NYHETSBREV 8


Villa Söderängsudden - en pärla i Roslagen

Hösten 2006 köptes en vildvuxen tomt med några mindre hus på Fogdö, strax norr om Grisslehamn. Efter år av planering och hårt arbete firade man i sommras 10-årsjubileum, kombinerat med inflyttningsfest. I det här nyhetsbrevet kan du se det färdiga resultatet som lyser upp vintermörkret.
 
Klicka på bilderna för att se dem i ett större format med alla detaljer.

Mycket nöje!
 


En utmanande tomt med ett fantastiskt läge

Den avlånga tomten är bara 40 meter bred och sluttar mot vattnet. Bortom de skyddande öarna som skymtar bakom bryggan är det öppet hav mot Åland. Arkitekten Olle Zidén berättar att husens placering till stor del har styrts av att tomten ligger i österläge och ett krav från beställaren att alla hus måste ha fri sikt mot vattnet.

 


10 dörrar på 38 m2

Det första som gjordes iordning var bryggan och ett nybyggt bastuhus som rymmer en mängd funktioner. Här finns gästrum, förråd, teknikrum, dusch och bastu med tillhörande relaxrum.
För att inte skymma utsikten för de andra husen blev lösningen ett avlångt kompakt hus på 38m² med hela 10 dörrar. Tack vare den indragna delen (till vänster på bilden) ser man havet i två väderstreck, både från bastun och från förrummet. I förgrunden syns en badtunna där skorstenen till den vedeldade kaminen sticker upp genom övertäckningen.

Under höst och vinter kan man tända en värmande brasa och se stormarna på nära håll. Och när ljuset återvänder öppnas skjutdörrarna så att man kan njuta av naturen under öppet tak.

 


Skärgårdstema med lokal anknytning

I det stora boningshuset följs designen med en öppen planlösning och fri sikt i genom huset. Materialen är rustika med stora golvytor i sten som suddar ut gränsen mellan inne och ute.
 
Fasaderna är släta eller har klätts med cederträ alternativt vitmålad panel som återkommer inomhus för att knyta an till skärgårdstemat.

I hallen möts man av en fototapet från en kappsegling i ytterskärgården som husägaren deltog i, med sälar som nyfikna åskådare.


Allt är nytt förutom grunden

Delar av stenkistan till bryggan och grunden till barnens hus är allt som finns kvar från när tomten köptes. Här har man med enkla medel behållit karaktären av ett traditionellt hus sett från infarten. Genom att taket har dragits ut får man en helt annan upplevelse från andra sidan.


Garaget som gör Bosse Bildoktor avundsjuk

Garaget är byggt för bilar har men inretts så att det även kan användas som tvättstuga och pingisrum etc.  Här förvaras, med kirurgisk ordning, alla de verktyg och prylar som behövs för bilmekande, byggnationer och löpande aktiviteter. Och så en carport för bilen.
Läs mer om arkitekten Olle Zidén

Med detta sista brev för i år vill jag passa på att önska er alla:

God Jul och ett Gott nytt år!
Lasse Olsson Photo fotograferar inredning, arkitektur och belysning. Mitt nyhetsbrev kommer ut 6-8 gånger per år och presenterar fotograferade projekt och nyheter inom fotovärlden samt rapporter från möbelmässorna i Stockholm och Milano.