaner för länets arbete mot psykisk ohälsa klara

Utifrån regeringens strategi för psykisk hälsa 2016-2020 har Sveriges Kommuner och Landsting och regeringen ingått en överenskommelse om stöd till riktade insatser inom psykisk hälsa. Satsningen i Stockholms län innebär bland annat att två länsgemensamma handlingsplaner, en för barn och en för vuxna, har tagits fram. Arbetet har letts av Storsthlm, Hälso- och sjukvårdsförvaltningen, kommunalförbundet sjukvård och omsorg Norrtälje, samt en styrgrupp med berörda chefer som representerar kommunerna.

Vi har sammanfattat handlingsplanerna i ett grafiskt informationsblad som du hittar här

Under hösten har även hemsidan för Uppdrag psykisk hälsa Stockholms län blivit klar. Där kan du läsa mer om vad som händer i arbetet just nu.

Vid frågor, kontakta Gunilla Hjelm-Wahlberg
 
Långa handläggningstider kan göra att brukare kommer i kläm

Sedan den 15 april 2017 ska Inspektionen för Vård och Omsorg (IVO) ge tillstånd för boenden som kommuner lagt ut på entreprenad. Det gäller boenden som drivs enligt Socialtjänstlagen (SoL) och enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS), exempelvis stödboende eller vissa boendeformer för äldre eller funktionshindrade. Eftersom många verksamheter i länet drivs på entreprenad eller enligt lagen om valfrihetssystem (LOV) berör frågan i hög grad regionens kommuner.

I en gemensam skrivelse till Socialdepartementet genom Storsthlm vittnar länets kommuner om IVO:s orimligt långa handläggningstider. Skrivelsen uppmärksammar vilka konsekvenser de långa handläggningstiderna får för kommunerna. Exempelvis riskerar de att försvåra för kommunerna att göra rimliga tidplaner vid upphandling av entreprenader, vilket kan leda till att de får ta tillbaka boenden som redan lagts ut, något som i sin tur resulterar i ekonomiska konsekvenser. Men framförallt finns en risk att de långa handläggningstiderna leder till kvalitetsbrister i verksamheternas kontinuitet, vilket gör att brukaren kommer i kläm.

Regionens kommuner vill att IVO kortar sina handläggningstider och att ärendena prioriteras, exempelvis ärenden där utförare snabbt måste bytas ut. I skrivelsen uttrycker kommunerna även en önskan om att IVO i god tid ska lämna förhandsbesked om de ärenden som troligtvis får ett avslag.

Den 14 december fattade Storsthlms styrelse beslut om att godkänna skrivelsen till Socialdepartementet.

Vid frågor, kontakta Anna Nerelius
 
Utbildning och arbetskraft
Nu satsar vi på att få fler elever att se möjligheterna med yrkesprogrammen
Foto: Ulrika Pudas
Storsthlms gymnasierapport 2017 visar att elevernas intresse för yrkesprogrammen är fortsatt lågt, vilket utmanar en fortsatt regional tillväxt. För Storsthlms politiska styrgrupp gemensam gymnasieregion är frågan om bristen på sökande till yrkesprogrammen ett av fokusområdena.

– I den politiska styrgruppen pratar vi om hur vi kan få fler ungdomar att söka yrkesprogram för att på så sätt få fler att komma ut på arbetsmarknaden. Då kan återväxten säkras inom branscherna och skapa regional tillväxt. Vi har ett särskilt ansvar att se till att gymnasieutbudet är tillgängligt för alla som vill söka dessa program, säger Ulrika Pudas, processledare på Storsthlm, som stödjer den politiska styrgruppen.

Flera av insatserna sker tillsammans med Arbetsförmedlingen under devisen ”vi vet var jobben finns”. Som en första insats gick Storsthlm och Arbetsförmedlingen samman med en gemensam monteryta på årets gymnasiemässa. 

