Antalet besökare har ökat med 10 % till 343 600, jämfört med motsvarande mässa för två år sedan. Det märktes även ute på stan då det var trångt, ofta kö och – alldeles underbart! Mässan har även växt geografiskt. I år bjöd den på många bra utställningar och event, både centralt och i utkanten av Milano. Så det tog länge tid (fler dagar) om man skulle hinna se allt.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
NYHETSBREV 12En fotograf presenterar möbelmässan i Milano

Antalet besökare har ökat med 10 % till 343 600, jämfört med motsvarande mässa för två år sedan. Det märktes även ute på stan då det var trångt, ofta kö och – alldeles underbart! Mässan har även växt geografiskt. I år bjöd den på många bra utställningar och event, både centralt och i utkanten av Milano. Så det tog länge tid (fler dagar) om man skulle hinna se allt.

Ute på Fiera Rho pågick tre parallella mässor: Mobile di Salone (möbelmässa), Euroluce (belysningsmässa) samt Salone Ufficio (arbetsplatser). Den sistnämnda tunnas ut för varje gång och temat arbetsplatser borde, enligt mig, bytas till något annat. Vill du se bra arbetsplatser rekommenderas istället mässan Orgatec i Köln 2018. Mässorna om möbler och belysning var däremot bra!
 
I detta nyhetsbrev delar jag med mig ett urval av vad jag såg och upplevde under årets designvecka. Vill du se alla detaljer, klicka på bilderna så öppnas de i ett större format.

Mycket nöje!
 


30 sekunder senare...

Vid slutstationen i Fiera Roh har alla bråttom att komma ut, för att hinna till nästa folksamling.


Paola Lenti flyttade till en ny oas

Under flera år har Paola Lenti utställning vid Santa Maria della Pace vatit ett måste på listan.
I år flyttande man längre söderut till Via Orobia 15, ett stenkast från Fondazione Prada (se nedan) och det blev lika fantastiskt! Det finns ett par utställningar på stan som kan skapa en stämning ett välbehövligt lugn i mot mässans puls och tempo och Poula Lenti är definitivt en av dom. Inomhusdelen tog plats i en stor lada där utemöblerna visades upp i en djungelliknade miljö.


Fondazione Prada lyfter Lago Isarco.

Fondazione Prada är en institution tillägnad samtida konst och kultur. Den 9:e maj i fjol öppnades en ny permanent utställningslokal på Lago Isarco 2 i södra Milano.

Arkitektfirma OMA, ledd av Rem Koolhaas har utgått från det gamla destilleriet med anor från 1910. Man har behållit sju befintliga byggnader och ritat tre nya (Podium, Bio och Torre). Det givna landmärket ”Haunted House” är en befintlig byggnad helt klädd i 24 karat guldfolie som sticker upp över en oansenlig fasad. Efter att det stod klart att Prada skulle etablera sig i det nergångna och eftersatta området sköt tomtpriserna i höjden. Inom ett par år lär vi få se ytterligare en ny vital stadsdel i Milano.

I Fondazione Prada ligger Bar Luce som också är värd ett besök. Med design av filmregissören Wes Anderson (The royal Tenenbaums, The Grand Budapest Hotel m.fl.) återskapas atmosfären på ett typiskt Milanese café, med estetik från den italienska populärkulturen på 1950-1960-talet.


Som vanligt

En stor del av mässans utställare är immuna mot trender. En grupp tillverkare med stora montrar förutsätter att kunderna har mycket utrymme och en liten förmögenhet samt gillar beige, grått och brunt. Som här i Poradas monter där den sköna modulsoffan Kirk visades.


Trendsättarna

Moroso inte bara följer, utan skapar även trender. Deras monter var i år helt trendriktig med galler/nät som skiljde de olika rummen. Moroso är även kända för att ta ut svängarna, men hade likt många andra en nertonad design i år (läs: lite mer säljbart). Fåtöljen med pallen till höger heter Ottoman med design av Scholten & Baijings.


Armani Casa gjorde det!

