Miljöutbildning.se
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
EcoEducate
Julens budskap. En hållbarare planet för alla.
 

Ännu kvar på 1990-talet

Ännu baseras vår politik, våra investeringar och infrastruktur på den paradigm som härskade på 1990-talet. Intet nytt, så att säga.

Vad gäller energin, så är det endast runt 20-30% elektricitet som efterfrågas, och den är ju till stora delar förnybar idag. Bra. Men resten av vårt energibehov är….CO2 baserat, just det. Så nu behövs mer radikala planer. Snabbt.
 
Marshall-plan för CO2
Vi vanliga medborgare måste visa vägen eftersom våra politiker inte törs trotsa systemet och därmed riskerar att förlora sina mandat i riksdagen. Alla går runt den heta gröten, ingen törs smaka.

De senaste 20 åren har inte mycket hänt som påverkat våra utsläpp av CO2 totalt sett. Vi har valt att misslyckas. Nu kan vi välja att lyckas. Att vända skutan i en annan riktning.

För det är dina och mina värderingar som styr politiken. Så sätt i gång och styr. Nu.
Gå med fötterna, och pengarna från CO2-fällan. Lär dej mer här nedan t ex!

 
Hitta din berättelse  - din Talanoa-dialog – sprid ett positivt förändringsbudskap

Vill du vara med och lyckas vända skutan tillsammans, genom att berätta bra historier om hur vi lyckats vända nåt dåligt till nåt bra? Förr gick det och det går nu också. Vi har vänt skutan förr, från ett land i krig till ett fredsbeivrande inkluderande land, från fattigt land till rikt land, från fossilt el till förnybar el, och nu från klimatbov till klimatsmart medborgare.

De flesta av oss vill ha en bättre värld, inte bara komma bort från ett problem.
 
Hjälp till att skapa en bra berättelse och berätta den för alla runt dej. Börja idag.

Vad är Talanoa?
 
"Talanoa is a traditional word used in Fiji and the Pacific to reflect a process of inclusive, participatory and transparent dialogue. The purpose of Talanoa is to share stories, build empathy and to make wise decisions, which are for the collective good. The process of Talanoa involves the sharing of ideas, skills and experience through storytelling. During the process, Parties build trust and advance knowledge through empathy and understanding. Blaming others and making critical observations are inconsistent with the building of mutual trust and respect, and therefore inconsistent with the concept of Talanoa. Talanoa fosters stability and inclusiveness in relation to dialogue, by creating a safe space which embraces mutual respect for a platform for decision making for a greater good.”


 
Se mer på:
 

Läs. Utbilda dig! Gör. Gör nu. Handla. Agera. Välj och välj bort. Det finns massor av hjälp att få. Och bra val att göra. Idag, i morgon. nästa vecka...Tips:
Beställ våra kurser innan sista december. 10% rabatt på kurslicenser om du beställer 10 eller fler samtidigt. Välkommen!
Kolla in våra nya uppdaterade kurser www.miljoutbildning.se, med flera filmer och nya övningar ex.vis En hållbar livsstil. Och vägen dit. Välkommen!
Flyget är stötestenen?

Det är nog som alla tror. Utan flyget blir det ingen förändring i vårt beteende. Det är något som de allra flesta i vår del av världen inte är beredda att kompromissa om. Punkt. 

Men visst måste det gå att få till ett ganska miljövänligt flyg. Jo, det går. Men det kostar. Mycket.

 
En t.o.r till Thailand drar cirka 800 liter bensin/biljett. Skulle flyget ta sina miljökostnader och betala den skatt och de avgifter som belastar biltrafiken, skulle en biljett kosta 6000 kr extra. Är du beredd att betala det?

 
Dags för CO2- budget för alla?

Ponera att alla får var sin CO2-budget, att hålla sig med. Det skulle innebära enorma förändringar i vår livsstil, och det är inget många av oss vill befatta oss med. Har du koll på din egen CO2?

Istället distanserar vi oss. Klimatet är inte här, det är där framme typ 2030, 2040 och 2050, så det känns långt borta i tid och rum, och även socialt. Stämmer det in på dej?

Klockan klämtar även för CO2-budgeten på planeten för att vi ska nå 2 graders målet. Kolla nedan. Tick tack. 


www.theguardian.com/environment/ datablog/2017/jan/19/carbon-countdown-clock-how-much-of-the-worlds-carbon-budget-have-we-spent
 
Vår identitet är viktigast
 
Är det så att en ändrad livsstil hotar vår identitet?

Ja, i alla fall om man lyssnar på forskare. Det som är mest intressant är att det egentligen är vårt egenintresse i hälsa (mat, träning m m) och välmående som driver klimatfrågan.

Synergieffekten är högst påtaglig. Det gäller att ta köksingången – inte huvudingången om man vill driva klimatfrågan framåt.

Fokusera hellre på förbättringar i hälsa, välmående, livsstil än på problemen, menar flera forskare. Inte på negativa beteenden.

”Om dom kan - så kan jag”- mentaliteten är viktig. De goda exemplens makt gäller här, människor vill ha och se konkreta åtgärder.

Belöna därför goda exempel!

 
Kolla mer på ex. vis: Prat om klimat:
 
 
 
Hyvla ner uppförsbacken
 
Tänk så här att visionen är starkare än rädslan. Visionen att komma ur problemet och till en bättre värld. Där handlar det om att göra (rätt) val i vardagen.

