Transformationen och de stora språngens tid är här. 

Lär dig det senaste om miljö och hållbarhet.


EcoEducate - webbaserade kurser inom miljö- och hållbarhet -
för företag, offentlig sektor och skolor finns här.
 
 
Biodiversiteten minskar.  Vad beror det på? Vad innebär det? Har du kollen? 
 
 
Omställning till fossilfritt och nollutsläpp. 

Transformation och de stora språngens tid är här. Kanske lika stort som industrialismen?Ingen har sagt att en hållbar livsstil är lätt att åstadkomma, och alla små steg och handlingar som vi gör medvetet i denna riktning ökar hållbarheten. Men småstegens tid är redan förbi, det måste till stora steg nu. Transformation. Omställning. Språng. I varje liten del av vårt liv. För en hållbar livsstil. Och en levande planet.


Tänkvärt är att det är inte var länge sedan vi inte hade elektricitet i våra hem utan ved eller koleldning i husen för värmen, fotogenlampor för belysning och kylskåp, ingen kvinnlig rösträtt, ingen plast, inga stormarknader, inga flygresor till Thailand, inga snabbmatskedjor, inga bilnycklar i var mans hand, ingen telefon alls…

Och sen kom allt. Och ännu mer. Och alla våra system omfattades av det fossila guldet och dess underverk. Så höll det på.
Så håller det fortfarande på. Ännu mer för varje dag. Ingen ände på konsumtionen synes. 

Al Gore, presidentkandidaten som vann presidentvalet i USA, men som inte fick bli president,  sa att vi måste sluta göra av med alla resurser och spara till våra barn, och deras barn? Det sa han för drygt 10 år sedan. Filmen togs emot och alla chockerades över hur illa ställt det var. Filmen är ännu mycket aktuell. Varsågod, kika själva. Lika aktuell nu som då. 


https://www.youtube.com/watch?v=qvXY-IRY59o

Innan dess hade vi ju Brundtlandrapporten,  http://www.un-documents.net/wced-ocf.htm som redan 1987 flaggat för världssamfundet för att en hållbar utveckling måste till. Det var 30 år sedan. Vad har hänt på 30 år? Och vad händer de närmaste 30 åren. Har ni funderat på det?

Jo, ambitionen i Sverige är nollutsläpp om 28 år. Ja, Du läste rätt. 2045 ska vi ha nollutsläpp. Och att avvärja klimathotet nu är bara en liten del av totalekonomin. Omställningen till en nollminskning i andel fossila utsläpp och utbyggnaden av sol, vind och biomassa måste accelerera.

En transformativ förändring måste till, och vi måste halvera utsläppen vart 10e år om vi ska klara Paris-målen.

Koldioxidneutrala produkter måste produceras i en rasande fart, med en prisuppgång som följd. Enligt regeringen så ska minskningen i Sverige ske dels genom att målen om inga nettoutsläpp ska uppfyllas, vidare ska den nya klimatlagen (hårdare?)  styra regeringens planering och politik och till slut det klimatpolitiska rådet som ska granska att regeringens samlade politik träder i kraft. På transportsidan ska utsläppen minska radikalt genom bonus malussystem och reduktionsplikt
för diesel och bensin.


Mer nedan:
http://www.regeringen.se/regeringens-politik/regeringens-prioriteringar/sverige-som-foregangsland-for-minskade-klimatutslapp/


Och det kommer att krävas att vi kavlar upp ärmarna ordentligt för att få detta i hamn. Återvinning och återbruk av alla resurser är ett absolut krav, men faktum kvarstår att bara en försvinnande liten del av det vi använder kan återanvändas idag. Enorma värdeförluster uppstår p g a att vi inte förmår använda andrahandsmaterial; textilier, plaster, metaller, byggmaterial. Och att ersätta många av dessa fossila råvaror med bioråvaror är enormt kostsamt, om ens möjligt, inom en förutsägbar framtid. Vi har låst fast oss i strukturer och investeringar där vi inte enkelt kan genomföra ett skifte. Utan enorma konsekvenser. Och många förlorare. 

