NYHETSBREV 4


Se Milanos höga arkitektur.

En gång per år översköljs vi av möbler och design under Möbelmässan Il Salone. Men Milano har även spännande arkitektur, inte minst under senare tid. I det här nyhetsbrevet presenterar jag några av Milanos högre sevärdheter som jag fotograferat under årets designvecka.

Klickar du på bilderna får du se dem i större format med alla detaljer.

Mycket nöje!
 
Torre UniCredit

Torre UniCredit är huvudkontor för Italiens största bank och en central del i det omfattande Porta Nuova-projektet. Syftet var att uppdatera området kring centralstationen Garibaldi med en ny modern stadsdel. Projektet pågick 2005-2015 och var då Europas största byggarbetsplats.

Arkitekten Cesar Pelli har tidigare ritat Petronas Twin Towers i Kuala Lumpur som när de stod färdiga 1998 var världens högsta byggnad med sina 452 m. Torre UniCredit invigdes 2011 och kan med sin fulla höjd av 231 m jämföras med tre Globen staplade ovanpå varandra.

 
Bosco Verticale

Bosco Verticale betyder ”vertikal skog” och är också en del i Porta Nuova-projektet. De två bostadshusen mäter 112 m respektive 80 m och har ritats av Boeri Studio – Stefano Boeri, Gianandrea Barreca och Giovanni La Varra.

Fasaderna täcks av terrasser med 2.000 växtarter som noggrant har valts ut av agronomerna Laura Gatti och Emanuela Borio för att klara ett stadsliv på höjden. Förutom de gröna växterna finns det lövfällande arter som ändrar tornens färger efter årstiderna.

Växterna motsvarar tillsammans 20.000 kvm skog men de är långt ifrån bara ett designgrepp. Den vertikala skogen skapar ett mikroklimat som dämpar buller och renar luten från damm och koldioxid. Dessutom bidrar den till att sänka husens kostnader för uppvärmning och kyla.

Har du 6 min över kan du se filmen ”How Do They Do It?” som beskriver byggprojektet.

 
Duomo

Milanos starkast lysande landmärke är fortfarande den neogotiska katedralen Duomo. Den byggdes från 1386 till 1965 då den sista ingången invigdes. Under nästan 600 år avlöste 77 arkitekter varandra med att färdigställa den 108 m höga byggnaden som rymmer 40.000 personer. Efter den officiella invigningen pågår löpande renoveringar. Till världsutställningen i Milano 2015 fick kyrkan helt ny belysning både in- och utvändigt.

Till vänster ovanför huvudentrén till Duomo finns statyn ”The New Law” som får många förbipasserande att stanna till. Den skapades 1810 av Camillo Pacetti och lär ha inspirerat Frédéric August Bartholdi när han ritade ”The Statue of Liberty” i New Yorks hamn. Båda förkroppsligar de samma ideal om frihet. Lite längre ner hittar du en bild av Duomo-statyn, ser du likheten?

 
Har du ritat något hus, gammalt, nytt, högt eller lågt som du vill visa upp, så hör av dig!

Lasse Olsson Photo fotograferar inredning, arkitektur och belysning. Mitt nyhetsbrev kommer ut 6-8 gånger per år och presenterar fotograferade projekt och nyheter inom fotovärlden samt rapporter från möbelmässorna i Stockholm och Milano.