NYHETSBREV 9


Malmö Live – Stadens nya kulturhub

Malmö Live ligger centralt på universitetsholmen och är en del i Malmös omvandling från industristad till kreativ stad. Det nya landmärket stod klart 2016 och består av 444 hotellrum, 24 konferenslokaler, en kongressal, ett konserthus med två salar, gym, skybar och två restauranger. De tre huvudverksamheterna Hotell, Kongress och Konsert är tydligt definierade utvändigt, men smälter samman invändigt.

Huset som ritades av den danska arkitektfirman Schmidt Hammer Lassen har bland annat utsetts till Årets bygge 2016 samt året bästa fasad. Byggnaden har en tydlig miljöprofil och är klassad som Platina, den högsta rankingen inom den internationella miljöklassningen LEED.
En detalj, som kan ses som en gimmick, är de gröna taken. Men de bidrar starkt till att ge insekter och fåglar tillbaka den plats som husen tar från miljön i marknivå.
 
I detta nyhetsbrev visar jag upp Malmös nya mötesplats, väl värt ett besök.
Klicka på bilderna för att se dem i ett större format med alla detaljer.
 
Mycket nöje!


 


Inne och ute flyter samman

Arkitektens ambition var att skapa ett nytt stadskvarter med känslan av att det alltid funnits där. Färgsättning och material har anpassats till omgivningen. Det finns ingen fram- eller baksida. Hela byggnaden med alla verksamheter är tillgänglig från alla håll och det går också att använda huset som en trevlig genväg.
 
Material, färger och gatubeläggning följer med in i husen på markplan och ger den öppna planlösningen en känsla av invändig stadsmiljö.

 


Se samtida konst på Malmö Live

Strawberry Art+Design AS arbetar med den konstnärliga gestaltningen av utvalda hotell inom koncernen Nordic Choice Hotels. Ägaren, Petter A Stordalen, har länge närt ambitionen att omdefiniera begreppet ”hotellkonst” genom att profilera utvalda hotell med samtida konst och design av högsta kvalitet.

Ett exempel är det hängande konstverket ”Event” av Cerith Wyn Hild (bilder till höger). Lite längre ner ser du draperiet med persienner mot fasaden med det fina ljusspelet av den sydkoreanska konstnären Haegue Yang. Ut mot kanalen syns Eva Hilds skulptur ”Rubato” och i Zlatan-sviten hänger fotografier på Zlatan Ibrahimovic tagna av Erik Broms.

 


Manhattan möter Malmö

Är du sugen på en söndagsbrunch, en god à la carte eller bara en lyxig drink 85 meter över havet? Marcus Samuelsson, en av världens mest framgångsrika kockar, står för smak- sensationerna och har tagit fram à la carte-koncept till husets två restauranger Kitchen & Table/Skybar och Eatery Social Taqueria/Livingroom. Båda drivs av Frida Nilsson, bland annat känd från tv-programmet Kockarnas Kamp.


Bo i Zlatan-sviten

På våning 23 finns nio sviter, varav en är namngiven efter Zlatan Ibrahimovic och inredd som en hyllning till stadens son och kung. Förutom en 180-gradig utsikt över Malmö och Öresund finns det mesta som kan påminna gästerna om honom; konst, böcker och utvalda TV-spel. Lite synd dock att man trots kikare måste lämna rummet om man vill se Rosengård eller Malmö stadion där allt en gång började.


Flexibla rum för kongresser och möten

Clarion Hotel & Congress Malmö Live är regionens största mötesplats. Här finns 24 flexibla konferenslokaler som lätt kan anpassas efter varje mötesbehov. Lokalerna har kapacitet från 2 till 850 deltagare medan kongressalen välkomnar upp till 1500 deltagare.


Konsertsal med ljud i världsklass

”Varje gång ett nytt konserthus invigs talas det om världsklass men i Malmö är det motiverat.”  (Tidningen Politiken)

Akustiken har skapats av Akustikon och är modellerad efter Musikverein i Wien, den konsertsal som anses ha världens bästa akustik. Konsertsalen rymmer 1707 åhörare och vilar på en sinnrikt konstruerad geoanläggning som eliminerar alla ljud och vibrationer från omgivningen, bland annat från Citytunneln under huset.
 
I normala fall inverkar antalet konsertbesökare på ljudkvaliteten. Men i Malmö Live Konserthus är stolarna konstruerade för att absorbera ljudet lika mycket oavsett om någon sitter på stolen eller inte. Och med ett avstånd mellan stolsraderna på hela 92 cm är det också extra bekvämt.
Lasse Olsson Photo fotograferar inredning, arkitektur och belysning. Mitt nyhetsbrev kommer ut 6-8 gånger per år och presenterar fotograferade projekt samt rapporter från möbelmässorna i Stockholm och Milano.