Nollutsläpp. Fokusering på råvaruåtervinning. 2 graders temperaturhöjning på planeten. Max.
Det är enda vägen. 


 
Konsumtionen driver utsläppen

Tänk på att konsumtionsvanorna bara  ändrat sig marginellt i Sverige de senaste 20 åren. Hur ska vi då klara av omställningen?

Ja, inte går det om människan lever idag, som om vi hade 1,6 planeter för att ta fram alla resurser och absorbera våra utsläpp, och om alla dessutom levde som vi gör i Sverige skulle det behövas 4,2 planeter. Det går inte alls.
Men det finns ju inget liv på en död planet. Och full fart framåt krävs för en omställning nu.

Hur ser det ut med din livsstil och konsumtion? Kolla in filmen nedan:


https://youtu.be/Ji9nfvda5uk

Livsstil och konsumtion ur kursen En hållbar livsstil. Och vägen dit. Hur får vi en hållbar livsstil till stånd som inte skadar eller utarmar planeten?

Svaret är: Tänk efter. Före. Varje beslut du tar, är mer eller mindre ett konsumtionsbeslut

När du ska köpa något eller hyra något, när du ska handla mat eller transportera dig eller dina nära och kära. När du väljer bank, när du väljer aktier och fonder för din pension eller sparandet, när du ska på semester.

Alltid ska ett beslut tas av dig. Ett hållbarhetsbeslut. Hur mycket kostar det att göra i klimatavtryck? Ställ dig den frågan varje gång, med start idag.

Snart är det dags att ta semester, eller om ni ska åka iväg på semester. Kanske är den bokad för länge sedan, precis som vanligt. Men visste du att det går att boka och att ha en lite mer hållbar semester, om man planerar i god tid innan. Detta och flera klimatsmarta tips  får du veta mer om i juni månads nyhetsbrev.


Börja redan här: 

Hittar du tillwww.klimatsmart.se?

Lite hjälp på vägen till en hållbarare livsstil.

http://www.klimatsmart.se/nyheter/ecoeducate-erbjuder-ny-livsstilskurs-pa-natet.htmlSemesterplaner? Tips råd och dår för en hållbarare semester: Börja med att kolla in: 

https://www.facebook.com/sustainablesocietysweden/

https://annaskemtvatt.com/7-klimatsmarta-tips-for-semestern/Hur hållbar är Du, på jobbet, hemma och på fritiden?
Ta tempen på din hållbara livsstil. Hur har du det med dina hållbara val?


Testa en ny utbildning som finns som nätkurs, webinar eller lärarledd kurs.
En hållbar livsstil. Och vägen dit.

 

Testa på  www.miljoutbildning.se
 
SOMMARRABATT: 20 % rabatt på alla våra licenser. Starta under 2017. Boka innan midsommar!


Välkommen till det klimatsmarta livet!


Lär dig mer om hållbarhet och miljö med EcoEducate! 
 
Nu är hägg och syren i huvudstaden. 
 
En hållbar livsstil. Och vägen dit. Beställ nu! 
 

12 informativa filmer om en hållbar livsstil och checklistor där du själv får ta ställning, och ett gedigert faktamaterial - är klart!

Nu kör vi! 
Välkommen! 

Kolla in en av filmerna här. 


Filmen 

 

Det här är det det handlar om: 
 
Vårt sätt att leva spelar stor roll både för vårt välbefinnande och hälsa, men påverkar även vårt klimat. Allt som produceras för att upprätthålla vår livsstil påverkar mark, vatten, luft, djur och växter.

Maten vi äter, sakerna vi köper, hur vi bor, hur vi tar oss till jobbet och hur vi tillbringar vår fritid – allt, precis allt, spelar roll.

