Årets häftigaste evenemang för alla som spelar saxofon!
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Illustration: Anna Hennerdahl
DATUM 26–28/1 2018
PLATS Musikaliska/Nybrokajen 11, Stockholm.
MÅLGRUPP Alla som spelar saxofon från 10 år; Amatörer, elever, studenter och pedagoger.
PRIS VUXEN 900 kr ordinarie /800 kr för RUM- och SOF-medlem
PRIS UNGDOM 500 kr ordinarie /400 kr för RUM- och SOF-medlem, t.o.m. 25 år. I priset ingår t-shirt och fika men inte lunch/mat.
ANMÄLAN Senast 15/12 2017 till lena.jakobsson@musikaliska.se

 

Välkommen att frossa i saxofon!

Under tre fullspäckade dagar på Musikaliska blir det konserter, workshops, seminarier och masterclasses som alla handlar om saxofon. Pricka in januari 2018 redan nu – alla som spelar saxofon, från 10 år, är välkomna att delta.

Du möter Blåsarsymfonikernas Saxofonkvartett, Saxofonkvartetten Rollin’ Phones, Stockholms Saxofonkvartett, Nordiska Saxofonkvartetten och Saxofonkvartetten Pielades – gräddan av Sveriges saxofonelit.

Du får också träffa
Rolf-Erik Nystrøm, Johannes Thorell, Kristin Uglar, Christer Johnsson, Jörgen Pettersson, Fredrik Ljungkvist m.fl. Frossan avslutas med en galakonsert där Blåsarsymfonikerna och solister medverkar tillsammans med alla frossadeltagare under ledning av chefsdirigent Cathrine Winnes.


FREDAG 26 JANUARI
15.30-16.30 Registrering
16.30-17.00 Lyssna på repetition med Blåsarsymfonikerna och orkesterns saxofonkvartett
17.30-18.15 Rep med stor saxofonensemble (alla frossadeltagare)
18.30-19.30 Seminarium/workshop med Rolf-Erik
Nystrøm

19.45-20.45 Solokonsert med Johannes Thorell
21.00-22.00 Solokonsert med Rolf-Erik
Nystrøm

LÖRDAG 27 JANUARI
09.00-09.45 Rep med stor saxofonensemble (alla frossadeltagare)
10.15-11.30 Pedagogiskt seminarium och workshop med Kristin Uglar

11.45-12.45 Lunchkonsert med KMH:s saxofonstudenter
13.45-14.15 Rep med Blåsarsymfonikerna (alla frossadeltagare + solister)

14.45-15.45 Masterclass/seminarium med Jörgen Pettersson
16.00-16.30 Konsert med Nordiska Saxofonkvartetten

16.45-17.15 Konsert med
Saxofonkvartetten Pleiades
17.30-18.30 Seminarium med Christer Johnsson
19.00-22.00 Saxklubb på Stallet

SÖNDAG 28 JANUARI
09.00-10.00 Rep med stor saxofonensemble (alla frossadeltagare)
10.30-11.00 Konsert med Stockholms Saxofonkvartett

11.15-12.15 Seminarium/masterclass med Fredrik Ljungkvist
12.30-13.00 Genrep med Blåsarsymfonikerna (alla frossadeltagare + solister)

14.00-14.30 Foajémusik med saxofonensembler
15.00-17.00 Avslutningskonsert (alla)
 
Nordiska Saxofonkvartetten
Saxofonkvartetten Pleiades
Nordiska Saxofonkvartetten (NSQ) samarbetar med tonsättare och musiker från Norden och övriga världen. NSQ turnerar regelbundet med konserter och masterclasses i bland annat Sydafrika, Iran Argentina, USA, Storbritannien, Ukrain, Estland, Frankrike, Turkiet och de Nordiska länderna. Kvartetten har nyligen uruppfört musik av tonsättarna Tebogo Monnakgotla, Bjørn Bolstad Skjelbred, Federico Jaureguiberry och Carolina Carrizo.
 
