Gröna Bilisters nyhetsbrev
 
 
Både biodrivmedel och el behövs för att nå 2030-målet

I somras presenterade Energimyndigheten nya siffror på hur mycket drivmedel av olika slag som säljs i Sverige, och hur mycket de påverkar klimatet. Elen är fortfarande marginell men ger stor klimatnytta. För att hinna minska tranportsektorns klimatpåverkan med 70 % till år 2030 måste vi också satsa på biodrivmedel. Alla biodrivmedel som säljs i Sverige minskar klimatpåverkan med mer
än hälften jämfört med det fossila alternativet. Biogasen måste ges en skjuts framåt och etanolen
måste räddas.

Läs mer
10 reformer för att underlätta kommunernas arbete med fossilfria transporter

I måndags presenterade Svante Axelsson, nationell samordnare för Fossilfritt Sverige, tio reformförslag till riksdag och regering för att underlätta kommunernas arbete med fossilfria transporter.
 
- Kommunerna är motorn i arbetet för att nå de nationella utsläppsmålen. De behöver få ökade friheter att utforma sitt arbete med transportsektorn så att de som vill gå före in hindras av ett stelbent regelverk, säger Svante Axelsson.

Läs mer
 
Gröna Bilister sätter fokus på kommunerna

I höst drar Gröna Bilister igång projektet Gröna kommuner på väg 2017. Vi kommer att skriva en handbok i att tillämpa Trafikverkets fyrstegsprincip, fylld med konkreta erfarenheter från kommuner som försökt skapa en människovänlig infrastruktur där nya bilvägar inte behövs. Vi kommer också att utveckla de kommunala 2030-indikatorerna, som följer utvecklingen mot fossilfria vägtransporter. Hör gärna av er till oss med tips och förslag!


Läs mer
 
 
Ny rapport visar att elbilar kan utgöra 50 procent av nybilsförsäljningen i Europa 2030

Att elektrifiera halva fordonsflottan till 2030 skulle endast höja behovet av elproduktion med 4 procent, vilket kan mötas med förnybar produktion som blir billigare med tiden. 

Rapporten är skriven av Christian Berggren och grundaren till Gröna Bilister, Per Kågeson för Transport & Environment.  

Läs hela rapporten

 
Gröna Bilister testar Volkswagen E-Golf

E-Golf är en bra temperaturmätare på elbilens snabba utveckling; det är bara två år sedan den lanserades, men nu får den fler hästar och framför allt bättre räckvidd. Men grunden är den samma; detta är bilen bil, nu på el.

Kan den goda räckvidden, hög kvalitén och det säkra utförandet väga upp för priset?  Läs hela testet
 
Tummen ner för östlig förbindelse - bra prioritering i den nationella planen!

Finansborgarrådet har gett beskedet att Stockholms stad inte vill vara med och betala för Östlig förbindelse. Det verkar vara spiken i kistan för den östra planerade trafikleden, i alla fall för tillfället. Gröna Bilister jublar och ser detta som ett nödvändigt steg i rätt riktning om vi ska ha chans att nå målet om en fossiloberoende fordonsflotta.

Östlig förbindelse kallas den planerade sträckan som skulle binda samman Södra och Norra länken genom en bergtunnel under Saltsjön, men planerna verkar gå om intet. Förra veckan kom ett negativt besked från Trafikverket om Östlig förbindelse och nu säger även Sverigeförhandlingen nej.

Lyssna på vad de olika partierna tycker i frågan
DN: Sverigeförhandlingen stoppar östlig förbindelse
Den nationella transportplanen 2018-2029
 
Klimatministern om Volvos utsläpp: ”Väldigt dåligt”

Klimatminister Isabella Lövin (MP) upprörs över uppgifter om att en av Volvos nya bilmodeller enligt ett test släpper ut långt mer kväveoxider än företagets officiella siffror. Volvos lyxiga stadsjeep XC90 släpper ut 15 gånger mer kväveoxider vid verklig körning än vad som anges i de officiella testresultaten, enligt ett test utfört av den brittiska organisationen Emissions analytics på uppdrag av tidningen Auto motor & sports tyska kollegor.
– Konsumenterna måste kunna lita på biltillverkarna, säger hon.

Läs mer
Kina sällar sig till skaran som planerar förbud mot bilar med förbränningsmotorer

Bilindustrin chockades när Kina, världens enskilt största nybilsmarknad, den 13 september meddelade att man arbetar för ett totalförbud mot produktion och försäljning av nya bilar med förbränningsmotorer.

Landet väljer därmed att styra in på samma fossilfria väg som flera andra länder, bland andra Storbritannien, Norge, Frankrike, Tyskland och Indien. Norge står för det mest ambitiösa målet, där inga diesel- eller gasdrivna bilar får säljas efter år 2025. När hänger Sverige på?

Läs mer
 
Elbilspoolen Move About erbjuder Gröna Bilisters medlemmar förmånlig medlemsrabatt!

Du vet väl att du som är medlem hos Gröna Bilister kan förflytta dig ännu mer hållbart via elbilspoolen Move About? Som medlem i Gröna Bilister kan vi erbjuda dig de 3 första månaderna i Move About kostnadsfritt och därefter halva priset på bilpoolsmedlemskapet. 


Läs mer och ta del av erbjudandet
Högsta andelen "miljöbilar" sedan slutet på 2015. Upp 4,3 procent. 

Under augusti månad 2017 nyregistrerades 31 373 personbilar, en ökning med 8,9 procent jämfört med augusti månad föregående år. Dieselbilar uppgick till 46,6 procent av nyregistreringarna, en minskning med 1 procentenhet jämfört med augusti föregående år. Personbilar som kan drivas med el, etanol eller gas stod för 13,7 procent av nyregistreringarna, jämfört med 8,8 procent under augusti 2016.

Läs pressmeddelandet från Trafikanalys 
 

Ju fler vi är desto roligare blir det!

Gröna Bilister behöver din hjälp att värva nya medlemmar. Ju fler vi är desto större potential har vi att nå fram med vårt budskap om att transportsystemet måste anpassas till planetens gränser, med människan i fokus. Vi är evigt tacksamma för ditt stöd och hoppas du vill uppmuntra familj, vänner och bekanta att bli medlem hos oss!

Värva en medlem till Gröna Bilister 
 
 
Följ oss i sociala medier 
 Följ              Följ             Följ