Idag lever vi långt över planetens tillgångar och om alla skulle leva och konsumera som vi gör i Sverige skulle det behövas flera jordklot. Vår västerländska livsstil, med alltför hög konsumtion är inte förenligt med en välmående planet. Att ställa om till en mer hållbar livsstil är helt nödvändigt, det är allt fler överens om.

Kunskapen om vad som behöver göras finns redan, och till viss del även tekniken. På många områden har vi kommit väldigt långt, på andra står det nästan stilla.


Vi måste ställa krav på det som produceras, och enklast gör vi det genom att ta medvetna hållbara beslut när vi t ex köper saker. Eller låter bli att köpa.


För det måste börja hos oss själva, med ett aktivt beslut att minska vår miljöpåverkan. Din och min. Vi måste få till en förändring av samhällets utformning och hur våra verksamheter genomförs. Fossilt producerat måste bort, och annat måste in är de allra flesta överens om nu.

Det måste till en hållbar livsstil. Och vägen dit måste vara klimatsmart och enkel. Hindren måste räjas och här har även politikerna en gigantisk uppgift framför sig. Och fort ska det gå. 

I vår nya kurs tar vi nya tag för att lära oss själva ett mer hållbart sätt att leva och handla. Hemma, på jobbet, resan eller fritiden – överallt. För en hållbar planet. Och för en hållbar livsstil.Vår nya kurs En hållbar livsstil. Och vägen dit. Vill du veta mer?
Maila gärna till info@miljoutbildning.se

Välkommen!
 


En  Hållbar Livsstil. Och vägen dit.

Mot en hållbar livsstil. Och en levande planet.
INNEHÅLL webbkursen:
Planetens resurser 
- Om planetens gränser och biologisk mångfald, kretsloppen, ekosystemen      och klimatförändringarna

- Värdera din livsstil idagHållbar livsstil och hållbar konsumtion
 -Introduktion (om urbaniseringen, befolkningsökning, migration, klimatflyktingar)

Delavsnitt:

-Bygga och Bo
-Maten
-Vatten
-Energi
-Kemikalier
-Transporter
-Summering

 
Politik och ekonomi
-Samhället och hållbarheten
-Åtaganden i Sverige EU och FN
-Lagarna
 

Avslutning

Värdera

Utvärdering av kurs


Kursen innehåller flera filmer, en längre faktabank per område med konkreta tips och råd, länkar, filmer med mera, om vilka val man bör göra för en hållbarare livsstil. Vidare kommer vi att ha checklistor om hur man kan resonera vad gäller sina val hemma, på arbetet och på fritiden. Handen, hjärnan och hjärtat - visar vägen mot en hållbarare livsstil.

Övningar i livsstilsfrågor kommer att finnas i flera avsnitt, där man får värdera sina aktiviteter och prioritera. Kursen avslutas med en summering och en värdera-övning.

Har man sett alla 12 filmerna och gjort checklistorna och värderingarna är man klar, och kan skriva ut ett kursintyg via inloggningen. Kursen startas och avslutas med en frågelista-värdera där man får ta ställning till sin egen hållbara livsstil. 
Kursen tar cirka en timme att genomföra.

 

Webinar och lärarledda seminarier finns nu.

Nu samarbetar vi med flera företag och kommer att hålla lärarledda kurser inom Hållbar livsstil. 

NYTT  "Live webb" eller på plats hos er om En hållbar livsstil. Och vägen dit.

- 2 timmars webinar lärarledd live - det mest klimatsmarta efter en webbkurs
- 3,5 timmars halvdagskurs med övningar hos er på plats
- 3,5 timmars verksamhetsanpassad lärarledd utbildning hos er på platsFrågor och anmälningar som vanligt via mail info@miljoutbildning.se

Välkommen att boka redan nu!
Resurser och andrahandsmaterial finns oceaner av. Men hur går vi vidare?
 Vi är sedan länge miljödiplomerade!  Och nu igen. Är ni? Kolla in www.miljodiplom.se.
Kika gärna på vår miljöpolicy. www.miljoutbildning.se finns den på. 
 