Saxofonkvartetten Pleiades skapar med sin blandade bakgrund en unik klang och en autentisk stilkänsla för såväl den klassiska repertoaren som jazz av bla Bob Mintzer. Kvartetten utmärker sig genom egenkomponerad musik, intuitivt samspel, sällsynta repetitioner och en kärlek till musikvideos vid havet.
Saxofonkvartetten Rollin´Phones
Blåsarsymfonikernas Saxofonkvartett
Saxofonkvartetten Rollin´Phones är sedan 1986 en viktig del av svenskt musikliv. Gruppen är en mångsidig kammarmusikensemble med inriktning på konstmusik och repertoar som sträcker sig från klassiska verk och transkriptioner till verk av samtida tonsättare. Gruppen har blivit tillägnade många verk av både svenska och utländska kompositörer. Kvartetten gör också solistframträdanden med symfoni- och blåsorkestrar både i Sverige och utomlands och de har turnerat runt om i världen, i Europa, USA, Sydamerika och Asien

Blåsarsymfonikernas saxofonkvartett spelar kammarmusik och gör även projekt med skolor och musikskolor. Till saxofonfrossans avslutningskonsert har Blåsarsymfonikerna, i samarbete med Länsmusiken i Stockholm, beställt ett verk av Christian Lindberg för saxofonkvartett och blåsorkester som uruppförs.
Stockholms Saxofonkvartett
Rolf-Erik Nystrøm
Stockholms Saxofonkvartett har specialiserat sig på svensk och utländsk kammarmusik för saxofoner och avancerad elektroakustisk musik – kvartetten bildades 1969 och har fått sig tillskrivet mer än 500 verk. En röd tråd i deras verksamhet är ett nära samarbete med svenska och utländska tonsättare, liksom blivande kompositörer, framför allt vid KMH i Stockholm. Kvartetten håller seminarier, deltar i konserter och samarbetar även med konstnärer i andra genrer.

Rolf-Erik Nystrøm (Norge) är i grunden en klassisk saxofonist men är också en mångsidig musiker i många andra genrer. Rolf-Erik Nystrøm blev 2011 nominerad till Nordiska Rådets Musikpris. Han har en bred repertoar och spelar allt från hardcore till barock, folkmusik, rock, pop och jazz och har skrivit musik till film, teater och modern dans. Rolf-Erik har spelat i över 50 länder och fått mer än 150 verk tillägnade sig. Rolf-Erik är professor på Musikhögskolan i Norge och undervisar, förutom i saxofon, också i improvisation och komposition.
Christer Johnsson
Fredrik Ljungkvist
Christer Johnsson är professor i saxofon och har arbetat som huvudlärare på KMH sedan 1980. Christer Johnsson erhöll 1978 Johnsson Kungliga Musikaliska Akademiens stora utlandsstipendium vilket möjliggjorde studier för Jean-Marie Londeix vid Conservatoire N. R. Bordeaux, Frankrike. 1982 debuterade Christer Johnsson i Stockholm med Lars-Erik Larssons saxofonkonsert tillsammans med Sveriges Radios Symfoniorkester.

Fredrik Ljungkvist är en mångsidig musiker; saxofonist, klarinettist och kompositör och verksam i flera olika grupper. Fredrik gilla musik med "fria tyglar", vilket gäller såväl med egna Yun-Kan-5 och Kan 10 likväl med svensk-norska gruppen Atomic. Fredrik Ljungkvist är adjunkt och huvudlärare på saxofon på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.

Kristin Uglar undervisar i saxofon och ensemble på Lilla Akademien i Stockholm. Kristin har en examen ”Master of fine Arts and Education” från Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Sedan 1991 har hon frilansat som professionell saxofonist i Sverige och utomlands, som orkestermusiker, kammarmusiker och solist. Hon är även altsaxofonist i Saxofonkvartetten Rollin' Phones. 


Johannes Thorell  är en av Skandinaviens ledande saxofonister. Han gjorde sin solistdebut 2002 med Kungliga Filharmoniska orkestern. Sedan 2008 är Johannes saxofonlärare vid Det Jyske Musikkonservatoriet i Århus. Han är grundare av Nordic Saxophone Festival och konsertserien Örebro Län Live. Johannes turnerar regelbundet med pianisten Magnus Sköld samt med Nordiska Saxofonkvartetten.

Jörgen Pettersson utbildades vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm och erhöll, som förste saxofonist någonsin, skolans solistdiplom med jetong. Han studerade även för professor Jean-Marie Londeix vid Nationalkonservatoriet i Bordeaux. I dag är Jörgen Pettersson en av de främsta saxofonisterna på den internationella nutida musikscenen. Han medverkar i en mängd festivaler över hela världen. Han är bl.a. en drivande kraft i Stockholms Saxofonkvartett, KammarensembleN och Ensemble Son.


 
 
Frossan arrangeras av Länsmusiken i Stockholm och Blåsarsymfonikerna i samarbete med Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, Riksförbundet Unga Musikanter och Sveriges Orkesterförbund.
 


Länsmusiken i Stockholm finansieras av Kulturrådet och Stockholms Läns Landsting.
Blåsarsymfonikerna finansieras av Stockholms Läns Landsting.