Vi ger dig tipsen för en vegetarisk och klimatsmart meny
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Vegetarisk restauranganpassad varmrätt
 
Findus var en av de stolta sponsorerna när årets Young Chef Award gick av stapeln den 7 maj på restaurang Niklas i Stockholm. De tävlande är årskurs 3-elever på landets restaurangskolor och tävlingsuppgiften var att på 1,5 timme i ett restaurangkök laga en vegetarisk restauranganpassad varmrätt för sex personer.
Årets vinnare; Amanda Lydahl (fotograf:Magnus Sandberg)
Amanda Lydahl från Wisbygymnasiet, Visby, vann Swedish Young Chef Award 2017. Hon tävlade med en rätt som innehöll kålrot kokt i grädde och rosmarin, sparris och buljongkokt grönkål. Juryns motivering löd: 
Amanda har lagat mat med ett härligt fokus och kontrollerad struktur. Rätten är välbalanserad, doftar gott och har en sås som man bara vill ha mer av!
Med i juryn var Ulrika Brydling (ordförande), Fredrik Kristensen (förra årets vinnare), Johan Backeus (regerande Årets Kock), Linn Söderström (bla Take Over), Annie Lundin (Juniorkocklandslaget) och Niklas Ekstedt (restaurang Niklas). Tävlingsledare var Ulrika Brydling. På andra plats kom Johan Fellbrink, Tannbergsskolan, Lycksele och på tredje plats Isabelle Hannula Cederblad, Stockholms Internationella Restaurangskola.

Tävlingen arrangeras av Restaurangvärlden och sponsorer är JA Sundqvist, Arla, Segers, Fisk Idag, Menigo och Findus.

De sex finalisterna var Tim Björkman, Fria Läroverken, Malmö, Elin Odenheim, Stockholms Internationella Restaurangskola, Stockholm. William Brittsjö, Ester Mosessons Gymnasium, Göteborg, Amanda Lydahl, Wisbygymnasiet, Visby, Johan Fellbrink, Tannbergsskolan, Lycksele, Isabelle Hannula Cederblad, Stockholms Internationella Restaurangskola, Stockholm.
Klimatberäknad meny
 
Veggie färs Moussaka
Veggie boulette (liten) med rotfruktspytt
Det ska vara lätt för dig som kock att laga god vegetarisk mat med så liten klimatpåverkan som möjligt. Därför har vi tagit fram flera goda recept och dessutom klimatmärkt dem.
Att äta grönt fortsätter nämligen att växa i Sverige. Idag är 9% av svenskarna vegetarianer och nästan varannan svensk (45%) äter vegetariskt en till två gånger i veckan*.
Vi har ett brett sortiment av grönsaker och vegetariska produkter och vet att vegetariskt ger ett lägre klimatavtryck. Därför är vi extra glada att Young Chef Award i år fokuserade på en vegetarisk restauranganpassad varmrätt.
*enligt SIFO-undersökning åt Axfood, okt 2016

Vill du ha tips på vegetariska recept – besök vår stora receptbank på webben. Nyhet för i år är att våra recept även är klimatberäknade
 
KLIMATBERÄKNADE RECEPT

Vi anordnar gröna workshops där vi tillsammans tar fram gröna menyer som dina gäster inte kan motstå
MER OM GRÖNA WORKSHOPS
Du vet väl att du kan beställa material och få det hemskickat? Matplaneringskalender, kokböcker och foldrar - allt detta och lite mer. Har du en fråga eller fundering? Vi finns till hands när du behöver hjälp.