CSR Corporate Social Responsibility - kurser om social hållbarhet för all personal.


Dags att utbilda personalen för att hänga med på tåget. Tillsammans med vår samarbetspartner TEM vid Lunds universitet har vi tagit fram dessa aktuella kurser. 

Lär dig mer om CSR med våra webbkurser. 

FAKTA om kurserna
Socialt ansvarstagande och hållbarhet – CSR grunderna resp. CSR Utökad.

CSR Grunderna

Kurslängd anställda cirka 1 timme, exkl test och övning.
Målgrupp: Anställda inom företag och organisationer som behöver mer kunskap om hållbarhet och socialt ansvar i sin anställning. Man bör ha gått en grundkurs i miljö- och hållbarhet för att få ut det mesta möjliga ur kursen.


CSR Utökad för verksamhetsansvariga

Kurslängd cirka 2 timmar, exkl test och övning. Inkluderar CSR Grunderna.
Målgrupp: Personer i företagsledningen, ansvariga inom inköp och alla befattningar både inom privata och offentliga organisationer i behov av en grundläggande CSR- utbildning som avstamp inför framtida arbete.
Man bör ha gått en grundläggande kunskaper i miljö- och hållbarhet för att få ut mesta möjliga ur kursen.

 
 
CSR - Innehållsrubriker i kurserna:

CSR – vad är det?
CSR – varför behövs det?
Ramverk – vad gäller saken?
Kärnområden inom CSR-arbetet
CSR – för vem?
CSR-inventering.
CSR-implementering och engagemang.
Uppförandekod – hur fungerar det?
Mångfald
Anti-korruption
Kommunikation
Om CSR-redovisning


Hör av dig om du vill testa! Välkommen till EcoEducate!
 
 
 
En hållbar livsstil. Och vägen dit. Vår nya kurs med tips och råd om hur man måste agera.
 
 
Maten och Miljön - fortsättningskurs i EcoEducate serien. Även för proffs!

 
 
Innehåll i kursen

Maten och Miljön - för miljövetgiriga
Fortsättningskurs 
Utmaning: Försörja en växande befolkning
  • Sommar året om, konsekvenser
  • Biffen
  • Fisk
  • Ekologiskt
  • Matsvinn
  • Välja mat
  • Övningar och Test med diplom

Ur innehållet: 

Ur innehållet
"Då klimatet förändras, förändras även förutsättningarna för odling och matproduktion.

När klimatet blir varmare rubbas balansen i ekosystemet genom att vissa arter får större utrymme att föröka sig, medan andra arter dör ut.

Vissa platser på jorden drabbas av torka och blir obrukbara medan andra platser får ett varmare klimat som möjliggör odling av nya grödor..."

...

"Vi vet idag inte hur världen kommer att se ut år 2050.

Till exempel kan klimatförändringar göra så att områden där det idag produceras mycket livsmedel inte längre lämpar sig förlivsmedelproduktion.

Det kanske är för varmt eller för kallt, för torrt eller för vått.

På motsvarande sätt kan områden som idag inte är lika produktiva få bättre temperatur- och vattenförhållanden."

 

Den ljusnande framtid är vår. Är det så? Vad gör du för att detta ska ske? 
 
 
Sommarpresent till anställda eller kunder? Köp en tjänst eller ett hållbart alternativ.

Exempelvis: Presenter som inte skapar nåt skräp:https://annaskemtvatt.com/ge-med-gott-samvete/

eller testa Helenas Hållbara låda. KIka in på: 

www.helenashallbara.se

eller https://www.facebook.com/helenashallbara/?fref=ts
 

Socialt ansvarsfull? Vem behöver vara det? Vad betyuder det? Har du koll?
 

Två fortsättningskurser om människan och vår miljöpåverkan.
 

Testa våra fortsättningskurser som ersätter en längre webbkurs om människan och miljön. 

Jordens resurser -
om vårt resursutnyttjande på planeten.

