NYHETSBREV 5KPMG:s flytt skapar nytt koncept

KPMG är ett av världens ledande kunskapsföretag med tjänster inom revision, redovisning, skatt och rådgivning. Den svenska verksamheten startade 1923 och är representerad på 60 orter med 1 700 medarbetare.
 
I slutet av sommaren flyttade 300 medarbetare till ett nybyggt huvudkontor i Arenastaden i Solna (bild ovan) medan 500 medarbetare flyttade in i Esselte-huset från 1930-talet, på Vasagatan (bild nedan). Huset är ritat av Ivar Tengboms och räknas som ett av funkisens huvudverk i Stockholm.

I det här nyhetsbrevet berättar jag i bild om känslan på KPMG:s nya aktivitetsbaserade kontor. Klickar du på bilderna får du se dem i större format med alla detaljer.
 
Mycket nöje!


 


Första mötet i receptionen

Redan i receptionen möts besökarna av det nya konceptet som erbjuder olika valmöjligheter för möte och arbete. Notera hur mönstret i den perforerade plåten som omsluter receptionsdisken återkommer i den folierade avskärmningen av mötesrummen.


Färger & Material

Den varma, sobra färgskalan skapar tillsammans med god ljuddämpning en lugn miljö. I de publika delarna består golvet av stavlimmad parkett med avpassade mattor i mötesrum och under sittgrupper. I delen med arbetsplatser ligger det en heltäckningsmatta i form av plattor med strukturmönster i en grå, beige och gul färgskala.

En fin detalj, som är lätt att missa, är rummen med de svagt mönstrade strukturtapeterna 
som på håll ser ut som målade väggar. Klicka på bilderna här ovanför så ser du strukturen. 


Lounge & aktiviteter

Det finns även flera generösa mötesplatser i anslutning till små pentryn med en soft lounge-känsla. Dessa interna loungeytor tillsammans med mötesrummen är anpassade för att även kunna användas för kundaktiviteter. Med sina centrala  lägen i City och Arenastaden finns KPMG nära sina kunder som enkelt kan ta sig till deras kontor.


Slussen som skapar kontakt

De två våningsplanen länkas samman med trappor vilket hjälper till att binda ihop de interna delarna. Den stora trappan är ett bra exempel på hur man kan skapa kontakt genom att göra en ljus och visuell passage.


Tekniska möten

Flytten gav också tillfälle att driva på digitaliseringen av olika arbetsprocesser. I flera av mötesrummen finns möjlighet till smarta videokonferenser som minskar beroendet av resor. .


Varierade möten med fin utsikt

Storleken och möjligheten till avskildhet varierar stort mellan olika mötesrum och mötesplatser. Då lokalerna i City ligger på plan 5 och 6 är utsikten en bonus. På ena sidan har man en fin urban vy över Centralstationen, Stadshuset och Riddarfjärden. Den andra sidan mot Klara kyrka visar upp en äldre parkmiljö med träd som breder ut sig över hustaken.


Förvaring & sekretess

Samtidigt som den nya miljön är öppen och transparant sätter den konfidentiella karaktären hos KPMG:s uppdrag naturligtvis vissa gränser för tillgängligheten. Kontoren är strikt indelade i en extern yta med mötesrum och lounger och en intern med arbetsplatser, mötesrum och lounger. Även inom den interna delen finns möjlighet till slutna mötes- och projektrum för vissa klienter.

Alla anställda har ett eget förvaringsskåp med plats för kläder och personliga tillhörigheter. Den svarta verktygslådan rymmer det viktigaste. Den tar man med sig till möten på kontoret eller sin arbetsplats. Låset öppnas med samma kort som används för inpassage till kontoret.


En palett av arbetsplatser

Den nya aktivitetsbaserade kontorsmiljön har utformats efter noggranna analyser hur man arbetar i dag och hur man vill arbeta i framtiden. Medarbetarna har en palett med ett tiotal arbetsmiljöer att välja mellan beroende på vad som behövs för de aktuella arbetsuppgifterna.
 
Till skillnad från många andra aktivitetsbaserade arbetsplatser, där starka färger och lekfulla möbler kan ta överhand, visar KPMG:s kontor ett befriande fokus på koncentration, funktionalitet och ergonomi.


Böcker finns fortfarande

Trots IT och digitalisering används fortfarande whiteboard. Likaså är böcker med lagar, paragrafer och juridik en viktig del av KPMG:s verksamhet. De har samlats i ett centralt bibliotek där man kan sitta och läsa i lugn och ro eller ha möten med närhet till litteraturen.


Till sist hamnar vi i köket

Som alltid är köket är den naturliga samlingsplatsen. Hos KPMG ligger matsalen i anslutning till företagets servicecenter för internt stöd med HR, IT och kontorsservice etc.

Arkitekt för projektet har varit Strategisk Arkitektur och Evert Lindelöf har samordnat och stått för leveranser av inredning. Vill du läsa mer om KPMG:s verksamhet, klicka här.
Lasse Olsson Photo fotograferar inredning, arkitektur och belysning. Mitt nyhetsbrev kommer ut 6-8 gånger per år och presenterar fotograferade projekt och nyheter inom fotovärlden samt rapporter från möbelmässorna i Stockholm och Milano.