Hej! Det är dags att varva ner och ladda upp inför en spännande höst! Det har varit ett händelserikt år hittills med sjösatta projekt, nya etableringar och framför allt välbesökta träffar och pyttluncher!

Glad sommar!
Nya ägare till Cesarstugan
 
Om några veckor går ett flyttlasset med familjen Schmeikal från villan i Alingsås till Cesarstugan utanför Falköping. Drömmen om en egen verksamhet i allmänhet och kombinationen mat, dryck och underhållning i synnerhet blir nu till verklighet och Christian, Emma och de tre döttrarna ser fram emot att landa i den nya vardagen.
 
Christian Schmeikal är född och uppvuxen på Tjörn från början medan frun Emma har sina rötter i Skaraborg. Sedan paret träffades i tjugoårsåldern har de dock bott runt om i regionen men tycks ändå ha mellanlandat i bygden här omkring, bland annat i Emmas mamma Chistinas torp i Eggby utanför Skara. Christina flyttar nu med till Falköping och kommer att driva Cesarstugan tillsammans med familjen Schmeikal.
– Vi älskar att besöka caféer runt omkring och Emma brinner för bakning. Att ha egen verksamhet har vi drömt om länge även i musiksammanhang.
 
Utlopp för musikintresset
Christian Schmeikal är musiker och har nyligen spelat in och gett ut sin egen musik på både svenska och engelska. Under namnet Smisch har den engelska versionen spridits runt om i världen på olika radiokanaler.
 
Drar igång under hösten
Det råder inga tvivel om att det är med stor förväntan och engagemang som gänget nu drar igång Cesarstugan. Idéerna är många men man planerar att till en början fortsätta i den förra ägarens fotspår. Cesarstugan består idag av utställning, restaurang, teater, bageri och kafé och man börjar nu så smått att bygga upp kontakter med framtida samarbetspartners.
Anläggningen väntas öppna under hösten och inför konstnatten sista helgen i september, finns redan en klar plan. 
– Vi kommer att ta emot bokningar hela helgen och ha en pianist på plats vid flygeln. Två unga tjejer från Göteborg ställer även ut hos oss, eventuellt tillsammans med en lokal textilkonstnär.
 
Imponerande omsorg
De nya ägarna imponeras över den känsla som Cesarstugan förmedlar. Lokalerna är i fin ordning och det ligger både tid och omsorg i all renovering som utförts. Christian berättar med förundran över hur den tidigare ägaren Stig Martin Lindgren lagt ner sin själ i att få Cesarstugan unik och genuin.
– Han har gjort det han trott på och följt sitt hjärta. Här finns en enorm detaljrikedom, delvis till följd av de konstnärer som under många år handmålat anläggningen. För varje gång jag går här, ser jag nya saker.
 
För mer information följ gärna Cesarstugan på Facebook.
 

Tävlingen som nu inletts för att färdigställa kvarteret Diamanten i centrum, pågår fram till den 15 september. 
Tävling om kvarteret Diamanten
 
Kvarteret Diamanten har ett mycket attraktivt läge, cirka 400 meter från centrum, och med fantastisk utsikt mot Mösseberg. En tävling har nu utlysts för att få bästa möjliga resultat.
 
Tävlingen omfattar två områden med plats för cirka 70 lägenheter totalt. Man planerar för åtta våningsplan på respektive område. Det finns möjlighet att bygga kontorslokaler eller mindre verksamhetslokaler i bottenvåningarna.

Byggherren avgör lägenheternas storlek och sammansättning och de tävlande kan välja att lämna in förslag på ett eller båda områdena.


Tävlingen pågår fram till fredagen den 15 september 2017. 

Här kan du läsa mer om tävlingen.
   
  Kappelin gästade pyttlunchen
   
  Vårens sista pyttlunch gästades av den svenska italienskan Christina Kappelin. 

  Hur är företagsklimatet i Italien jämfört med i Sverige? Vad har den Italienska kulturen och mentaliteten som vi skulle kunna anamma? Vad har vi för likheter och olikheter och hur gör man affärer med en italienare? Det var frågeställningarna som lyftes i inbjudan till våren sista pyttlunch.

  Christina Kappelin, tidigare journalist på SVT och numera skribent för bland annat Dagens Industri och Sydsvenska Dagbladet, bor sedan många år i Italien. Under pyttlunchen delade hon med sig av sina erfarenheter och tankar kring våra likheter och olikheter.

