Miljöutbildning.se
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
EcoEducate
Handla klimatsmart. Oavsett vad du gör eller köper. Alltid.
 

Så där ja. Nu är senaste klimatmötet avklarat. Vem trodde i ärlighetens namn att vi rika länder skulle ge upp nåt av vår livsstil så lätt? Ärligt talat. Trodde du det?

Det man kunnat ta fram är ett förslag på regelverk som länderna kommer att jobba vidare med inför nästa års möte då detta ska spikas, och där ingår hur länderna ska redovisa sina utsläpp. Återstår att se hur det går med det.

Och där till den stora viktiga frågan. Du och jag. 

Hur mycket har du minskat på ditt fotavtryck senaste året? Veckan? Sen förra julen? Tillhör du dem som fortsätter i samma gamla vanliga spår. Ja, alla andra gör ju det så varför ska jag ändra mej? 

Inte mycket har hänt v g vårt beteende. Vi lever och frodas och släpper ut koldioxid som aldrig förr. Hur gör man då för att få fart på vårt klimatsmartare beteende? Jo, Man måste våga börja!


Läs. Utbilda dig! Gör. Gör nu. Handla. Agera. Välj och välj bort. Det finns massor av hjälp att få.


Kolla bara några här. Nätet är fullt av bra tips. Några exempel:


http://energismartahem.se/blog/bli-mer-klimatsmart-hemmet/

http://www.wwf.se/wwfs-arbete/klimat/earth-hour/klimatsmarta-recept/1588780-eh-recept-2017-samlingssida

http://www.wwf.se/wwfs-arbete/ekologiska-fotavtryck/kottguiden/1595300-wwfs-kottguide?gclid=Cj0KCQiAl8rQBRDrARIsAEW_To-uwui2gidFxHOyuz7ZDtuw-r9OmUX_m3Z6fOWtTEMEieyt1TjXV-UaAlVQEALw_wcB

https://www.transportstyrelsen.se/sv/luftfart/Miljo-och-halsa/Berakna-resans-utslapp/

https://sl.se/

http://www.reseplaneraren.skanetrafiken.se/querypage_adv.aspx

https://reseplanerare.vasttrafik.se/bin/query.exe/sn


Beställ våra kurser innan sista december. 10% rabatt på kurslicenser om du beställer 10 eller fler samtidigt. Välkommen!

Kolla in våra nya uppdaterade kurser www.miljoutbildning.se, med flera filmer och nya övningar ex.vis En hållbar livsstil. Och vägen dit. Välkommen!
Rekord efter rekord i topp
 
Koldioxidhalten slår rekordnivåer. Igen.
 
Meteorologiska världsorganisationen rapporterar att från år 2015 till 2016 har koldioxidnivåerna i atmosfären ökat snabbare än någonsin, från 400 miljondelar, till 403,3 miljondelar på ett år, en 50 procent snabbare ökning än snittet under det senaste årtiondet. Så höga siffror på koldioxidhalter tror man sig aldrig haft på miljontals år.
 
Alarmerande och chockerande siffror, anser forskare, som anser att detta är en väldigt stark signal till politiker och näringsliv att påskynda utfasningen av koldioxidutsläpp.

– Det här är chocksiffror. Det visar att något i naturen händer, som inte ska hända. Vi inom forskarvärlden har sett det här komma.” säger Johan Rockström, en av experterna.

Läs mer: https://public.wmo.int/en/media/press-release/greenhouse-gas-
concentrations-surge-new-recordhttps://www.svt.se/nyheter/
vetenskap/sa-ska-vi-undvika-de-varsta-klimatforandringarna

 
Vatten det nya guldet?
 

Sommaren 2017. Vattenbrist i stora delar av landet. Minns du?
 
När det väl regnade var det  mindre skurar som kom och inga stora skyfall. Vatten-nivåerna, som redan var låga, fortsatte att vara låga.
 
De stora vattenmagasinen, som ska lagra grundvatten, tömdes och tog sedan lång tid på sig att fyllas på igen.

Så har det hållit på hela våren och sommaren i stora delar av våra tätbefolkade områden i Svealand och Götaland.

Förutom dricksvattenbristen för människor och djur som vi haft, hade vi även stor brandrisk, förtorkade skördar och matbrist för våra husdjur, och mindre med fisk i åar och floder, som några av  konsekvenserna.

Vad kan man göra då? Massor! 

Vad vi än gör för att använda mindre vatten spelar roll. Men för att använda mindre mängder vatten krävs tanke. Tänka efter före. Ändra vanor som sitter rotade som granit i våra kroppar. Hugg i stenen nu. Förändra.

För Du vet väl att:
Vi gör av med uppemot 140 liter vatten på tio minuters duschande.

Allt vi producerar behöver vatten, så ju mer vi konsumerar - handlar prylar, köper och äter mat och drycker - desto mer vatten gör vi av med.

Vi är så bortskämda med vårt viktigaste livsmedel - vattnet - att vi till och med spolar toaletterna med det, utan eftertanke. 

Att det mesta som vi köper tillverkas utanför landets gränser, med det vatten som finns i dessa länder, ibland fattiga länder utan ordentlig nederbörd och vattenrening, eller med för mycket nederbörd när den väl kommer. 
 
Kolla in mer här om vatten:

https://www.youtube.com/watch?v=qoAOP4eNDmo

och här

http://www.wwf.se/wwfs-arbete/ekologiska-fotavtryck/kottguiden/kott-och-vattenatgang/1628881-wwfs-kottguide-kottets-vattenavtryck
 
Havet - en plastsoptunna!

Haven och sjöarna består av plastskräp. Mer och mer plastskräp. 
 