Våga väga sin  sin förändringsresas bagage och klimatpåverkan. 

Ta en bit i taget. Vad kan Du förändra:
nu, i morgon, nästa vecka osv.

Vad bör Du förändra: nu, i morgon, nästa vecka osv.

Vill du ha hjälp med det, kolla på Klimatkontot. Kanske kan ge lite inspiration.
 

 
Vill du också vara klimatsmart?
 
 
Klimatkommunikation
 
Handlar om 5 % fakta och 95 % pepp. En viss probleminsikt måste finnas men att endast framhäva problem ger ännu större problem har man konstaterat.


Hopplöshet är ett av de största, farligaste problemen.


Goda exempel däremot inspirerar, motiverar, driver fram lösningar, och driver oss framåt.


Har du några goda exempel eller berättelser på lager - dela med Dig dom i jul! 


”Be part of the solution, not part of the problem!”

 
 
Med detta vill vi önska en riktigt god jul. 

Och ett nytt fint hållbart år 2018 med massor av hållbara upplevelser, skön samvaro t ex med vänner och familj, med mindre köttkonsumtion, mindre plast i haven, färskt vatten och näringsrik mat till alla, färre klimatkonflikter och klimatflyktingar, en bättre hälsa och härliga  dagar för alla.

Var ni än väljer att vara. 


Och du, har du en slant över- tänk på:

Rädda barnen, Plan, ActionAid, UNICEF, UNHCR, SOS Barnbyar, Världens barn med flera som, liksom Du, vill vara en "part of the solution". 


 
 
Testa!
HUR BRA LIVSSTIL HAR DU? VÅGA KOLLA!


I vår kurs hittar du flera övningar och värderingsövningar om din hållbara livsstil. 

Hör av dej för mer info! 

 
 
 
Jajjamen! Jag också - för klimatet! Ta dej tid att kolla här!

Har du 16 minuter över av din tid, passa då på att se denna pedagogiska Youtube film om varför vi har klimatproblem, och vad du kan bidra med.
Väldigt sevärt!
I Youtubefilmen Friendly Guide to Climate Change gör de en kort, lättsam och pedagogisk sammanfattning av klimatfrågan. Språket är engelska. 
 
 
 
En hållbar livsstil. Och vägen dit.
Kurs om en hållbarare livsstil. Och vägen dit.Det här är vad en hållbar livsstil handlar om:

Varje beslut vi tar är ett konsumtionsbeslut, och om alla skulle leva och konsumera som vi gör i Sverige skulle det behövas flera jordklot. Vår västerländska livsstil, med alltför hög konsumtion är inte förenligt med en välmående planet. Att ställa om till en mer hållbar livsstil är helt nödvändigt, det är allt fler överens om.

Vi måste ställa krav på det som produceras, och enklast gör vi det genom ta medvetna, hållbara beslut när vi t ex köper saker. Eller att vi låter bli att köpa.

För det måste börja hos oss själva, med ett aktivt beslut att minska vår miljöpåverkan. Din och min. Vi måste få till en förändring av samhällets utformning och hur våra verksamheter genomförs. Fossilt producerat måste bort, och annat måste in är de allra flesta överens om nu. Det måste till en hållbar livsstil. Och vägen dit måste vara klimatsmart och enkel. Hindren måste röjas och här har även politikerna en gigantisk uppgift framför sig. Och fort ska det gå.


I denna kurs tar vi nya tag för att lära oss  ett mer hållbart sätt att leva och handla.
Hemma, på jobbet, resan eller fritiden – överallt. För en hållbar planet. Och för en hållbar livsstil.


Vår kurs En hållbar livsstil. Och vägen dit.

Välkommen!

Vill du veta mer? www.miljoutbildning.se

Kika gärna på nedan videos från kursen. 


 


Kika på denna film om
Livsstil och konsumtion
som är en av 12 filmer i vår kurs

En hållbar livsstil. Och vägen dit. 
 


Eller denna film om Livsmedel - en video från kursen

En hållbar livsstil. Och vägen dit.

Hur ser dina inköp och matvanor ut? 

Vill du veta mer om kursen hör av dig! 
Inte alltid ny-nytt, men ändå nytt. Testa!

EcoEducate - miljö och hållbarhetsutbildningar på nätet

Nu uppdateras i stort sett alla våra kurser. Mer film, kortare avsnitt och superaktuellt innehåll. Välkommen att testa oss!

Grundkurser

EcoEducate Basics 1 – grundläggande miljö- och hållbarhetsutbildning del 1

EcoEducate Basics 2- grundläggande miljö- och hållbarhetsutbildning del 2

EcoDriving – sparsam körning teori

EcoEducate Care – grundläggande miljö- och hållbarhetskurs för vårdsektorn

Environmental training on the internet Livsstilskurser

En hållbar livsstil. Och vägen dit.

Fortsättningskurser

Maten och miljön - fortsättningskurs matens klimat- och miljöpåverkan.

CSR - Grunderna.

CSR- Utökad, för verksamhetsansvariga.

Jordens resurser - om vårt resursutnyttjande på planeten. Med innehåll som Ekosystemtjänster, Kemikalier, Resursanvändningen, Cirkulär ekonomi samt Energiomställningen.

Hållbarhet och miljöpåverkan - om människans påverkan på planeten och några av dess konsekvenser. Med innehåll som Klimatet, Planetens gränser samt Klimatanpassning