   
  – Lämna era svenska referensramar därhän, inledde Kappelin sitt lunchföredrag på kurorten. Tänk bort det svenska. Tänk Sverige men tänk tvärtom.
  Italienarna drivs av ett antal olika "religioner"; fotboll, mat och vin, passion och familjen.  Italienarnas bild av familjen är själva grunden för det italienska samhället. När vi går till en institution för att få stöd och hjälp, går italienarna till sin familj.
   
  Familj och företagande
  Christina berättar att det är svårt att det som kvinna är svårt att jobba, om man har flera barn så man får lita till familjen för barnomsorg. Italienarna är toleranta mot varandra över generationsgränserna och här finns en stark medvetenhet om hur mycket föräldrarna har offrat i tid och resurser för sina barn och man tar hand om varandra på ett annat och kanske mer självklart sätt än vi gör i Sverige.
  I Italien är det endast 57,6 procent som arbetar, att jämföra med Sveriges 80%. Födelsetalen är låga på grund av att du genast blir svår att anställa om du har flera barn. Många kvinnor fäljer därför att bli egna företagare istället. 
   
  Maffian Italiens största företag
  Maffian består nästan allltid av familjer eller klaner. Kappelin förklarar att det i Italien finns fyra maffior.
  - Familjebanden är svåra att bekämpa och ekonomiskt sett ses maffian som Italiens största företag och även bank. 2014 omsatte maffian
   150 miljarder euro och gjorde en vinst på 105 miljarder. 
  Italien är också ett förhållandevis ungt land. Men ett delat land med ett välgrundat politikerförakt. Allt är alltid de styrandes fel och det är stor skillnad mellan nord och syd.
   
  Prata mat och fotboll
  Vill du hitta samtalsämnen när du möter en italienare tipsar Kappelin om mat eller fotboll. 
  - Matsmältningen är en del av religionen. De kan alla detaljer om kroppen och slänger sig gärna med latinska ord och uttryck. Finns inga gränser för vad man talar om när man äter. Här kan avhandlas både uppstötningar och magproblem.
  Italiensk mat är enkel - råvaran är a och o. Välj goda färska råvaror och krångla inte till det. Beställer man grillad fisk i Italien får man grillad fisk. - Säg aldrig sås, skrattar Christina. Det är detsamma som att säga att man inte fattat någonting. Här ska man inte blanda ihop en massa delar till en geggemoja utan separera smakerna.
   
  Påven en trygghet
  - När det går rykten om reformer som sker så är det alltid något fel på påven. Då anses han inte vara stabil av olika anledningar. Om han är sjuk döljer man det väldigt bra, för påven verkar pigg som en mört. 


  Påven hamnar dock ofta i hetluften politiskt, vilket kanske inte är så konstigt om man leder 1,3 miljarder människor i hela världen. Påven är inte partipolitisk bunden men uttalar sig ofta i olika frågor.
  - Han är en enkel man. Klär sig enkelt, bor enkelt på ett gästhem, bär sin väska själv. Christina berättar hur han vägrade att åka i sluten bil på resa i ett oroligt Egypten för ett tag sedan. Han ses som en modig och trygg man som på något sätt gjort kristendomen relevant i världen igen. 
   
  Laddar för Elmia Subcontractor 2017
   
  Falköpings medverkan på Elmia underleverantörsmässa är numera en tradition och hösten 2017 är det sjätte gången som samlingsmontern arrangeras med ett antal lokala entreprenörer på plats. 
   
  De deltagande företagen har tidigare år varit mycket nöjda med utfallet och det har lett till både många och bra affärsmöjligheter.
   
  - Det är viktigt för oss att vara med och synas på den här arenan, säger Magnus Sundén som samordnar Falköpings samlingsmonter.

  Har du intresse av att finnas med i Falköpingsmontern och vill veta mer, kontakta Magnus Sundén.
   
   
   
  Näringslivsbrevet
  juli 2017
   
  Play movie
  I Näringslivsbrevet försöker vi samla senaste nytt för näringslivet i kommunen, påminna om kommande aktiviteter och lyfta viktiga händelser. Har du tips på något du vill att vi tar upp, så skicka gärna ett mail

   

   
   
  Redaktör:
  Magnus Sundén,
  Näringslivschef,
  Falköpings kommun
   
  Text & produktion:
  Maria Falegård,
  Smart Design AB