Gröna Bilisters nyhetsbrev
 
 
Grönt ljus för obligatorisk hållbarhetsdeklaration av drivmedel

På Gröna Bilisters Almedalsseminarium berättade trafikutskottets ordförande Karin Svensson Smith att regeringen kommer att lägga fram ett lagförslag om en obligatorisk hållbarhetsdeklaration av drivmedel vid pumpen eller laddstationen. De närvarande oppositionspolitikerna från Kristdemokraterna, Centern och Vänsterpartiet tillkännagav att deras partier gärna röstar ja till ett sådant förslag.

Läs mer
En barnvänlig stad är en attraktiv stad -
GB om Miljöpartiets tiopunktsförslag


Skattefria cykelförmåner och sänkt moms för bilpooler bidrar till mer barnvänliga städer. Men de bidrar också till att göra städer attraktiva och konkurrenskraftiga. Så kommenterar Gröna Bilisters ordförande Johanna Grant Miljöpartiets utspel i Almedalen om mer barnvänliga städer.Läs mer
 
DIESEL-DEBATTEN 

BMW, Porsche, Volkswagen, Audi och Daimler har i hemlighet samarbetat om att manipulera mjukvaran i sina dieselbilar för att klara utsläppstester. Avgasfusk och dieseltoppmöte i Tyskland följdes av att domstolen i Stuttgart röstade för ett dieselförbud som kan införas redan nästa år. Storstäderna Paris, Madrid, Mexico City och Aten har redan kommit överens om att förbjuda alla dieseldrivna bilar senast år 2025 och i Storbritannien och Frankrike ska det vara slutkört år 2040.

Diesel-debatten har tagit ordentlig fart och under sommaren har Gröna Bilisters styrelsemedlemmar gjort många framträdanden i media för att svara på frågor relaterade till dieselns vara eller icke varande. Ovan bild är från Gomorron Sveriges inslag om dieselteknikens framtid, med Gröna Bilisters Martin Prieto Beaulieu och Bil Swedens Bertil Moldén (inslaget visas dock inte längre på svtplay). Nedan listar vi några relaterade artiklar och inslag. 

 
 
Elbilens genombrott redan här. "Fossila bilar är som rökning"

Gordon Strömfelt förespråkar starkt den renodlade elbilen. Han köpte sin första 2012 och har nu inhandlat sin fjärde i raden. Han jämför sitt val att byta från fossilbil till elbil med sina föräldrars val att sluta röka på 70-talet. I juli blev han intervjuad av ETC Göteborg om att äga elbil.

Läs hela artikeln

 
Volvos elbilssatsning något av en besvikelse. Johanna Grant kommenterar i SvD

Volvo Cars nya mildhybrid lanseras stort som den modell som bolagets storsäljare efter 2019. Men batteriet är bara en liten hjälp till bensinmotorn.
 
– Jag måste erkänna att jag blev lite besviken, säger Johanna Grant, ordförande för Gröna Bilister.

Läs hela artikeln på SvD Näringsliv

 
 
Läs Gröna Bilisters första färdmedelstest av velomobil
 
Med mer fart än vad något annat färdmedel kan erbjuda för pedalkraft, tjusig design och originalitet på riktigt borde velomobilen vara förstahandsvalet för den miljömedvetne pendlaren? Gröna Bilisters styrelseledamot Alfred Andersson testar. 

Läs testet
Andelen fossilfria fordon ökar i Fyrbodals kommuner

Kommunerna i Fyrbodal övergår allt mer till fossilfria fordon. Andelen bilar i kommunernas fordonsflottor som kan drivas med biogas eller el är för första gången över 20 procent i Fyrbodal. Målet är helt fossiloberoende fordonsflottor senast 2030.

Läs mer


Foto: Fyrbodals kommunalförbund
 
 
Årets upplaga av Trafik & Miljö

I somras släppte vi vår 25:e årgång av tidningen Trafik & Miljö, med flera intressanta artiklar om hållbar mobilitet. Läs mer om konferensen Mobilitet och Beteende, Miljöbästa Bil, elmotorsport och om hur applikationer kan tillämpas för att påverka våra beteenden i mer hållbar riktning. 

Läs hela tidningen på webben
Minskar bilanvändningen av bildelning?

Bildelning pekas ofta ut som en av flera nödvändig lösningar för att nå målet om en fossilfri transportsektor. Transport & Environment (T&E) har nyligen släppt en artikel på ämnet, som visar positiva effekter men där forskningen behöver bli mer oberoende och transparent. 

Läs mer
 
Elbilspoolen Move About erbjuder Gröna Bilisters medlemmar förmånlig medlemsrabatt!

Du vet väl att du som är medlem hos Gröna Bilister kan förflytta dig ännu mer hållbart via elbilspoolen Move About? Som medlem i Gröna Bilister kan vi erbjuda dig de 3 första månaderna i Move About kostnadsfritt och därefter halva priset på bilpoolsmedlemskapet. Och det slutar inte här...

Läs mer och ta del av erbjudandet
Nya bilar ökade med 2 procent i juli, men dieselbilar backar med nästan 4 procent

Dieselbilar uppgick till 47,3 procent av nyregistreringarna, en minskning med 3,9 procentenheter jämfört med juli föregående år. Personbilar som kan drivas med el, etanol eller gas stod för 10,1 procent av nyregistreringarna, jämfört med 7,6 procent under juli 2016.

Läs pressmeddelandet från Trafikanalys 
 

Ju fler vi är desto roligare blir det!

Gröna Bilister behöver din hjälp att värva nya medlemmar. Ju fler vi är desto större potential har vi att nå fram med vårt budskap om att transportsystemet måste anpassas till planetens gränser, med människan i fokus. Vi är evigt tacksamma för ditt stöd och hoppas du vill uppmuntra familj, vänner och bekanta att bli medlem hos oss!

Värva en medlem till Gröna Bilister 
 
 
Följ oss i sociala medier 
 Följ              Följ             Följ