Innehåll:

Ekosystemtjänster 
Kemikalier
Resursanvändningen
Cirkulär ekonomi 
Energiomställningen
Övning
TestHållbarhet och miljöpåverkan
- om människans påverkan på planeten och några av dess konsekvenser.

Innehåll:

Klimatet 
Planetens gränser
Klimatanpassning
Övning
TestVälkommen att prova själv- hör av dig till oss! info@miljoutbildning.se
 
Vi hjälper till med utbildning i fattigare länder. Vad gör du?
 
Sommarpresenten: Testa en låda från Helenas Hållbara. - en box med utvalda produkter och inspiration. 
Aktuell box just nu: Helenas Hållbara för kroppen, innehåller åtta härliga, hållbara produkter för kroppen. Pris 349 kr. Värdet på produkterna i boxen är över 400 kr och i priset ingår frakt. Läs mer och beställ här:  
www.helenashallbara.se.
 
 
 
Våra grundkurser inom EcoEducate-serien
 
 
 
EcoEducate Basics 1 – grundläggande miljö- och hållbarhetsutbildning del 1
EcoEducate Basics 2- grundläggande miljö- och hållbarhetsutbildning del 2
EcoDriving – sparsam körning teori
EcoEducate Care – grundläggande miljö- och hållbarhetskurs för vårdsektorn
EcoEducate- Environmental training on the internet - 
grundkurs finns  på engelska


Våra grundkurser Basics 1 och 2 är grundläggande miljö- och hållbarhetskurser i 2 delar och följer i stort och smått 
riksdagens miljökvalitetsmål.

EcoEducate Care följer i stort landstingens och sjukvårdens miljöaspekter.

EcoDriving följer i stort bilskolornas ecodriving teori.
 
Varje avsnitt kan tas separat, och innehåller övningar. Kurserna avslutas med ett test och kursintyg kan skrivas ut efter godkänt test.
 
De delar som testas av i kurserna tar cirka en timme att göra. Exklusive tid för övningar och testet. Standardkursen säljs enligt prislista. Uppdateringar i valda avsnitt och mer frekvent kan göras månatligen, som konsultuppdrag.

 

Våra livsstilskurser

En hållbar livsstil. Och vägen dit. Tips och råd för en hållbarare livsstil, på jobbet, i hemmet och på fritiden. Våra fortsättningskurser inom miljö-, socialt ansvar och hållbarhet.

Maten och miljön - fortsättningskurs matens klimat- och miljöpåverkan (cirka 2 timmar).

CSR - Grunderna.

CSR- Utökad, för verksamhetsansvariga (består av CSR grunderna samt utökad info, cirka 2 timmar) 

 
Jordens resurser - om vårt resursutnyttjande på planeten. Med innehåll som Ekosystemtjänster, Kemikalier, Resursanvändningen, Cirkulär ekonomi samt Energiomställningen.

Hållbarhet och miljöpåverkan - om människans påverkan på planeten och några av dess konsekvenser. Med innehåll som Klimatet, Planetens gränser samt Klimatanpassning.

Kurstid i normalfallet 1 timme exkl övningar och test.


Mer om kurserna på vår hemsida.

 
VETA MER?
 

Vi går igenom och verifierar innehåll cirka 2 ggr/år. Vårt innehåll är granskat av vår samarbetspartner IVL.
 
Visste du att våra kurser är godkända för Göteborgs Stads miljödiplom?

Kika vidare på www.miljodiplom.se eller www.goteborg.se där vi finns listade. Du måste dock numera själv logga in dig för att se alla godkända utbildningsleverantörer. 

 
 
Vill du testa själv?
 Hör av dig!
www.miljoutbildning.se

Kontakta:

info@miljoutbildning.se
 
Välkommen!
 
 
 
Vandra. Ett hållbart sätt att semestra? 
 
Hur hållbar är din semester?  Tips i nästa nyhetsbrev!
 
 
Har du koll på FNs hållbarhetsmål? http://www.globalamalen.se/