Just nu pågår Sveriges största kontorsflytt på över ett decennium när SEB etablerar sig i sitt nya kontor i Arenastaden intill Mall of Scandinavia. I maj 2016 flyttade 2 500 medarbetare in och övriga 2 000 anländer i vår. Men det här är inte bara Sveriges största kontor, i en tävling arrangerad av Lokalnytt.se har det utsetts till Sveriges snyggaste 2017.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
NYHETSBREV 17Se ljuset i Sveriges snyggaste kontor

Just nu pågår Sveriges största kontorsflytt på över ett decennium när SEB etablerar sig i sitt nya kontor i Arenastaden intill Mall of Scandinavia. I maj 2016 flyttade 2 500 medarbetare in och övriga 2 000 anländer i vår. Men det här är inte bara Sveriges största kontor, i en tävling arrangerad av Lokalnytt.se har det utsetts till Sveriges snyggaste 2017.
 
I det här nyhetsbrevet får du följa med och se huset ur ett belysningsperspektiv.

Klicka på bilderna se dem i större format och alla detaljer.
 
Mycket nöje!


Ett magnifikt bankpalats

Med ett hyresavtal på 72 000 kvm som löper på 20 år har man lagt ner mycket möda på att få ett funktionellt och flexibelt hus som håller över tiden. Stramt utåt och varmare inåt, var SEB:s önskan. Fastigheten består av tre huskroppar kallade S, E och B, som knyts samman av terrasser och gångbroar på plan 7 samt via förbindelser under mark.

SEB har anlitat Wingårdh Arkitekter samt ÅF Lighting vars stora utmaning var att trots storleken på projektet skapa en miljö som inte känns enformig och förutsägbar. Trendriktigt berättar de olika huskropparna invändigt en historia baserat på ett eget tema; urbant, hemma hos och parken.


Fasadbelysning som skapar identitet

Armaturerna till den dekorativa midjan i mitten på fasaden är modifierade så att de kan skifta från vitt till ”SEB-grönt”. En annan effekt syns högst upp i högdelen som vetter mot syd. Under sena kvällar och på natten lyses hela rummet upp i grönt.

 


Ljuset finns utan att ta plats

Ljuset är diskret och bidrar till en lugn miljö utan att ta upp plats. I de allmänna utrymmena och mötesrummen är det släpljus som lyser upp och reflekterar mot väggar och draperier. Det kompletteras med infällda downlights och spotlights som accenter och funktionsbelysning, vikla skapar liv och kontraster.
 
För att få till lösningar som håller för ett så stort hus testades många i full skala på uppbyggda provytor. I hyran ingick ett traditionellt täckande allmänljus. Trots att utförandet har ändrats radikalt har varken kostnaden eller energiåtgången ökat. En bidragande orsak var att man höll nere antalet leverantörer och typer av armaturer. Exempelvis köptes det in 8 000 downlights som gjorde upphandlingen kostnadseffektiv.

 


Det bästa ljuset är gratis
 
SEB går emot trenden med aktivitetsbaserade kontor och ger alla anställda en egen arbetsplats, från plan 4 och uppåt. I den öppna planlösningen strömmar dagsljuset in och tas optimalt till vara via intelligent styrning. Längs ytterväggarna löper en rad med infälld allmänbelysning och där kontorsrummen öppnar upp sig in mot mitten finns det en parallell rad.
 
Över arbetsplatserna har ljusets ställts in till en min nivå på 300 lux. När solen ligger på fasaden dämpas den yttre raden med belysning så att ljuset i rummet fortfarande upplevs som jämnt. Det direkta solljuset dämpas manuellt med skira gardiner och när någon behöver extra ljus kompletteras det med en skrivbordslampa.

 


Artium flödande i ljus

I de fyra atrierna har belysningen generellt en kallare blå ton för att blanda sig med det generösa dagsljuset. De är inredda med ett varierat utbud av mötesplatser i olika storlekar där det största atriet rymmer 2 000 personer. Ljuset från miljöbelysningen en fått varmare ton för att förstärka den ombonande känslan i inredningen.

 

 
Ny modern nordisk konst i olika teman

Inför flytten sålde SEB delar av sin konstsamling för att kunna investera 50 miljoner kronor i ny modern, nordisk konst. Konsten är en del av inredningen och har valts utifrån olika teman för respektive huskropp. Bilderna ovan visar S-huset med temat ”hemma hos” där all konst visar människor. Runt om i hela huset har uttag förberetts för flexibel punktbelysning av konstverken.


Lunch serveras för 3000 personer

Husets interna restaurang har möjlighet att servera 3000 luncher per dag. Istället för en stor matsal fördelas sittplatserna på ett antal olika rum som har möjlighet att avgränsas med skjutdörrar och draperier. I de större rummen används olika typer av pendlade armaturer för att skapa variation och rum i rummet.

 

Hur skapar man 600 unika mötesrum?

För att skapa mångfald och variation i det stora huset har samtliga mötesrum gjorts unika på något sätt. Alla har de olika storlekar och dimensioner. Möbler, material och färgsättning varierar.
 
Utöver det har man använt miljöskapande pendel- och golvarmaturer samt dekorativ effektbelysning från ett sextiotal leverantörer. Det återkommande släpljuset på väggar och draperier jämnar ut skillnaderna mellan rummen med respektive utan fönster mot fasaden.

Alla mötesrum har fyra förinställda ljusscenarier varav några är synkroniserade med teknik som projektorvisning, videokonferens etc.

 


Hörsalar med justerbart dagsljus

Den stora hörsalen (ovan) ligger mellan två atrier i mittenhuset. En särskilt fin detalj är fönstren som släpper in dagsljus och skapar kontakt mellan de två atrierna. I fönsternischerna finns vinklingsbara lameller som kan styras tillsammans med de olika förinställda ljusscenarierna.

 
Arkitekter och belysningskonsulter
 

Interiör gestaltning och planlösning
Wingårdhs Arkitekter

Ljusdesign
ÅF Lighting
Eco Lightlink
Det enda man undrar över...var förvaras pengarna?
Lasse Olsson Photo fotograferar inredning, arkitektur och belysning. Mitt nyhetsbrev kommer ut 6-8 gånger per år och presenterar fotograferade projekt samt rapporter från möbelmässorna i Stockholm och Milano.