Gemensam nyhetsbrev mellan Storsthlm och Hälso- och sjukvårdsförvaltningen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
 
Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård
 
Till registrator: Vänligen sänd informationsbrevet vidare till förvaltningschefer inom äldreomsorg, socialtjänst eller motsvarande, samt MAS.

Du läser nu det första nyhetsbrevet från Storsthlm och Stockholm läns landsting om det gemensamma arbetet kring patienternas och brukarnas utskrivning från slutenvård. Vår tanke är att detta nyhetsbrev ska ge er information om det pågående arbetet med att förbereda både landstinget och kommuner inför den nya lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård som börjar gälla 1 januari 2018. Information kommer löpande att läggas upp på Vårdgivarguiden och på Storsthlms hemsida.
Ny tidsbegränsad regional överenskommelse kring samverkan vid utskrivning
 

Överenskommelsen syftar till att främja ett gemensamt utvecklingsarbete och stärka samverkan mellan kommuner och landsting vid utskrivning från sjukhus. Överenskommelsen beskriver hur berörda aktörer ska arbeta utifrån den nya lagen Till överenskommelsen följer en handlingsplan som beskriver utvecklingsområden och aktiviteter under 2017-2019. Läs mer om den regionala överenskommelsen här.
Ny riktlinje och nya rutiner för utskrivningsprocessen
 

I handlingsplanen beskrivs bland annat att riktlinje och rutiner för verksamheterna ska utformas. Den gemensamma riktlinjen och rutinerna beskriver hur aktörerna ska samverka enligt den nya lagen. Både riktlinje och rutiner utformas i tätt samarbete med representanter från både landstinget och kommunerna.
Vad händer nu?
 

För att säkerställa att den nya utskrivningsprocessen fungerar väl för den enskilde krävs det att berörda verksamheter har haft möjlighet att utbildas i de nya rutinerna och att adekvat IT-stöd finns på plats. För den somatiska vården innebär detta att WebCare måste anpassas. Både utbildning i de nya rutinerna och införandet av ett uppdaterat WebCare kommer att vara klart under våren 2018. I samband med detta börjar den nya utskrivningsprocessen att gälla, exakt datum kommer att kommuniceras i bland annat detta nyhetsbrev. Mellan den 1 januari och datumet, då den nya utskrivningsprocessen börjar tillämpas, gäller samma rutiner för utskrivningsprocessen som idag.
Har ni några frågor kring det pågående arbetet, kontakta gärna ansvariga projektledare Charlotte Damberg, charlotte.damberg@storsthlm.se eller Gunilla Benner-Forsberg, gunilla.benner-forsberg@sll.se