Vad är Du tacksam över i ditt liv?
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Herdens tankar...
 
Ett av de första orden en lär sig säga på de flesta språk är Tack.
Jobbar man dessutom i kyrkan eller som jag är en notorisk kaffedrickare, så utökas snart orden till ”En kopp kaffe, Tack”
 
Detta lilla ord, som liksom hänger som en svans där längst bak i meningen, Tack, är så oerhört viktigt. En del kallar det smörjmedlet i sociala sammanhang. Ett litet ord som kan förhindra att det gnisslar eller skaver.
 
För visst låter det mycket trevligare med ”Kan jag få en kopp kaffe, Tack?” än det lite mer rumphuggna ”Kan jag få en kopp kaffe?” Eller ännu värre, ”En kopp kaffe.” Det sista blir mer en upplysning än en fråga. Lite artighet skadar inte, utan underlättar allt som oftast.
 
När man så börjar tänka på detta, och faktiskt säga Tack, får i alla fall jag upp ögonen för hur mycket jag har att vara tacksam över.
Jo, nog muttrar även jag över den där tvätthögen och disken, tills jag inser att jag egentligen borde vara tacksam över att jag har så mycket kläder att det bildar högar, att jag har möjlighet att tvätta dem och skåp att förvara dem i. Disken blir ett tecken på att jag fått äta mig mätt i dag också. Dammsugaren blir ett tecken på att jag har ett hem att bo i som används och där jag lever, rör mig och är till.
 
Så ofta vi glömmer att Tacka, inte bara varandra, utan även vår Herre, för allt det vi har. För allt det vi kan.
Jag läser igenom det jag skrivit och sänder en tacksamhetens tanke till den som en gång lärde mig att läsa. Jag skriver detta på en dator, och är tacksam över att jag både har tillgång till den moderna tekniken och möjlighet att bruka den.
 
Vad är Du tacksam över i ditt liv?

                                                        Maria Scharffenberg, kyrkoherde
 
Internationales Chorkonzert mit Victoriaförsamlingens kyrkokör
 
Fredagen den 29 september kl 19:00
i Kaiser-Wilhelm-Gedächtnis-Kirche vid Breitscheidplatz 


"In Berlin gibt es ungefähr 100 christliche fremdsprachige Gemeinden. Sie kommen aus ganz Europa, dem Nahen, Mittleren und Fernen Osten, aus Afrika und Amerika und sind hier zu Hause – manche schon seit 100 Jahren, andere erst seit kurzem. Die Musik bringt sie an diesem Abend zusammen."
 
Den Helige Mikaels dag
 
Söndagen den 1 oktober kallas den Helige Mikaels dag. Vi firar högmässa klockan 11:00 och Victoriaförsamlingens kyrkokör medverkar. Dagen berättar om ärkeängeln Mikael som kämpar mot det onda genom att slåss mot draken
(Uppenbarelseboken 12:7-12).
I kyrkan är temat denna söndag änglarna. En berättelse är om Jakob som i en dröm får se änglar gå upp och ner mellan himlen och jorden (Första Moseboken 28:10-17). 
 
Familjegudstjänst med tacksägelseauktion
 
Söndagen den 8 oktober klockan 11:00
firar vi familjegudstjänst och Victoriaförsamlingens barnkör medverkar med skönsång. Efter gudstjänsten, till kyrkkaffet, håller vi auktion på de gåvor ni tagit med.
Kanske sylt och marmelad, bröd och grönsaker, frukt och bär eller en hembakad kaka.
 
Kanelbullens dag - 4 oktober!
 
Doften. Formen. Smaken.
Kanelbullen firas alldeles extra med en egen dag den 4 oktober. 
Kom hit och fika i caféet eller köp med dig en påse hem! Smila in dig hos chefen och bjud på det bästa jobbfikat 'aller Zeiten'. Förutom de klassiska kanelbullarna kommer det naturligtvis att finnas variationer samt glutenfritt och veganalternativ.