Gröna Bilisters nyhetsbrev
 
Hej och välkommen!  

Detta är ett nyhetsbrev till dig som är medlem i den ideella föreningen Gröna Bilister, sveriges enda oberoende aktör som verkar för en miljöanpassad utveckling av biltrafiken. Vi som är aktiva i Gröna Bilister lägger många ideella timmar för att driva opinion om frågor som rör Beteendet, Bränslet och Bilen och har på senaste tiden upplevt flera framgångar, bland annat med vår kampanj "Jag Vill Veta" om klimat- och ursprungsmärkning direkt vid pumpen, där regeringen nu vill införa en obligatorisk hållbarhetsdeklaration av alla drivmedel. Läs mer om detta nedan.

Vi har samtidigt insett att kommunikationen till våra medlemmar behöver förbättras. Det är trots allt våra medlemmar som gör oss starka och er vi vill förse med relevant information och verktyg för att vara en ansvarsfull bilist och/eller mobilist. Ett steg i detta är denna renässans av Nyhetsbrevet som vi länge velat återuppliva. Här kommer vi samla senaste nytt från det som händer inom våra fokusområden och även sådant som sker internt och i omvärlden som påverkar vår verksamhet.

Som medlem får du en exklusiv förhandsvisning av detta Nyhetsbrev. Vi hoppas att det ska vara till nöje!

Bästa hälsningar
Johanna Grant, ordförande Gröna Bilister
 
Gröna Bilister anordnar konferens om hållbart resande

I mars arrangerade Gröna Bilister konferensen Mobilitet och Beteende för andra året i rad. Konferensen anordnas som ett led i att lyfta fram goda exempel på mobilitetsåtgärder samt ta fram nya strategier som kan ligga till grund för Färdplan 2030, en plattform för arbete med mobilitet och beteende.  

Inbjudna talare var bland andra Dale Bracewell, transportplanechef i staden Vancouver och Lorentz Tovatt, politisk sakkunnig hos miljöminister Karolina Skog, miljödepartementet.

Se presentationer och videofilmer från konferensen 
Play movie
Transportplaneraren med örat mot rälsen

Till konferensen Mobilitet och Beteende var vi väldigt glada över att lyckas bjuda hit Dale Bracewell, transportplanechef i Vancouver. Dale Bracewell har många erfarenheter om hur man planerar för hållbara färdmedel i en expansiv region. Därför ville vi låta så många personer som möjligt träffa Dale under hans besök i Sverige. Förutom konferensen sydde vi därför ihop ett fullspäckat schema där han bland annat fick träffa representanter för transportsektorn i Göteborg och Stockholm, delta i rundabord-samtal med trafikborgarråd Daniel Helldén (mp) och även panelsamtal med miljöminister Karolina Skog (mp).

Vi tog även chansen till att göra en exklusiv intervju med Dale Bracewell. 

Läs mer om hur Vancouver nådde över 50 procents hållbart resande
 
Ett genombrott för kampanjen "Jag Vill Veta" 

Gröna Bilister har under flera år tryckt på för att alla drivmedel ska klimat- och ursprungsmärkas ute på macken. Först då kan vi effektivt utöva vår konsumentmakt och bidra till att drivmedlen blir mer hållbara. Nu kan detta bli verklighet. Som ett led i sin strategi för hållbar konsumtion har regeringen deklarerat att de vill införa obligatorisk klimat- och ursprungsmärkning av alla drivmedel ute på macken. Gröna bilister kommer att diskutera detta med politiker från regeringen och opposition under kommande seminarium i Almedalen den 6 juli. 

Läs mer om förslaget och "Jag Vill Veta-kampanjen"
 

GB:s remissvar angående Bonus-malus-
system för nya lätta fordon


"Beloppen i både bonus- och malus-delen bör därför höjas". Gröna Bilister lämnade nyligen remissvar på promemorian Ett bonus–malus-system för nya lätta fordon. 

Läs hela remissvaret

GB:s remissvar angående Miljözoner för lätta fordon

Gröna Bilister välkomnar i allt väsentligt förslaget att utvidga kommunernas möjligheter att införa miljözoner för lätta fordon.


Läs hela remissvaret
 

Hur får vi transportsektorn fossilfri? 

Sex myndigheter presenterade nyligen en strategisk plan för omställning av transportsektorn till fossilfrihet. 

– Den strategiska planen vi nu levererar är så mycket mer än en rapport. Det är ett unikt samarbete mellan sex myndigheter och aktivt engagemang från sex generaldirektörer.

 

Blogg: Rundabordsamtal om Vårbudgeten 

"Jag kunde glatt konstatera att många förslag går i linje med Gröna Bilisters arbete" skriver Gröna Bilisters ordförande Johanna Grant, som tillsammans med ytterligare utvalda samhällsaktörer inom miljö- och klimatområdet, bjöds in till ett rundabordssamtal på Finansdepartementet för att ta del av årets gröna satsningar.
 
 
Gröna Bilister är finalist till Giraffpriset


Gröna Bilister är glada att vara finalister i Giraffpriset 2017, ett hållbarhetspris som för sjunde året delas ut av nätverket Social Venture Network och syftar till att uppmärksamma en person eller organisation som vågar sticka ut halsen och bryta igenom motstånd. Enligt SVNs motivering är det tydligt att Gröna Bilisters arbete ger effekt och börjar få genomslag. Prisutdelningen sker under måndagen den 8 maj i Stockholm.Läs mer och anmäl dig till ceremonin
Ordförande Johanna Grant, en av Sveriges hållbarhetsmäktigaste

Återigen uppmärksammar Aktuell Hållbarhet 101 ledare, politiker och opinionsledare som sätter agendan för hållbar utvecklingen i Sverige. Vår ordförande, Johanna Grant, liksom flera tidigare representanter från Gröna Bilister, medverkar på listan. Enligt juryns motivering har hon etablerat sig som en tung röst i debatten kring hållbar bilism och styrt föreningens inriktning till att fokusera mer på frågor som rör beteendeförändringar och mobilitet. Glädjande tycker vi!

Se hela listan
 

Ju fler vi är desto roligare blir det!

Gröna Bilister behöver din hjälp att värva nya medlemmar. Ju fler vi är desto större potential har vi att nå fram med vårt budskap om att transportsystemet måste anpassas till planetens gränser, med människan i fokus. Vi är evigt tacksamma för ditt stöd och hoppas du vill uppmuntra familj, vänner och bekanta att bli medlem hos oss!

Värva en medlem till Gröna Bilister 
 
 

 
Följ oss i sociala medier 
 Följ              Följ             Följ