I fjol tog Armani över De Padovas showroom i 4 våningar på Corso Venezia 14, målade hela lokalen vit, ställde ut några mediokra möbler och sa att allt skulle vara klart till i år. Och det var det, med besked! Hela lokalen, utom marmorgolvet, är klätt med en träpanel med perfekt finish. Bara lokalen är värd en omväg. Även ett antal trendledande tillverkare på mässan hade träpaneler i sina montrar.

I två plan visade man sina kollektioner av textil och tapeter som var nya i fjol. På de två övriga våningarna visades helt ny serier med kök och badrum. Under de senaste åren har flera starka lyxmärken, företrädesvis bilar som Bentley m fl, breddat sig med möbler. Finishen har imponerat men inte designen som känns svulstig och nyrik. Armani har också en lyxkänsla men med en avskalad elegans som inte ser så märkvärdig ut på håll. När man väl står där, helt nära, känns det bara så rätt.


Poltrona Frau möter Ferrari

Poltrona Frau har länge varit leverantör till Ferrari och klätt interiören i deras bilar. För att fira 70-årsjubileet av Ferrarifabriken i Maranello har man gemensamt skapat arbetsstolen Cockpit. Den har en stomme i kolfiber med form från bilarnas säten och en synkrongunga där reglagen är dolda i sitsen. Klädd i skinn och som alltid med ett Ferrari-emblem framtill.

Det brukar kännas krystat när bilmärken blir möbler, men i det här fallet är det en riktigt lyckad kombo. Har du inte råd med bilen kan du få en Ferrarikänsla framför ditt skrivbord.


Lätt och svårt att se

På Driades nya hylla Venus av Fabio Novembre är det lätt att se twisten med den infällda skulpturen i marmor. Men att visa en upp en traditionell barstol, dessutom i det stendöda finishen koppar!? Det coola med Arik Levy barstol för Desalto avslöjas med namnet Edndless. Röret i stommen går i en lång slinga helt utan skarv. Riktigt snyggt om man är nördig på konstruktioner.


Tips när du behöver samla dig lite

I änden på varje utställningshall i Rho Fiera finns ett café, typ en mini Autogrill. På framsidan finns ett par bord med stolar och några ståbord. Tar man rulltrappan upp i anslutning till caféet kommer man till en stor yta med ett par bänkar. Där är det stilla och finns ofta plats att lugnt inta sin espresso, eller bara samla sig lite.


Uppåt väggarna och nu på möbler

Att låta heltäckningsmattan fortsätta upp på väggen kom för flera år sedan. Svenska Bolons samarbete med tillverkare som klär sina möbler i deras plastmattor hade premiär i fjol, men känns fortfarande innovativt och under utveckling.

Från vänster: Guest Chair från Swedese och bordet Nera från Zanat, båda med design av Monica Förster. Puffen är Bolons egen design och till höger ses Paper Planes av Doshi Levien för Moroso.


 


Butiker är ute, upplevelser är inne

”Butikssektorn är fast i förra seklet. Butiker är ute, upplevelser är inne” säger Li Edelkoort,
en av de mest respekterade siarna om kommande trender i världen. Med detta som manifest skapade Elle Decor Concept Store i Palazzo Brava, ett antal olika miljöer med teman för nya möten med kunder i butik.

Bilden ovan är från rummet ”Smaka”. Du berättar för personalen vilken sorts kaffe du tycker om eller får tips om nyheter att prova. Beställningen kommer sedan ut på det roterande bandet med ditt namn, likt japanska sushi-restauranger.

Hantverk på riktigt

Flera har gjort det förut. Låtit någon från fabriken stå på mässan och visa hur man tapetserar.
I år var det Carl Hansen & Son som gav oss en lektion i hur den klassiska Y-stolen tillverkas. Skänk gärna mannen och hans kollegor en tanke nästa gång du beställer ett större antal stolar.


Hur långt du vill

De Padovas monter var trendriktig med hur många växter man skulle ha. I år var det någon enstaka som gällde, oavsett storlek. Det långa bordet N.E.T. (Never Ending Table) av Søren Ulrik Petersen är från danska MA/U Studio som sedan januari i år ingår i Boffi Group, tillsammans med De Padova. Bredd på bordet är 90 cm och längd efter vad har plats till. Då skivan är från Dinesen, specialist på golv i massivträ med långa längder, slipper du dessutom en skarv på mitten.


