Första raden innan brevet
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Var tredje kommun har tagit beslut om delägarskap i Inera!
 
Över 100 kommuner har nu beslutat att gå in som delägare i Inera AB. Samtidigt har SKL Företag AB beslutat att ge Inera ett villkorat tillskott på tio miljoner kronor per år i fem år (med årliga beslut) för att bygga upp kompetens och infrastruktur kopplat till kommunsektorns tjänsteutbud och på så sätt snabbare kunna möta verksamheternas behov. Även inom SKL görs ytterligare satsningar för att bistå medlemmarna med gemensamma digitala lösningar.

Mer om Inera och fördelarna med att bli delägare
 
 
Fler kommuner har anslutit till Serverat
 
Även Härryda och Norrköpings kommuner lanserar nu nationella e-tjänster för företagare och det blir därmed enklare att starta och driva företag med digitala verktyg, samtidigt som kommunernas arbete effektiviseras.

De nationella e-tjänsterna utvecklas i samarbete mellan kommuner, myndigheter och SKL. Först ut i landet var Karlskrona kommun.

Läs mer om Serverat
 
 
Toppledarforum DigiGov 5-6 december
 
I november förra året arrangerade SKL tillsammans med regeringen det allra första DigiGov, toppledarforum för ett smartare Sverige. Liksom förra året kommer programmet att vara uppbyggt kring våra viktigaste samhällsutmaningar och hur dessa kan mötas dessa genom innovation, samverkan och digitalisering. Även i år kommer en del av programmet att utgöras av regeringens öppna råd för digitalisering av det offentliga Sverige.

Målgrupp för DigiGov är de högsta beslutsfattarna inom kommun, landsting, region, myndigheter, akademi och näringsliv.
 
 
 
10 informationsinsatser kring nya dataskyddsförordningen
 
Den 25 maj 2018 börjar den nya dataskyddsförordningen att gälla. SKL planerar 10 prioriterade informationsinsatser. Insatserna ska i första hand fokusera på webbinformation och webbinarier och kommer att släppas löpande. 

Läs mer om SKL:s informationsinsatser
 
 
 
Internationellt pris till SSBTEK!
 
Den digitala tjänsten för ekonomiskt bistånd, SSBTEK, har nu också vunnit ett internationellt pris. Priset heter ”LOLA International Excellence in Municipal systems IT Award”. Enligt motiveringen är tjänsten innovativ, skalbar och visar på ett nytt sätt att samarbeta.

Läs mer om priset som SSBTEK vann
 
Förslag om en samlande myndighet för digitalisering välkomnas
 
SKL ställer sig i huvudsak bakom förslagen i utredningen digitalforvaltning.nu, bland annat en samlande myndighet för digitalisering. Men SKL anser också att det behövs mer för att skapa långsiktiga former för utvecklingen.

Läs mer om remissvaret
Anmäl aktiviteter till e-Medborgarveckan!
 
Nu kan du anmäla dig till årets eMedborgarvecka som äger rum den 9-15 oktober. Detta är ett årligen återkommande evenemang vars syfte är att bidra till större användning av e-tjänster och ökad digital delaktighet.

Läs mer om e-Medborgarveckan och anmäl dina aktiviteter!
Grattis Trelleborg till Guldlänken!
 
Trelleborgs kommun har radikalt förändrat sitt arbete med försörjningsstöd och lyckats minska handläggningstiderna med 90 procent, från tio dagar till max 24 timmar. Under Offentliga Rummet mottog kommunen utmärkelsen Guldlänken, och vid ett seminarium i Visby under Almedalsveckan berättar de mer om sitt arbete och framgång.
 
Nästa års Offentliga Rummet anordnas den 23-25 maj i Göteborg
 
Nästa års värdskap för Offentliga Rummet delas av Västra Götalandsregionen och Göteborgs Stad och den kommungemensamma organisationen VästKom.

Årets Offentliga Rummet ägde rum i Sundsvall och lockade rekordstort antal deltagare - 750 personer! Nu finns även dokumentation från årets konferens tillgänglig.

Gå till offentliga rummets webb
Kalender
 
Tjänster och användbarhet på webben - 14 september 2017
En medlemskonferens om intern och extern webb i offentlig sektor, med fokus på användbarhet, service och tjänster. Konferensen handlar om hur vi skapar användbar information och tillgängliga tjänster som ger nytta för både besökare och organisation.
Oj, vilken vår!
 
Ibland måste en stanna upp en aning för att riktigt kunna ta in allt som sker. I stort sett varje dag går jag både till och från jobbet med en känsla av att jag har ett fantastiskt roligt och viktigt jobb, får jobba med härliga, kloka och energiska människor både i min närhet och i alla sammanhang där jag möter entusiaster runtom i landet. Nu senast på Offentliga Rummet, där 750 superhjältar - ja, jag tycker att ni är det! - samlades och jag sa bland annat att vi alla är del av ett Team Sverige som behöver samarbeta ännu mer för att nå en smartare välfärd.

Det har också lossnat rejält för det bredare ägandet i Inera AB. Redan nu, tre månader efter att vi gick ut med erbjudandet, har över 100 kommuner hunnit ta beslut om att gå in som delägare! Vi siktar naturligtvis på att samtliga kommuner blir delägare och hoppas att de flesta av er är med på det kommande ägarrådet den 5 december, i anslutning till DigiGov.

Från SKL:s sida fortsätter vi att göra satsningar som ska underlätta den fortsatta digitaliseringen i offentlig sektor. Med ett villkorat årligt tillskott av tio miljoner kronor i fem år till Inera, vill SKL Företag AB säkra att bolaget har resurser för utvecklingen av tjänster och infrastruktur även hos kommunerna. Och inom SKL satsar vi på att forma ett "programkontor" tillsammans med Inera AB och SKL Kommentus som en gemensam väg in för medlemmarnas behov inom olika verksamhetsområden.

Och jag vet att det bubblar runtom i landet av olika spännande initiativ och utvecklingsarbeten för att vi ska kunna erbjuda invånarna en ännu smartare och bättre välfärd. Det känns verkligen som att "det är nu det händer". Låt oss alla hjälpas åt så att det offentliga kan öka takten med att ta vara på möjligheterna med digitalisering och förnyade arbetssätt. Vi behöver samla allas klokskap och vi behöver vara modiga, testa oss fram och lära längs med vägen.

Välkommen att bli en superhjälte och en del i Team Sverige, så jobbar vi tillsammans för en smartare välfärd!

Åsa Zetterberg, sektionschef, avdelningen för digitalisering, SKL
Om oss
 
Avdelningen för digitalisering på SKL samordnar och bidrar till utveckling av den pågående digitaliseringen i kommuner, landsting och regioner.