Saffran är lika bra som SSRI-preparat vid depression – men utan biverkningar

 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Saffran höjer sinnesstämningen och ger känslomässig balans
 
Det är helt naturligt och väldigt vanligt att känna sig ledsen, olycklig eller håglös. Ångest, oro och nedstämdhet kan vara reaktioner på en situation som är skrämmande eller upprörande. För det mesta går de negativa känslorna över av sig själv. Men om en tillfällig svacka blir till en känsla av att livet är meningslöst då kan tillståndet övergå i en depression – och där behöver du inte hamna. Genom att äta saffran kan du förebygga nedstämdhet och har du redan utvecklat en depression så kan saffran hjälpa dig att må bättre på bara 14 dagar. Saffran har också en annan positiv men lite lättsammare effekt – saffran kan krydda sexlivet. Kanske ett tips för den som vill förföra någon till jul!
Så kan du undvika att vanlig oro blir allvarlig depression
 
Under mörka, kyliga novemberkvällar är det vanligt att känna sig trött och håglös och kanske längta till sol och värme. Men det är lika vanligt att känna sig nedstämd utan att kunna sätta fingret på vad som är fel. Att känna sig ur balans är en del av livet och det går oftast över av sig själv. Men om negativa känslor börjar påverka ditt liv för mycket, då måste du bryta den trenden. Annars riskerar du att få en depression. Den som varit deprimerad vet att tiden är livsfarlig när det gäller psykisk ohälsa. Att känna sig "deppig" under vissa tider på året är vanligare i länder där årstidsväxlingarna är kraftigare, som i Skandinavien. Men oavsett om du drabbas av negativa känslor när vintern står för dörren eller om en livssituation får dig att vackla till, så går det att få snabb hjälp på ett naturligt sätt. Saffran, som är en stämningshöjande krydda, kan användas i förebyggande syfte men också ge livskraft och positiva känslor tillbaka. Ett saffranextrakt har i kliniska studier visat sig kunna minska trötthet och utmattning och ge en positiv känlsomässig balans på bara 14 dagar. Studier har också visat att saffran kan ge bättre sömn och stärka koncentrationen, vilket får vardagen att fungera bättre igen. 
Saffran höjer mängden
aktivt serotonin i hjärnan
 
Saffran är världens dyraste krydda. Det går åt runt 150 000 blommor för att få ihop ett kilo torkad saffran. I orienten har man i tusentals år använt saffran som krydda i matlagning och i bakverk. Inom den traditionella kinesiska medicinen men också i Iran och Irak är den exklusiva kryddan även i dag lika flitigt använd för att motverka oro och nedstämdhet. Men saffran används också som ett naturligt botemedel för att behandla depression. Perserna visste av erfarenhet att saffran var en naturlig stämningshöjare men vad man förmodligen inte visste var att saffran kunde höja nivåerna av signalsubstansen serotonin. Vid en depression har hjärnans signalsubstanser, som styr kommunikationen mellan olika hjärnceller, hamnat i obalans och saffran rättar till obalansen genom att hindra de hjärnceller som producerat serotonin att suga upp fritt serotonin. På så sätt ökas mängden biologiskt aktivt serotonin i hjärnan, vilket bidrar till att bevara känslomässig balans och en positiv sinnesstämning. Saffran innehåller även ett ämne som heter crocin och amerikansk forskning har visat crocin kan skydda hjärnans celler. Det antyds också att crocin kan motverka sjukdomar som MS och ALS. I orienten använde man även saffran i ett något lättsamamre syfte, nämligen att stimulera sexlust och erektion. Det sägs att Cleopatra använde saffran för att förföra Julius Caesar! Hur är förstås inte känt, men att bjuda på lite saffran i maten kan ju aldrig skada om du vill förföra någon i jul!
"Saffran muntrar sinnet"
 
För 300 år sedan konstaterade Carl von Linné att saffran muntrar sinnet. Vad Linné knappast anade var att psykisk ohälsa skulle komma att bli en av västvärldens stora folksjukdomar. Mellan 180 till 300 miljoner av världens befolkning lider just nu av nedstämdhet eller depression enligt WHO. Depression är mer vanligt bland kvinnor än hos män. Rapporter säger att en av fyra kvinnor någon gång under livet kommer att drabbas av en depression och studier visar att psykisk ohälsa kryper allt längre ner i åldrarna. En depression kan utlösas av svåra livshändelser eller större förändringar. Den kan också uppstå på grund av långvarig stress men också utan någon synlig förklaring. Äldre personer är sårbarare och blir därför mer mottagliga för depression och nedstämdhet. Det kan bero på en ökad känslighet i hjärnan men också på en brist av viktiga näringsämnen. Många äldre är ensamma och för att få den där lilla knuffen framåt och bryta en isolering är saffran ett snabbt och helt naturligt sätt att komma på fötter igen. En annan utsatt grupp i samhället är tonåringar som inte mår bra. Där kan saffran fylla en viktig funktion för att stärka självkänslan och få dem att känna mer livsglädje.
Saframyl ger glädje och energi
 
Saframyl positive mood är ett kosttillskott  som innehåller det patenterade saffranextraktet satiereal som påverkar signalsubstansen serotonin, ett ämne som avgör om en person är trött eller pigg. Serotonin styr vårt känsloläge, humör och mentala balans. För att få en ännu bättre effekt av saffransexktraktet har man i Saframyl tillsatt magnesium och ett B-vitaminkomplex som motverkar trötthet, nedstämdhet och depression samt vitamin D3 som bland annat kan reglera hormonbalans och immunsystem. Tillskottet verkar redan efter 14 dagar men för bästa effekt kan man ta en tablett dagligen under två månader. En tablett Saframyl motsvarar lika mycket saffran som det finns i 32 lussebullar! En oroväckande rapport från OECD (Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling) berättar att användningen av antidepressiva medel i Sverige har fördubblats de senaste tio åren. I en tid där allt fler drabbas av psykisk ohälsa är snabbverkande Saframyl ett naturligt alternativ till antidepressiv medicin som ofta för med sig oönskade biverkningar. 
Saffran lika bra som SSRI-preparat - men utan biverkningar
 
  • Saframyl har i flera kliniska studier visat sig kunna höja sinnesstämingen efter 14 dagar hos de testpersoner som kände sig trötta, oroliga och nedstämda. En dubbelblind studie som utfördes 2005 i Iran visade stora skillnader mellan gruppen som fick saffranextrakt och placebogruppen. De som fick 30 milligram av saffransextraktet under sex veckor minskade symtom på depression avsevärt. Efter två veckor upplevde gruppen som åt saffranextrakt att de var fria från depressionssymtom – och det helt utan biverkningar.
  • Andra kliniska studier som gjorts på saffran där man har jämfört Saframyl med SSRI-preparat och placebo hos patienter med medelsvår depression visade att Saframyl har liknande effekt som SSRI-preparat både vad gäller tid och effekt. Den stora skillnaden är att saffran har få, milda eller inga biverkningar alls. De patienterna som fick saffranextraktet blev gladare, positivare, mindre negativa och de hade mindre humörsvängningar vilket placebogruppen och SSRI-gruppen inte upplevde. 
  • En metaanalys baserad på fem studier visade att extrakt av saffran kan lindra depressionssymtom lika bra som SSRI-preparat. Den enda skillnaden är att saffranextrakt ger färre och mildare biverkningar.