 
Marint skräp är ett av vår tids största miljöproblem. Upp emot 13 miljoner ton skräp hamnar i haven varje år, det mesta av det är plast.

I dagsläget är 93 procent av all plast nyproducerad och endast en tredjedel av de 50 miljoner ton plastavfall som uppstår, sorteras eller återvinns. Men EU-kommissionen och industrin är inte ense om orsaken till att plaståtervinningen inte tar fart.

Plast i haven är ett enormt problem, både i Sverige och världen över. Om vi inte gör något kan det komma att finnas mer plast än fisk i haven år 2050, tror insatta.
 
Naturen kan inte bryta ner och omhänderta plasten. Istället smulas den sönder och blir till mikroplaster som skadar miljö och djurliv. Mer än 1 miljon fåglar och 100 000 däggdjur dör varje år efter att ha fastnat i eller ätit plast som finns i havet.

Plasten är också en hälsorisk för oss människor eftersom forskare har hittat mikroplaster i fisken vi äter.
 
Plast som hamnar i haven är också en källa till att farliga kemikalier sprids. Dels kan plasten i sig innehålla hormonstörande och cancerogena tillsatser, dels kan plasten fungera som en magnet för olika kemikalier.
 
Plasten- är den vår nya religion? Vad kan du göra själv?

En miljon ton plast använder vi i Sverige varje år. Visst är plasten praktisk, men den kan vara dålig för både miljön och din hälsa. Vi tipsar om hur du gör för att hålla igen.

Kika nedan:

https://kemikalieribarnsvardag.se/sv/

https://www.radron.se/guider/sa-borjar-du-plastbanta/

 
Vill du också vara klimatsmart?
 

World Economic Forum uppmärksammar ReTuna Återbruksgalleria i Eskilstuna, ett shopping avsett för reparerade och up-cyclade (det vill säga att gamla uttjänta prylar får ett nytt och kanske bättre liv - upcycling, återbruk. Kolla själv:

https://www.weforum.org/agenda/2017/04/
recycled-shopping-centre-sweden-
plastics-circular-economy/


 
 
Testa!
Hur bra koll har du på vad som är ok och vad som inte är en hållbar livsstil? 

I vår kurs hittar du flera övningar och värderingsövningar om din hållbara livsstil. 

Hör av dej för mer info! 

 
 
 
Jag också - för klimatet!

Har du 16 minuter över av din tid, passa då på att se denna pedagogiska Youtube film om varför vi har klimatproblem, och vad du kan bidra med.
Väldigt sevärt!
I Youtubefilmen Friendly Guide to Climate Change gör de en kort, lättsam och pedagogisk sammanfattning av klimatfrågan. Språket är engelska. 
 
 
 
En hållbar livsstil. Och vägen dit.
Kurs om en hållbarare livsstil. Och vägen dit.Det här är vad en hållbar livsstil handlar om:

Varje beslut vi tar är ett konsumtionsbeslut, och om alla skulle leva och konsumera som vi gör i Sverige skulle det behövas flera jordklot. Vår västerländska livsstil, med alltför hög konsumtion är inte förenligt med en välmående planet. Att ställa om till en mer hållbar livsstil är helt nödvändigt, det är allt fler överens om.

Vi måste ställa krav på det som produceras, och enklast gör vi det genom ta medvetna, hållbara beslut när vi t ex köper saker. Eller att vi låter bli att köpa.

För det måste börja hos oss själva, med ett aktivt beslut att minska vår miljöpåverkan. Din och min. Vi måste få till en förändring av samhällets utformning och hur våra verksamheter genomförs. Fossilt producerat måste bort, och annat måste in är de allra flesta överens om nu. Det måste till en hållbar livsstil. Och vägen dit måste vara klimatsmart och enkel. Hindren måste röjas och här har även politikerna en gigantisk uppgift framför sig. Och fort ska det gå.


I denna kurs tar vi nya tag för att lära oss  ett mer hållbart sätt att leva och handla.
Hemma, på jobbet, resan eller fritiden – överallt. För en hållbar planet. Och för en hållbar livsstil.


Vår kurs En hållbar livsstil. Och vägen dit.

Välkommen!

Vill du veta mer? www.miljoutbildning.se

Kika gärna på nedan videos från kursen. 


 


Kika på denna film om
Livsstil och konsumtion
som är en av 12 filmer i vår kurs

En hållbar livsstil. Och vägen dit. 
 


Eller denna film om Livsmedel - en video från kursen

En hållbar livsstil. Och vägen dit.

Hur ser dina inköp och matvanor ut? 

Vill du veta mer om kursen hör av dig! 
Kollektivt alltid.

EcoEducate - miljö och hållbarhetsutbildningar på nätet


Grundkurser

EcoEducate Basics 1 – grundläggande miljö- och hållbarhetsutbildning del 1

EcoEducate Basics 2- grundläggande miljö- och hållbarhetsutbildning del 2

EcoDriving – sparsam körning teori

EcoEducate Care – grundläggande miljö- och hållbarhetskurs för vårdsektorn

Environmental training on the internet Livsstilskurser

En hållbar livsstil. Och vägen dit.

Fortsättningskurser

Maten och miljön - fortsättningskurs matens klimat- och miljöpåverkan.

CSR - Grunderna.

CSR- Utökad, för verksamhetsansvariga.

Jordens resurser - om vårt resursutnyttjande på planeten. Med innehåll som Ekosystemtjänster, Kemikalier, Resursanvändningen, Cirkulär ekonomi samt Energiomställningen.

Hållbarhet och miljöpåverkan - om människans påverkan på planeten och några av dess konsekvenser. Med innehåll som Klimatet, Planetens gränser samt Klimatanpassning