För frågor, kontakta Ulrika Pudas

Läs mer om den pågående insatsen
 
Sfx - ett kommunalt samarbete som bidrar till ökad sysselsättning
 
Under året har Länsstyrelsen i samarbete med Storsthlm låtit utvärdera Sfx-utbildningarna. Utvärderingen visar att de som gått en Sfx-utbildning har högre sysselsättningsgrad än personer som deltagit i en traditionell Sfi-utbildning.

Utvärderingen pekar på att det finns risk för överlappning mellan olika insatser för nyanlända. Länets kommuner har därför efterlyst ett ökat samarbete med Arbetsförmedlingen, något som sker via Storsthlm, och idag pågår flera processer på både lokal och regional nivå som syftar till att utveckla och fördjupa kommunernas samarbete med Arbetsförmedlingen gällande gruppen nyanlända. Målsättningen är att få till ett effektivare samarbete som bidrar till snabbare arbetsmarknadsinträde. 

För frågor, kontakta Emil Lindqvist
Öppenhet och digitalisering
Öppna data skapar förutsättningar för medborgarnytta och regional tillväxt
Beatrice Sablone, digital strateg på Storsthlm.
Foto: Bengt Säll

I Stockholmregionen har öppna data – data som är fri för vem som helst att ta del av, använda, bearbeta och sprida oavsett syfte – varit centralt i diskussionen om regionens digitalisering. Förutsättningarna kommer nu möjliggöras genom projektet ”Ökad användning av Öppna data i Stockholmregionen”, ett projekt som leds av Stockholms stad. Genom Storsthlm, som medverkar i projektet, kommer alla länets kommuner erbjudas möjligheten att delta.

Storsthlms digitala strateg, Beatrice Sablone, kommer att involveras i Stockholms stads Smart City-arbete, bland annat i just öppna data-projektet, och fungera som en länk mellan projektet och kommunerna i länet. Hon menar att länets kommuner kan ha stor nytta av att samarbeta i digitaliseringsfrågor.

– Medborgarna jobbar och bor kors och tvärs över kommungränserna och förväntar sig att det ”bara ska fungera”, vilket kräver samarbete. Det kan även finnas rent kostnadsmässiga vinster, till exempel att med hjälp av geo-data kunna göra bättre upphandlingar av snöröjning.

– Digitalisering förenklar ju också hanteringen av många andra vardagsnära tjänster, allt från att låna e-böcker på biblioteket till att beställa boendeparkering. Det finns också vinster som inte är direkt synliga. Med sensorer kan man till exempel koppla upp papperskorgar som känner av när de behöver bli tömda, medborgarna slipper överfulla papperskorgar och kommunen minskar onödiga sopbilstransporter, säger Beatrice Sablone.

För frågor, kontakta Beatrice Sablone

Läs mer om regionens digitaliseringsarbete och Öppna data-projektet
 
Beslut från Storsthlms styrelsemöte den 14 december
Den 14 december sammanträdde Storsthlms styrelse och fattade beslut om tre ärenden:  verksamhetsplan och budget 2018, remissvar angående överenskommelse om flyttning till särskilt boende (SÄBO) mellan kommunerna i Stockholms län, samt skrivelsen till Socialdepartementet angående IVO:s handläggningstider av tillståndsprövning för entreprenader inom SoL och LSS-boenden. Vi har gjort en sammanfattning.
På gång
15/1Politisk styrgrupp: Bostadsförsörjning och infrastruktur
24/1Strategiskt nätverk: Kommunal ekonomi
26/1Strategiskt nätverk: Socialtjänst
30/1Strategiskt nätverk: Digitalisering
31/1Politisk styrgrupp: Vuxenutbildning
1/2Strategiskt nätverk: Utbildning
2/2Kommundirektörmöte
6/2Möte med KSO och Storsthlms arbetsutskott
9/2Strategiskt nätverk: Samhällsbyggnad
14/2Strategiskt nätverk: Arbetsmarknad och integration
20/2Möte med Storsthlms arbetsutskott
22/2Styrgrupp Digital agenda Storstockholm 
28/2Regional dialog om vuxenutbildning
7/3Regional dialog om vuxenutbildning

Se hela kalendariet