Galleria Rossana Orlandi

För er som inte träffat denna personlighet är det damen med glasögonen. Efter att ha arbetat över 20 år inom mode och design med bl.a. Giorgio Armani och Donna Karan öppnade hon Galleria Rossana Orlandi 2002, i en före detta slipsfabrik i Magenta. Galleriet är en salig mix av, café, showroom, utställningar, butik, kontor och en innergård för evenemang och möten. Allt smälter på något underligt sätt samman utan några gränser mellan de olika verksamheterna. Vill du vara lika cool kan du bl.a. köpa hennes ikonglasögon i butiken.

Planerar du ett besök, sätt av tid att se och njuta. Ett lite smakprov av prylar får ni nedan
.
(Glasögonen från Busoli Eyeware är i äkta marmor.)

 


Extra fönster med liveview

En av dem som ställde ut på Gallery Rossana Orlandi var Anotherview med ett virtuellt fönster som visar film på en 4K-skärm. Man förstår att det är fel att se Venedig (som på bilden) när man är i Milano, men ett motiv från samma stad hade lurat mig. Med en app kan du synka tiden så att filmen följer ljuset under dagen.


Moooi goes hospitality

En ny trend jag tror vi får se mer av är när starka varumärken inom möbler och belysning lånar sitt varumärke till andra produkter. I samband med sin satsning på hotell lanserade Moooi en egen serie skönhetsprodukter tillverkade av Luxury Hotel Cosmetics. Och i år har man påbörjat ett samarbete med glasögontillverkaren Gentle Monster. Dock räcker det inte med att vara stor, man måste även vara cool, som Moooi. Därför dröjer nog det innan vi få se Kinnarpsglasögon.

Den runda ringen på podiet i förgrunden är Mooois nya gungstol / fåtölj O-Rocker.
Om du undrar så var det 161 armaturer i den gigantiska ljuskronan bakom.

Hur såg det ut hos Moooi? Klicka här, så kan du vandra runt  virtuellt i lokalen och se allt själv.

 


Belysning som rör på sig

Med FLOS Smart Control du fjärrstyra, flytta och rikta om respektive spot i sin skena.
Tekniken är främst avsedd för professionell användning där ljuskällorna är placerade högt, eller på svåråtkomliga ställen. Perfekt då du vill ljussätta olika scenarier eller möblerar om ofta.


Strejk

Det gäller att inte missa tillfället tyckte de italienska taxibolagen som gick ut i strejk under 4 timmar på onsdagen. Varpå Uber med fri prissättning tog ut ”uberpriser”. Bilden ovan visar den långa väntan på en taxi vid Centralstationen.


Mässans minsta nyheter

Under ett par år har många klassiker som Miguel Milás Cesta för Santa & Cole uppdaterats med LED-belysning. Nu kom den som Cestita Batería, med batteridriven LED som håller lampan lysande i en dag.

Och så såg vi en spännande prototyp på samma tema, också den i Santa & Cloes monter, med en LED-diod fäst direkt på ett 1,5V batteri.


Trapeze

Är en av fyra armaturer i en serie med samlingsnamnet Limbo från Kenneth Cobonpue.
Stommen till denna dekorativa belysning görs av mässingstråd som handvävts till ett nät.

Arrividerci Milano!

När man beställer en enkel espresso förväntar man sig det vanliga. Men hos Paola Lenti fick man deras egen design, av en oklanderligt klädd kypare i vita handskar. Så snyggt och gott!

Finns det något mer att visa? Ja massor, men allt fick inte plats. Jag hoppas ändå att detta brev hjälpte er som var på plats att komma ihåg, och ni där hemma att få en känsla av hur Milano är när staden är som bäst, proppfull med design.

Nästa års möbelmässa i Milano går av stapeln den 17-22 April. Vi ses då!
Lasse Olsson Photo fotograferar inredning, arkitektur och belysning. Mitt nyhetsbrev kommer ut 6-8 gånger per år och presenterar fotograferade projekt samt rapporter från möbelmässorna i Stockholm och Milano.