Gymnasieantagningens nyhetsbrev kommer ut fyra gånger om året, här samlar vi aktuella händelser och information som rör Gymnasieantagningen i Stockholms län. I detta nummer kan du läsa mer om Gymnasiemässan och de spännande gästföreläsarna som vi bjudit in. Vi informerar även om införandet av det nya antagningssystemet som ska börja användas hösten 2018. Dessutom kan du läsa en artikel som handlar om den analys som gjorts av årets antagning till gymnasiet.

Nyhetsbrevet skickas ut till studie- och yrkesvägledare, rektorer, beslutsfattare och kontaktpersoner – vi hoppas att ni kommer att gilla det! 
Gymnasiemässan 20-22 oktober
 
Årets Gymnasiemässa arrangeras den 20-22 oktober, precis som tidigare på Stockholmsmässan och genomförs på uppdrag av kommunerna i regionen.

Bakom mässan står Gymnasieantagningen Stockholms Län och Stockholmsmässan.

Majoriteten av länets gymnasieskolor, såväl fristående som kommunala är på plats.
Eleverna får möta skolorna och ta del av information om alla utbildningar. Mässan ger kunskap om skol- och utbildningsutbudet inför kommande besök på gymnasieskolornas Öppet hus.
 
På mässan finns alla vi som jobbar på Gymnasieantagningen på plats för att möta eleverna som ska söka för första gången och berätta om hur sökprocessen ser ut och hur antagningen går till.

Alla skolor är välkomna att besöka Gymnasiemässan med sina niondeklassare. Mässan är även öppen för föräldrar, elever på introduktionsprogram och elever i årskurs åtta.

Varmt välkommen!
Charlott Rydén, chef Gymnasieantagningen Stockholms Län
Välj mellan ett flertal seminarier och föreläsningar
 
 
Fotograf Fanny Holländer
Under dagarna kommer eleverna bland annat erbjudas möjligheten att del av föreläsningar och seminarier med syfte att inspirera inför gymnasievalet.

Mohammed Mouaid och Caxton Njuki talar under titeln ”Jag lever min dröm”.

Så här säger de själva om föreläsningen:

"Genom att hjälpa ungdomarna att förstå hur de kan tänka och prestera i skolan kan de skapa en grund för att också kunna leva sina drömmar. Därför säger vi - nå dina drömmar genom att skapa din egen verklighet. Och det börjar här och nu. Vi vill inspirera dem till att ta vara på sina förutsättningar och möjligheter".
 
Make a change på Gymnasiemässan! 

Make a Change jobbar för att skapa en djupare dialog kring mobbning samt hitta moderna och effektiva verktyg för att få ett slut på den.

På Gymnasiemässan 20-22 oktober finns Make a change och några av dess medarbetare representerade i en monter utanför scenen för att prata med alla besökare om sina arbeten, livsval, problem i skolan samt vad man tillsammans kan göra i arbetet mot mobbning och utanförskap.

Här kan du läsa mer om Make a Change  
 
Fortsatt satsning på studievägledning på årets mässa 
 
 
Ingmar Andersson

Även studie- och yrkesvägledaren Ingmar Andersson medverkar under mässans tre dagar. Här hittar du alla tider för seminarierna och andra aktiviteter på scenen.

Temana för föreläsningarna är:

Hur gör du för att välja?
Vad och var ska du plugga?
Tror du på slumpen?
Använd hjärnan, hjärtat och fötterna
Föräldrarna ska väl inte lägga sig i – eller?

Tipsa gärna eleverna om studie- och yrkesvägledarmontern. I år fortsätter vi satsningen med att ha fler studievägledare på plats för att möta det stora intresse som fanns bland både elever och föräldrar vid förra årets mässa.
Nytt antagningssystem
 
Storstockholm är i behov av ett modernt antagningssystem och arbetet med införandet har påbörjats.
 
Efter att ha undersökt marknaden och de alternativ som finns så har valet fallit på Göteborgsregionens (GR) antagningssystem. Det är ett modernt, effektivt och användarvänligt system som uppfyller behövda rättsäkerhetsaspekter. Systemet har varit i drift hos GR i två år och att ansluta till ett redan fungerande system i jämförelse med att upphandla motsvarande system bedöms vara kostnadseffektivt.

Genom samverkan mellan KSL och GR uppnås inte bara en gemensam nytta avseende själva antagningssystemet. Möjlighet till kunskapsutbyte för best-practice och en ökad kvalitet i antagningen är positiva effekter som förväntas komma ur samarbetet. Effekter som gynnar såväl de sökande eleverna, huvudmännen för gymnasieutbildningarna, studie- och yrkesvägledarna och övriga användare i regionen.
En ökad samverkan kring gymnasieantagningen mellan regioner i Sverige är även intressant ur ett framtida perspektiv, då förutsättningar att uppnå en nationell standard ökar.

I september startade införandeprojektet. Under hösten får Gymnasieantagningen, KSL tillgång till antagningssystemet, därefter påbörjas införandeprocessen i olika delar. Det kommer starta ett par arbetsgrupper med deltagare ifrån verksamheterna för de delar i systemet som behöver vidareutvecklas där externa användare berörs.
 
Det nya systemet ska vara i skarp drift i oktober 2018.
 
Information om projektet och hur det fortskrider kommer att spridas kontinuerligt via nyhetsbrev, mail, webb och möten. 
Vid frågor, kontakta Helene Ulander, projektledare, Gymnasieantagningen helene.ulander@ksl.se.
Analys av årets antagning till gymnasiet, finns tillräckligt med platser?
 
 
Inom ramen för det regionala arbetet kring utbud och dimensionering av gymnasieutbildning har KSL analyserat årets antagning. För första gången uppstod en situation där det inte fanns lediga platser på ett program när terminen startade. Hur kunde denna situation uppstå?
 
Vid första ansökningsomgången i februari hade huvudmännen anmält knappt 4 000 platser på ekonomiprogrammet och söktrycket var 1,1 förstahandssökande per plats. En fingervisning om att det fanns ett behov av samliga platser. Efter första ansökningsomgången har skolor med högt söktryck tillskapat ca 370 platser och de skolor med ett lågt söktryck minskat sina platser med ca 350. Tre skolor med mycket lågt söktryck beslutade sig för att inte starta programmet vilket motsvarade en minskning av antalet med ytterligare ca 100 platser.
 
Genomgången visar att det egentligen finns platser men inte fullt ut på de skolor som eleverna söker i första hand. Det blir också tydligt att huvudmännen anpassar sitt utbud i relation till söktrycket till egna skolan efter första ansökningsomgången och inte i relation till det totala söktrycket till programmet där antalet elever ökar på ekonomiprogrammet för varje år.
 
Teknikprogrammet, naturbruksprogrammet och vård- och omsorgsprogrammet visar också fortsättningsvis ett ökat intresse från eleverna. Bygg- och anläggningsprogrammet är fortsatt det program som visar på lägst söktryck tillsammans med hotell- och turismprogrammet.
 
Sammantaget ger årets analys ny kunskap för fortsatt dialog om anpassning av utbudet och dimensionering i relation till sökmönster och platstillgång på både lokal och regional nivå.
 
För mer information kontakta Ulrika Pudas, ulrika.pudas@ksl.se tel: 08-615 94 33