Gröna Bilisters nyhetsbrev
 
 
Tjänstebilsutmaningen snabbar på omställningen till fossilfria transporter

Den 5e oktober lanserades initiativet Fossilfritt Sverige “Tjänstebilsutmaningen”. Satsningen riktar sig till företag, kommuner och organisationer som vill vara med och driva omställningen mot ett fossilfritt samhälle. De företag som antar utmaningen ska erbjuda eller planera att erbjuda enbart el-, laddhybrid- eller biogasbilar som tjänste- eller förmånsbilar senast år 2020. 

The sky is the limit. Svante Axelsson, Nationell samordnare Fossilfritt Sverige och Martin Prieto Beaulieu, Gröna Bilister. Bild: Filippa Bohlin.


Läs mer
Gröna Bilister en av finalisterna till
E-prize 2017! 

 
E-prize är Sveriges största energipris som Veckans Affärer delar ut tillsammans med EON. Det är nionde året som priset delas ut till de allra smartaste svenska energiinnovationerna.

Gröna Bilister gick hela vägen till final i kategorin "Hållbara transporter", men tyvärr fick vi se oss besegrade av företaget Loop Rocks. Vi gratulerar och satsar högre nästa år!

Läs mer
Här är vinnarna
 
Fortsatt fokus på Beteendet, Bilen och Bränslet när Gröna Bilister blickar framåt

I slutet på september samlades delar av Gröna Bilisters styrelse i Vittsjö för att dryfta strategiska frågor och staka ut vägen inför kommande år. Vad blir viktigt framöver för att snabba på omställningen till en hållbar mobilitet och grön bilism? 

Stort tack alla medlemmar som gav oss input via webbenkäten! Under länken har vi sammanställt en del av era svar.

Läs mer
 
Läs hela numret av "Tjänstebilen"

Tjänstebilen är en webbsida skapad av Mediaplanet som publicerar inspiration, information och repotage relaterat till fordon och tjänstebilar.

I deras senaste lösnummer som gick ut i riksmedia med Dagens Industri finns många repotage från oss på Gröna Bilister. Ta en titt! 

Läs hela numret
Kör smart och tanka rätt!
 
"Biogasen produceras i Sverige, kanske till och med i din egen hemkommun, under svenska arbetsförhållanden och med svenska råvaror. Bättre kan det inte bli! För vem vill egentligen köra sin bil tankad med rysk diesel, eller drivmedel som kan bidra till skogsskövling i Sydostasien?"  


Läs mer
 
Gröna Bilister ger sina synpunkter på promemorian om miljöinformation om drivmedel

Under parollen Jag Vill Veta har Gröna Bilister i flera år drivit kampanj för att alla drivmedel ska klimat- och ursprungsmärkas vid pumpen eller laddstationen. Nu har vi svarat på en remiss av Energimyndighetens utredning av hur en sådan märkning bör utformas. Förhoppningsvis kommer det ett riksdagsbeslut om detta nästa år.

Läs Gröna Bilisters svar
 
Kilometerskatt för personbilar utreds

I ett nytt tvåårigt projekt ska IVL Svenska Miljöinstitutet undersöka effekterna av att införa en kilometerskatt på personbilar.

– Vi går mot en allt mer automatiserad och elektrifierad fordonsflotta, vilket i grunden är positivt, men när den fossildrivna biltrafiken minskar och vi tankar mindre bensin och diesel kan skatteintäkterna minska. Samtidigt finns också en risk att körsträckorna ökar, i takt med att självkörande fordon blir lättillgängliga och billiga, säger Anders Roth, projektledare vid IVL. 


Läs mer om utredningen
Regeringen satsar på kombinerad mobilitet

Kombinerad mobilitet, som ibland även kallas Mobilitet som en tjänst, är en av nyckelfrågorna för regeringens strategiska samverkansprogram Nästa generations resor och transporter.

Nu startar projektet Kombinerad mobilitet i Sverige, KOMPIS, med aktörer som Västra Götalandsregionen och Samtrafiken, med stöd av Vinnova.

Enligt projektledare Per-Erik Holmberg kommer de första mobilitetstjänsterna att finnas tillgängliga redan under vårvintern 2018. Visionen är att vi år 2028 primärt reser med hjälp av delade mobilitetstjänster.

Illustration: Itziar Castany Ramirez

Läs mer
 
Elbilspoolen Move About erbjuder Gröna Bilisters medlemmar förmånlig medlemsrabatt!

Du vet väl att du som är medlem hos Gröna Bilister kan förflytta dig ännu mer hållbart via elbilspoolen Move About? Som medlem i Gröna Bilister kan vi erbjuda dig de 3 första månaderna i Move About kostnadsfritt och därefter halva priset på bilpoolsmedlemskapet. 


Läs mer och ta del av erbjudandet
Nya bilar minskade med 3,1 procent i september

Dieselbilar uppgick till 47,1 procent av nyregistreringarna, en minskning med 
1,4 procentenheter jämfört med september föregående år. Personbilar som kan drivas med el, etanol eller gas stod för 13 procent av nyregistreringarna, jämfört med 10,9 procent under september 2016.

Läs statistiknyhet från SCB och Trafikanalys
 

Ju fler vi är desto roligare blir det!

Gröna Bilister behöver din hjälp att värva nya medlemmar. Ju fler vi är desto större potential har vi att nå fram med vårt budskap om att transportsystemet måste anpassas till planetens gränser, med människan i fokus. Vi är evigt tacksamma för ditt stöd och hoppas du vill uppmuntra familj, vänner och bekanta att bli medlem hos oss!

Värva en medlem till Gröna Bilister 
 
 
Följ oss i sociala medier 
 Följ              Följ             Följ