Enklare företagande även i besöksnäringen, information om dataskyddsförordningen och informationssäkerhet är några saker ni kan läsa om i detta brev 
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Enklare företagande även i besöksnäringen
 
SKL och regeringen har kommit överens om att även besöksnäringen ska omfattas av arbetet att göra det enklare att starta och driva företag genom digitala och standardiserade lösningar. Regeringen avsätter därför fem miljoner kronor årligen för perioden 2017-2019. Samtidigt förlängs överenskommelsen om förenklingar för restaurangbranschen.

Läs mer om överenskommelsen och projektet Serverat
 
 
Webbinarium, information och utbildning i nya dataskyddsförordningen
 
Den 25 maj 2018 träder EU:s nya dataskyddsförordning (GDPR) i kraft i Sverige. På SKL:s hemsida hittar du information om dataskyddsförordningen, och den 14 november arrangeras en utbildning med inriktning på kommunfrågor. 

Läs mer om dataskyddsförordningen 
 
 
Informationssäkerhet och outsourcing av IT-verksamhet
 
Med anledning av det informationsläckage som skett i samband med outsourcing av IT-verksamhet hos Transportstyrelsen har SKL tagit fram en sammanfattning med information till stöd för kommuner, landsting och regioner.

PM med checklista för kommuner, landsting och regioner
 
 
Ny version av LIKA, it-tempen för skola och förskola
 
Den nya versionen innehåller bl.a. uppdaterade indikatorer och aktivitetsförslag samt en del funktionalitetsförändringar. 

Läs mer om självskattningsverktyget LIKA, it-tempen för skola och förskola

Följ LIKA-bloggen
Nu startar arbetet för LIKA, it-tempen för lärare
 
På samverkansplattformen Dela Digitalt har 27 olika organisationer tillsammans crowd sourcat 500 000 kronor för att finansiera framtagandet av LIKA, it-tempen för lärare. Och nu i hösten startar arbetet med att ta fram verktyget! 

Läs mer om LIKA , it-tempen för lärare.

Läs mer om Dela Digitalt
Vinnova stödjer Bokning och bidrag
 
Att 200 av landets kommuner går ihop för att ta fram en ny digital lösning för boknings- och bidragslösning inom kultur och fritid samt upphandlar tillsammans är unikt. Detta tycker även Vinnova som har valt att finansiera projektet med 4,5 miljoner kronor. 

Läs mer om Bokning och bidrag
Över 200 delägare i Inera
 
Totalt har nu Inera över 200 delägare. Förutom de 21 landstingen och regionerna, har nu drygt 180 kommuner tagit beslut om att gå in som delägare.

I samband med DigiGov arrangeras ett extra ägarråd i Inera, för att bl.a. behandla en reviderad verksamhetsplan för 2018, där det också framgår hur kommunernas behov av insatser inledningsvis kommer att tillgodoses
Jenny Birkestad blir ny chef för digitaliseringsavdelningen
 
Avdelningen för digitalisering kommer att få en ny chef. Jenny Birkestad, som nu är teknisk chef i Solna kommun, tillträder tjänsten den 1 oktober.
Toppledarforumet DigiGov 5-6 december
 
DigiGov är ett toppledarforum som arrangeras av SKL i samarbete med regeringen, som också arrangerar ett öppet råd för digitaliseringen av offentlig sektor. Programmet utgår från de stora samhällsutmaningarna och ger även en nordisk utblick.

Mer om DigiGov och anmälan
Region Skåne digitaliserar service- och fastighetsverksamheten
 
Region Skåne har upphandlat en digital plattform för service- och fastighetsverksamheten, en så kallad Integrated Workplace Management Solution (IWMS). Flera landsting och regioner arbetar med införande av it-stöd inom vården, men Region Skåne är först i Sverige med ett helhetsgrepp kring digitalisering av fastighets- och servicetjänster.
 
Kalender
 
Sakernas internet skapar möjligheter för välfärd och samhällsbyggnad - 18 september
Under detta webbsända seminarium diskuterar vi hur sakernas internet skapar nya möjligheter för välfärd och samhällsbyggnad.

Läs mer om det webbsända seminariet och anmäl dig!

Hur får vi fart på informationsutbytet inom vård och omsorg? - 3 oktober
Konferens om att skapa nytta för vård, omsorg, patienter och brukare genom att dela information. Medverkar gör bland andra socialdepartementets utredare Anna Nergårdh.

Program och anmälan
 
Den nya dataskyddsförordningen med inriktning på kommunala frågor - 14 november
En kurs där vi går igenom hur den nya dataskyddsförodningen påverkar kommunerna och hur dataskyddsombudets arbetsuppgifter kan se ut. 

Läs mer om kursen och anmäl dig!
En het höst väntar
 
Det känns som att sommaren dröjde sej kvar ett bra tag, men nu har arbetshösten obönhörligen tagit plats. Och det är kanske tur det, med tanke på allt som (helst) ska ske innan vi skålar in 2018 om några månader!

Ingen av oss har väl undgått det fokus på informationssäkerhet som sommarens händelser kring Transportstyrelsen gav upphov till. Lägg därtill att det inte ens är ett år kvar till 25 maj 2018, då EU:s nya dataskyddsförordning också blir svensk lag. Förkortningen GDPR är sannerligen på mångas läppar, och från SKL kommer vi att göra allt vi kan för att hjälpa våra medlemmar att göra det som ska göras för att uppfylla den nya lagstiftningen. Redan i somras kom en uppskattad sammanfattning, och under hösten kommer vi allt eftersom att fylla på med tips, checklistor, utbildningar m.m. som stöd. Följ oss gärna i våra sociala kanaler där vi puffar för aktuella uppdateringar!

En riktigt glad nyhet är att regeringen och SKL förlängt sin överenskommelse om att förenkla för företagare. Vi jobbar vidare med restaurangbranschen och kommer också att vidga arbetet till att även omfatta besöksnäringen, där företagen har många kontakter med statliga, regionala och kommunala myndigheter. Här finns en stor potential för förenkling!

Något av det som händer denna heta höst:
  • I slutet av september finns SKL på plats på Bok och Bibliotek i Göteborg, där vi kommer att prata digitalisering inom skolan i utställningsdelen Molnet.
  • I oktober avslutas den första fasen av förändringsledningsprogrammet LEDA och jag kan redan nu avslöja att arbetet har gett resultat – nu vet vi betydligt mer om vilka de viktigaste faktorerna är för att lyckas med digitalisering.
  • I november är det dags för Kvalitetsmässan, som även i år har en stor tyngdpunkt i digitaliseringens effekter på välfärdstjänsterna, och där dessutom Sveriges Digitaliseringskommun ska utses.
  • I december äger den andra upplagan av toppledarforumet DigiGov och regeringens öppna råd rum.
Och mitt i allt detta, den 2 oktober, börjar den nya chefen för SKL:s avdelning för digitalisering. Välkommen, Jenny Birkestad!

Gunilla Glasare, tillförordnad avdelningschef
Om oss
 
Avdelningen för digitalisering på SKL samordnar och bidrar till utveckling av den pågående digitaliseringen i kommuner, landsting och regioner.